13 начина, по които мозъкът на мъжа се променя, когато е влюбен (последният е най-важен!)

Психология

13 начина, по които мозъкът на мъжа се променя, когато е влюбен (последният е най-важен!)

 

Процесът на влюбване може да бъде мощно, променящо живота нещо. В онези първи дни на влюването може да действате по различен начин, да мислите по различен начин и понякога дори да се обличате или да говорите по различен начин. Всъщност има няколко разлики в това как човек се влюбва – включително какво се случва в мозъка му.

„Социалните норми определено могат да изиграят роля в начина, по който мъжете преживяват или изразяват влюбването, в сравнение с жените, въз основа на това, което е социално прието“, казва д-р Холи Шиф, лицензиран клиничен психолог. Интересно е да разгледаме нещата от тази социална и психологическа гледна точка, особено ако се се опитвате да разберете защо мъжете мислят и действат по определен начин.
„Влюбването може да бъде различно за мъжете по отношение на способността им да споделят с приятелите си“, казва Шиф. „Жените често бързат да споделят своите емоции и привързаност към нов партньор, докато мъжете се опасяват, че е възможно приятелите им да им се подиграват, ако споделят, че се влюбват.“

Това със сигурност не важи за всички ,но за някои мъже този натиск играе голяма роля. Прочетете по-долу за това какво прави с мозъка влюбването, както и няколко психологически факта за влюбените мъже.

Те ще се чувстват пристрастени
В началото на връзката мозъкът произвежда много високо ниво на химикал, наречен фенилетиламин (PEA), поради което влюбването често се чувства толкова пристрастяващо. Този ​​естествено произведен амфетамин е това, което кара хората да„ обичат любовта “, казва д-р Шиф. Това обяснява чувствата на радост, повишена енергия и вълнение, свързани с ранния етап на една връзка.

Според Шиф има и припокриващи се неврохимични реакции в същите области на мозъка, отговарящи както за пристрастяване към веществата, така и за любов, които могат да бъдат забелязани при сканиране на мозъка.

Преценката е нарушена
Няма как да не сте забелязали как в началото на връзката обектът на вашите чувства изглежда перфектен във всяко отношение? За това е отговорен същият този фенилетиламин (PEA), за който говорихме по-горе. Това допринася за пристрастие към положителното, казва д-р Шиф.
„Високото ниво на PEA нарушава трезвостта на преценката ни, което ни кара да пренебрегваме някои черти на новите ни партньори, които иначе бихме намерили за притеснителни или досадни“, казва Шиф. „В идеалния случай това замъгляване на преценката продължава достатъчно дълго, за да създадем по-дълготрайна връзка.“

Той ще формира положителни спомени
Мозъкът също работи усилено върху формирането на добри спомени и сладки асоциации в ранните дни на любовта. Всичко това е благодарение на невротрансмитера окситоцин, който е по-известен като „хормона на любовта“, казва д-р Шиф,.
„Помага на мозъка да формира свежи, положителни спомени с новия партньор и да формира нови невронни връзки, което помага да се отървем от донякъде от емоционалния багаж от минали връзки“, казва Шиф. „Също така помага да се задълбочат чувствата на привързаност към партньора ви.“

Той ще изпита усещане за еуфория
„Когато човек се влюби, високите нива на допамин – химично вещество, свързано с центъра за възнаграждение на мозъка – се освобождават, така че мъжът ще почувства естествен прилив и чувство на еуфория“, казва Шиф.
Освобождаването на допамин също допринася за физическите усещания за любов. „Това може да създаде усещане за учестено сърцебиене и потни длани“, казва психотерапевтът Кимбърли Хершенсън.

Любовта деактивира страха им от социална преценка
„Влюбването деактивира частите на мозъка, които управляват социалната преценка и страха“, казва Шиф. „Така че да си влюбен и да не ти пука кой знае, е истински феномен.“

Конкретно при мъжете това може да им позволи да свалят задръжките си достатъчно, за да бъдат прекалено фриволни на публично място – нещо, което обикновено се счита за „женска реакция“ и поради това при обичайни обстоятелства да се избягва. Ето защо партньорът ви ще иска да ви вдигне и завърти във въздуха, ще се люлее по стълбовете на уличните лампи и ще крещи от покривите, че е влюбен.
Мъжете може да се влюбят по-бързо от жените
Ако изглежда, че мъжете обикновено се влюбват по-бързо от жените, това може да бъде продиктувано от ролите в обществото. „Мъжете може да се чувстват така, сякаш трябва да изпълнят очакването да поемат лидерска роля в една връзка, като по този начин бързо влиза в отношенията.“, казва Шиф.
От друга страна, на една жена може да й отнеме повече време, за да се влюби, защото фокусът й е върху избора на възможно най-добрия партньор за размножаване, казва Шиф. Това обаче е само стереотип, тъй като очевидно не се отнася за всички.

Влюбеният мъж може да чувства по-малко болка
Ето един страхотен любовен факт: „Любовта е толкова мощна, че при лабораторни тестове намалява наполовина болката“, казва д-р Джаред Йънгър, доктор, невролог и доцент в Университета на Алабама, Бирмингам. „Мозъкът прави това, като изпраща съобщения до гръбначния мозък, за да блокира съобщенията за болка.“

Любовта може да помогне на мъжете да откажат цигарите
Като част от изследването на Йънгър по темата се явява откритието, че новата романтична връзка може да промени мозъчната химия на мъжа по начин, който го улеснява да спре да използва пристрастяващи вещества, каквито са цигарите. Така че, ако мъжът внезапно изостави навика си за пушене, след като започне да се среща с вас, бъдете сигурна – той е влюбен до уши.

Всички останали избледняват
Когато са истински влюбени, на болшинството хетеросексуални мъже им е трудно да „виждат“ други жени, които също са атрактивни и при други обстоятелства биха привлекли вниманието, казва Йънгър. Това е поредният ефект на добрия стар окситоцин, за който е установено, че подобрява системата за възнаграждение на мозъка, когато мъжът гледа лицето на партньорката си. Докато мозъкът им се къпе в химикали, които ги карат да се чувстват добре, те ще се чувстват сигурни, че жената, в която са влюбени, е по-привлекателна и желана от всяка друга.

Химията им се променя с напредването на връзката
Да приемем, че току-що сте започнали да се срещате с мъж. Ако по някакъв начин можехте да надникнете в главата му, всъщност бихте могли да разберете дали ще остане влюбен във вас дългосрочно.

„Сканирането на мозъка в началото на връзката може да предскаже кой все още ще бъде в силна връзка 40 месеца по-късно“, казва д-р Йънгър. Това обаче не означава, че това ще бъде същият тип любов, изживявана в ранните дни .
„С течение на времето мозъчната химия при мъжете може да се промени, тъй като връзката преминава от силно страстна към по-позната, по-удобна и интимна – казва Йънгър. „Въпреки това, някои мъже и жени остават силно, страстно влюбени дори 20 години по-късно. “

Той може да бъде свръхфокусиран
Друг начин, по който мъжът може да реагира, психологически погледнато, е да отдели повече време през деня си за жената, в която е влюбен.
„Когато е влюбен, мъжът ще започне да мисли за нуждите и желанията на своята партньорка преди своите“, казва Йънгър. „Той ще е готов да направи компромис и да ви гарантира, че вие ​​[неговата жена] се чувствате в безопасност и подкрепа.“

Той ще бъде изключително добър
Не е задължително да сте мили само ако сте влюбени. Но много хора наистина се опитват по-усилено да бъдат добри, след като са станали жертва на Ерос – включително мъжете. Това е етапът, в който той може да се опита да впечатли с външния си вид. „Влюбеният мъж може да обърне внимание на неща, на които обикновено не обръща внимание, като например как говори и личната си хигиена“, казва д-р Йънгър.

Той казва „ние“ вместо „аз“
Влюбеният мъж променя езика си въз основа на чувствата си. Така че внимавайте за изразите, които включват местоимението „ние“, вместо „аз“, когато говори за бъдещи планове или взема решения. Това означава само едно – той се чувства щастлив с вас и ви вижда като част от своето бъдеще.
1265

Tagged , , ,
на горе