Американската диетична асоциация предупреждава, че ежедневната консумация на сода и сок увеличава шансовете ви за напълняване с 65%. В същото време етикетът „диетичен“ на напитката е маркетингов трик и не означава, че е благословен от диетолозите. Освен това, заместителите на захарта, използвани в диетичната сода, предизвикват апетита и провокират преяждане, включително поради факта, че те „заглушават“ вкусовите рецептори. Ако за вас е психологически трудно внезапно да преминете от сладки напитки към обикновена вода, добавете филийки краставица, лимон или портокал, мента и естрагон към обикновената си вода.
Яжте както обикновено
Изчерпателните инструкции са лесен начин да направите всичко лесно и диетата не е изключение. Яжте на в точен час: предвидимото ежедневие е от полза за възрастните, както и за детските градини. Учените са сигурни – всеки, който иска да отслабне и да научи тялото да яде по-малко без дискомфорт, си струва да яде малки порции храна поне на всеки четири часа (разбира се, с изключение на времето за нощна почивка). Но да не ядете след шест, както вече знаете, е само за онези късметлии, които заспиват не по-късно от десет вечерта.
Заложете на грейпфрут
Много хора знаят диетата с грейпфрут, но за да се възползвате от яркия цитрус, изобщо не е необходимо да го ядете основно.
Добавете половин грейпфрут към две до три хранения на ден, за да получите доза нарингинин, ценно хранително вещество, което стимулира изгарянето на мазнините и нормализира производството на инсулин, хормона на глада. Грейпфрутът помага да се справите с желанието за сладко, а освен това е добър, защото хармонизира с почти всяко ястие – можете да добавите филийки към зеленчукова салата, да сервирате с месо и птици или просто да ядете като сочен десерт.
Търсете храна в ъглите
Буквално! Изследванията на поведението при пазаруване накараха големи вериги за хранителни стоки да поставят храна, натоварена с транс-мазнини, захар, сол и добавки в центъра магазина. Тази храни са привлекателни, защото обещават бързо засищане и удовлетворение. Това обаче води до пристрастяване и преяждане. Не бързайте към рафтовете, разположени в полезрението – рискувате скоро да съжалявате. Разгледайте отдалечените рафтове, ненатрапчивите кътчета и останалата част от периметъра на магазина. Също така, не забравяйте за списъка за пазаруване и простото правило, за да закусите преди да отидете в магазина – гладът ви кара да правите спонтанни покупки. Между другото, с хладилника работи и фокусът с правилното подреждане на храната – за да улесните диетата, организирайте съхранението на храните, така че първото нещо, което трябва да се погледне, е пресни зеленчуци или плодове. За най-добър ефект те могат да бъдат приготвени чрез обелване и сортиране на порции.
Внимание, почистване!
Дон Джаксън Блатнър, говорител на Американската диетична асоциация, казва, че измиването на зъбите е прост и подценен трик, който хората, които искат да отслабнат, трябва да използват по-често, за да улеснят лесно диетата си. „Изплакването на устата или измиването на зъбите е прост признак, който тялото разбира съвсем ясно: приключихме с храненето! Наистина помага да се спре желанието за дъвчене – както физиологично, така и психологически “, сигурен е специалистът.
Кафявото е новото черно
Едно просто правило: колкото по-кафяв изглежда един зърнен продукт, толкова по-здравословни фибри съдържа. Фибрите преминават през храносмилателния тракт транзитно, насищат, но не се усвояват; служи като „четка“ за храносмилателния тракт и среда за размножаване на полезни бактерии в червата. Ако видите две разновидности на даден продукт: бял и кафяв, вземете втория без колебание. Кафяв ориз, кафяви спагети, сивокафяво брашно от спелта – всички те претърпяват минимално „подобрение“ в индустрията и запазват ценни вещества, за разлика от белите си аналози, при които след „надграждането“ растението остава само с празни калории и висок гликемичен индекс .
С хляба обаче е по-трудно – често „здравословен“ кафяв цвят му придават специалните премикси, а изобщо не естествените трици. Пшеничното брашно с висока чистота заема 90% от състава. Не се заблуждавайте по външен вид, внимателно прочетете състава и като цяло, ако е възможно, не наблягайте на хлебни изделия.