Правила за общуване с интровертен мъж
Любов и партньорство

Хванете му цаката: Правила за общуване с интровертен мъж

Интровертните мъже са малко по-специални. Но това в никакъв случай не означава, че с тях е трудно да се общува или пък че любовта им е чужда. Изобщо не. Просто с тях трябва да подходите малко по-различно, ако искате да изградите хармонична връзка.

Ето и съветите на психолозите как да общуваме с тези загадъчни и вълнуващи мъже.

Как да разпознаем интровертния мъж?

Според британски и американски психолози, съотношението на интровертните личности към екстровертните при жените е 40: 60%, а при мъжете – 70: 30%.

Като цяло представителите на силния пол са по-резервирани и по-прикрити от дамите. Но не всички мъже са интроверти.

Можете да познаете мъжът-интроверт по това, че е вечно потънал в себе си и почти не обръща внимание на заобикалящия го свят. Той може да е такъв по различни причини:

Вроден темперамент и тип характер.

Проблеми в работата или в личния живот.

Поради неуспешни връзки в миналото.

Какво е типично за един интровертен мъж?

Учените отбелязват, че от физиологична гледна точка интровертите имат постоянно високо ниво на електрическа активност в мозъка, следователно те са по-възбудими от екстровертите.

Това ги кара да ограничават кръга на общуване и да предпочитат кореспонденцията пред от телефонния разговор или разговорът на живо.

Интровертът избягва шумни компании. За него е по-важно да прекарва времето си в спокойна, позната атмосфера.

Също така, интровертният мъж избягва отношения с непознати хора, включително прегръдки и други докосвания.

Свикнал е да не показва емоции, да не парадира с чувствата си.

Ако се опитате да „почувствате“ душата му, той може да ви отблъсне и да се затвори в себе си.

Такъв мъж се нуждае от време, за да реши да се довери на непознат човек, включително и на жена, дори в случаите, когато е силно привлечен от нея.

Същевременно интровертите винаги са внимателни към хората, които им предоставят помощ и подкрепа.

Ако сте готови да свържете живота с такъв мъж, не трябва да се страхувате от трудностите. При една правилно изградена схема за комуникация, такъв мъж ще ви бъде благодарен и верен до гроб.

Тъй като той не създава нови познанства лесно, оценява двойно повече вече съществуващите връзки.

Как да го накарате да се отпусне и да ви се довери?

Вместо дълги и красноречиви признания за любов, го целунете или му дайте ценен подарък – той е наблюдателен и ще усети любовта ви.

Като човек, потопен във вътрешния си свят, интровертният мъж има аналитично мислене. Той обмисля и претегля всичко предварително.

Когато взема решение, не се поддава на общоприетото мнение, не се ръководи от принципа „какво мислят другите“. Слуша вътрешния си глас повече от всичко друго.

Много по-трудно е да се „доближиш“ до интровертния мъж, но пък усилията си струват. Той ще се превърне в прекрасен съпруг, лоялен към семейството и привързан към къщата.

И така, как да предразположите този господин?

Намерете любимата му тема, за да ви е по-лесно да завържете контакт.

Ако мъжът усети искрения ви интерес, тогава разговорът ще се окаже завладяващ за него. Пригответе се за много нова информация – той е умен и има какво да ви каже.

Не натискайте, не бързайте с нещата

Ако трябва да попитате нещо, направете го в спокойна обстановка и не изисквайте незабавен отговор. Можете да му напишете съобщение предварително с проблем, който ви тревожи, а когато се срещнете, той вече ще има решение.

Не бъркайте желанието му да бъде сам с това, че не ви иска в живота си

Ако той е изчезнал за известно време, но със сигурност знаете, че е зает със собствените си неща, тогава е важно да не се обиждате.

Не го натискайте да показва емоциите си, той ще го направи сам, когато е готов

Мъжете от този тип също изпитват буря от емоции, но са свикнали да ги крият. Нещо повече, ако му се струва, че е твърде отворен, той може да се оттегли за известно време.

Основното тук е да не се плашите и отчайвате. Ако постепенно влезете в кръга на онези хора, на които интровертният мъж се доверява, то той самият ще започне да разкрива вътрешното си Аз пред вас. Просто проявете търпение.

Не го водете против волята му на шумни събития

Той не обича тези неща и няма да се чувства добре. Ако желаете да му помогнете да превъзмогне неудобството от шумни компании, нека това става с бавни стъпки. Обсъдете предстоящото посещение на някакво събитие, изгответе план за действие и го уверете, че ще бъдете до него и може да си тръгнете веднага, щом той пожелае. Така ще привикне постепенно и дори да не стане заклет купонджия, поне няма да избягва така ревностно подобни събития.

Не му казвайте, че той „не е такъв“ и трябва да се промени

Хората обикновено не обичат да полагат усилия да се променят заради някой друг. Тесногръдо е да считаме някой, който е различен от нас, за лош или грешен. Нека взаимодействието между двама ви си каже думата. Работи по-бавно от очакваното, но пък със сигурност в крайна сметка ще има добър резултат.

Не се фокусирайте върху неговите комплекси

Може би мъжът се е затворил в себе си поради житейски обстоятелства. Много по-важно е да го хвалите и да му създавате добро самочувствие, отколкото да му натяквате за недостатъци. Всички имаме лоши черти, но тези, които истински ни обичат, приемат и тях, заедно с добрите ни качества. Преди да си отворите устата за поредната обида, помислете – самата вие идеална ли сте? Толерантността е важна – не само в любовната връзка, а и в общуването ни въобще.

По-малко спонтанност

Такъв мъж не обича драстично да променя плановете си. Предпочита да планира часовете си през уикенда всяка минута предварително. За среща той ще избере най-доброто място според своето разбиране, ще изчисли всички плюсове и минуси.

Не посягайте на личните му вещи

Отношението към шампоана, кърпите, дрехите и всички останали лични вещи трябва да е много внимателно. Ако се опитате да се възползвате от тях, интровертният мъж може да счете това като посегателство върху личното му пространство. Опитайте се да не чистите къщата му без негово знание и разрешение.

Не го прекъсвайте по време на разговор

Мъжът-интроверт ще възприеме подобно поведение като неуважение към себе си и чувствата, които изпитва. Освен това, той може да загуби мисълта си после просто да се откаже да говори с вас.

Ако държите много на някого, нищо няма да ви спре да сте с него. Нито това, че е интровертен, нито пък нещо друго. Затова, не се отчайвайте от дребните пречки, те винаги могат да бъдат преодолени, ако любовта е налице.

Tagged , , , , , , , , , ,
на горе