Съвети как да удължите живота на котката си
Домашни любимци

Съвети как да удължите живота на котката си

Всеки стопанин на домашен любимец иска той да живее по-дълго. Понякога природата знае своята работа и животното достига дълбока старост, в други случаи се стига до болести, инциденти или непредвидени случаи с фатален край, които не са приятни за никого. Въпреки че винаги ще има фактори извън нашия контрол, има предпазни мерки, които можете да вземете, за да предпазите котките си от болести, стрес и опасни ситуации. Котките са много специфични за гледане животни и трябва да им се отделя внимание, за да живеят спокойно и щастливо. Те имат нужда от игри, обгрижване и много време за почивка, за да се наслаждават на живота си. Ако им осигурите всичко това, възможността котето ви да живее дълго е много по-голяма.

Водете я на ветеринар редовно. Не си мислете, че трябва да посещавате вашия ветеринар, само когато има проблем с животното ви. Честите профилактични прегледи могат да открият заболявания в много ранен етап, което да помогне за тяхното лечение.  Прегледите са особено важни за котките, които отлично се крият, когато са болни или ги боли нещо. Редовното посещение на вашата котка при ветеринарен лекар също така гарантира, че тя е в крак с всички препоръчани ваксини, лекарства за бълхи и кърлежи. Не се страхувайте да търсите подходящ ветеринарен лекар, който вие и вашата котка да обичате.

Не пускайте котката си навън. Да оставите котето си на закрито е едно от най-лесните неща, които можете да направите. Това не изисква кой знае какви усилия и зависи изцяло от вашата воля. По-малко вероятно е тя да получи травми, като например да бъде ударена от кола и токсини, като опита да пие вода от локва с антифриз. Също така е по-малко вероятно да срещне вредители и паразити, пренасящи болести.

Хранете я правилно. За да помогне на котката ви да живее най-добре, тя се нуждае от диета с високо съдържание на влага, подходяща за всяка порода. Хранете я паучове и суха котешка храна, тъй като само единият вид няма да свърши работа. Котките са естествени месоядни животни, които се нуждаят от много месо в диетата си. Избягването на храна може да е признак на зъбна болка или състояние, което изисква медицинска намеса.

Следете теглото на котката си. Наднорменото тегло не е здравословно за котката.  Няколко излишни килограма може да доведе до множество здравословни състояния, включително проблеми с черния дроб, диабет и артрит. Наднорменото тегло също поставя под ненужен стрес ставите и органите на животното. Хранете котката си, както е препоръчано от вашия ветеринарен лекар. Упражненията и времето за игра също трябва да бъдат част от ежедневието на котето ви.

Tagged , ,
на горе