4 мита за отслабването, които ви пречат да свалите килограми

4 мита за отслабването, които ви пречат да свалите килограми
Добра форма

4 мита за отслабването, които ви пречат да свалите килограми

Ако искате да отслабнете, но не сте наясно кои храни да включите или изключите от диетата си, сега ще хвърлим светлина по този въпрос. Хубавото е, че в момента има много информация за това, как можем да контролираме теглото си. Не толкова добрата новина пък е, че доста от наличните съвети се объркват в главата ви и в крайна сметка водят до дезинформация.

Сега ще се опитаме да подредим нещата и за начало ще развенчаем 4 мита за отслабването, които са много популярни, защото познанието на истината ще ви помогне да контролирате по-добре теглото си.

Ако се фокусирате върху намаляването на количеството калории, което ядете, ще преборите излишните килограми

Отчитането на калориите е концепция, разработена в хранителната индустрия. Този мит е подвеждащ, защото кара хората да се съсредоточат едностранчиво към проблема с приетите калории. Ключът към слабата фигура зависи не толкова от броя на калориите в храната, макар че те безспорно са много важни, но и в голяма степен от самите хранителни вещества, които тя съдържа. Вместо да се съсредоточавате само и единствено върху намаляването на калориите, погледнете нещата по-глобално – изхвърлете от менюто преработените, рафинирани и така наречените „бързи“ храни. Калориите, които те съдържат са много по-вредни, в сравнение със същото количество, но прието чрез здравословни храни. Наблегнете повече на плодовете и зеленчуците, хапвайте често ядки и семена, с мярка, разбира се.

Ако ядете мазнини, напълнявате

Сърбеж, суха кожа, сух скалп, косопад, проблеми с паметта, нисък имунитет или менструални нарушения – всички тези симптоми са провокирани от прием на храни с ниско съдържание на мазнини.
Тялото има нужда мазнини, за да синтезира хормони и имунната система да функционира нормално. Храните, богати на естествени мазнини и масла, най-вече омега-3, са важна част от здравословното хранене. Заложете на храни, които съдържат здравословни мазнини – кокосово масло, авокадо, сьомга, рибено масло, зехтин.

Маргаринът е по-добра опция от маслото

Маргаринът не съдържа наситени мазнини, затова доста хора го намират за здравословен заместител на маслото. За съжаление, той не е естествен продукт. Това е на практика най-обикновен химикал и тялото ни не знае как да преработи. Освен това е и доста опасен за тъканите на човешкото тяло. По-добре е вместо маргарин да използвате зехтин Extra Virgin или кокосово масло.

Храните с ниско съдържание на мазнини или без мазнини са най-добрите

Маркетинговите специалисти наистина искат да вярвате, че храни с ниско или ниско съдържание на мазнини са най-подходящи за вас. Но премахването на мазнини от храната я прави безвкусна. И за да компенсират това, производителите добавят захар или различни изкуствени аромати.
Вместо преработена и закупена от магазина храна, най-добре е винаги да използвате натурални продукти и няма да съжалявате.

Tagged , ,
на горе