26 октомври – честваме Димитровден

26 октомври - честваме Димитровден
Празници

26 октомври – честваме Димитровден

Какво изразява празникът Димитровден

Какви са народните традиции за 26 октомври

Според вярванията на народа ни, от 26 октомври – Димитровден започва зимата. Легенди разказват, че Св. Димитър и Св. Георги са братя – близнаци. Според вярванията, Св. Димитър е пазител на зимата и студа, а Св. Георги е предвестник на лятото.Св. Димитър често е изобразяван, възседнал червен кон, с дълга брада, от която се изсипват първите кристални, бели снежинки. Хората казват: „Дойде ли Димитър, идва и снегът“.
Според вярванията, с празника Димитровден започва зимата.

26 октомври - честваме Димитровден

Традициите на 26 октомври (Димитровден) са свързани с годежите и сватбите, които започват през есента, след тежката полска работа на полето. Момите играят хоро за сгляда пред ергени и родители. В много села и градове в Стара планина хората наблюдават дали срещу Димитровден луната ще е пълна. Тогава пчелите ще дават изобилно мед, а овчарите ще имат много агънца. Както повелява народният обичай, гостите отиват на имен ден без покана и носят бели цветя за именика, привързани с червен конец, за да е блага зимата и за здраве. На Димитровден на трапезата трябва да има курбан, овнешко месо или пилешка яхния. Сервират се зеленчуци. Сред ястията се слагат традиционни есенни плодове и ястия, варена царевица, пита с ябълки или печени ябълки, рачел или тиква.
По време на така наречените „миши дни”, следващи празника, жените не трябва да вършат никаква домашна работа, за да не се разсърдят мишките и да не проядат всичко, изработено през годината. Мъжете не трябва да изнасят жито от хамбара и не трябва да отронят и едно зърно от събраната царевица.

Кой е Св. Димитър

С кой град свързваме името на Св. Димитър

Бащата на Димитър е бил градоначалник на гр. Солун през III век.

След смъртта му, тогавашният император Максимиан Херкул предва властта на сина му Димитър, който бил ревностен християнин и честно изповядвал християнството. Но недоволен от това, Галерий заповядва той да бъде наказан и хвърлен в тъмница. Преди да бъде официално осъден, войници влизат в килията и го убиват с копие.

Поради тази искрена отдаденост на Димитър и тежка смърт, християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец. Той става закрилник на Солун и жителите на Солун започват да го почитат като техен пазител.

В момента, ако посетите Гърция и град Солун (Thessaloniki), може да разгледате великолепната църква Св. Димитър (на гръцки: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου). Тя е най-голямата православна църква в град Солун. Сградата представлява петкорабна базилика, изградена в 313 – 323 година, в която се пазят мощите на свети великомъченик Димитър.

26 октомври - честваме Димитровден

Кой празнува на Димитровден

Кои имена имат празник на 26 октомври

На този ден имен ден празнуват: Димитър, Димитрина, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Деметра, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита

Източник на снимките използвани в статията: ikonopis.bg

Молитва към Свети Мина, която помага в най-трудни житейски ситуации

Идеи за декор на стая, които да стимулрат ученето

Сутрешната гимнастика, която ще ви помогне да отслабнете (само пет минути са достатъчни)

 

Tagged , , , , , , ,
на горе