Следродилна депресия - как да се справим с нея?
Психологически

Следродилна депресия – как да се справим с нея?

Следродилна депресия се появява почти винаги след появата на бебето. Периодът след раждането може да бъде изпълнен с безброй емоции. Може да почувствате всичко – от радост през страх до тъга. Ако чувствата ви на тъга станат тежки и започнат да пречат на ежедневието ви, може да изпитвате следродилна депресия. Симптомите обикновено започват в рамките на няколко седмици след раждането, въпреки че могат да се развият до шест месеца след това. Те могат да включват промени в настроението, затруднено свързване с вашето бебе и затруднено мислене или вземане на решения. Ако чувствате, че може да сте депресирани, не сте сами.

Най-ефективният начин за диагностициране и лечение на следродилна депресия е като посетите Вашия лекар. Те могат да оценят вашите симптоми и да изготвят най-добрия план за лечение за вас. Може да се възползвате от психотерапия, антидепресанти или комбинация от двете.

Има и неща, които можете да правите у дома, за да се справите с ежедневието. Продължете да четете за повече информация как да се справите със следродилна депресия.

Какво е следродилна депресия?

следродилна депресия
Следродилна депресия – как да се справим с нея? снимка: pinterest

Да имаш бебе е преживяване, променящо живота. Да си родител е вълнуващо, но може да бъде и уморително и непосилно. Нормално е да имате чувство на притеснение или съмнение, особено ако сте родител за първи път. Въпреки това, ако вашите чувства включват изключителна тъга или самота, тежки промени в настроението и чести плачове, може да имате следродилна депресия.

Следродилна депресия е вид депресия , която се случва, след като някой роди. Следродилната депресия засяга не само раждащия. Може да засегне и сурогатите и осиновителите. Хората изпитват хормонални, физически, емоционални, финансови и социални промени след раждането. Тези промени могат да причинят симптоми на следродилна депресия.

Ако имате следродилна депресия, знайте, че не сте сами, вината не е ваша и че помощта е някъде. Вашият доставчик на здравни услуги може да управлява вашите симптоми и да ви помогне да се почувствате по-добре.

Как да се справите със следродилна депресия?

1. Спортувайте, когато можете

следродилна депресия
Следродилна депресия – как да се справим с нея? снимка: pinterest

Изследователи в Австралия обясняват, че упражненията могат да имат антидепресивен ефект за жени със следродилна депресия. По-специално, разходката с бебе в количка може да бъде лесен начин да направите няколко стъпки и да дишате чист въздух. В проучване, публикувано в “ Психично здраве и физическа активност“ , беше установено, че ходенето е статистически значим начин за облекчаване на депресията.

Не можете да се поберете в дълга тренировъчна сесия? Опитайте да тренирате по 10 минути няколко пъти през деня.

2. Поддържайте здравословна диета

следродилна депресия
Следродилна депресия – как да се справим с нея? снимка: pinterest

Здравословното хранене само по себе си няма да излекува следродилна депресия. И все пак придобиването на навик да ядете питателни храни може да ви помогне да се почувствате по-добре и да осигурите на тялото си хранителните вещества, от които се нуждаете. Опитайте да планирате храненията за седмицата през уикенда и дори да приготвите здравословни закуски предварително. Помислете за цели храни, като нарязани моркови и сирене на кубчета или резени ябълка и фъстъчено масло, които са лесни за грабване в движение.

3. Създайте време за себе си

Може да се почувствате заседнали на дивана, докато кърмите. Може би се чувствате претоварени от работа, домакински задължения или по-големи деца. Вместо да се справяте сами с тези стресове, потърсете помощ. Възползвайте се от предложението на свекърва си за безплатно гледане на деца. Оставете вашия партньор или друг доверен възрастен да вземе бебето за час-два.

Може да сметнете за полезно да планирате специално време за мен веднъж седмично. Дори ако можете да излезете от къщата само между сесиите за кърмене, можете да използвате това време за декомпресия. Разходете се, подремнете, отидете на кино или се занимавайте с йога и медитация. Това ще ви помогне да се справите със следродилна депресия.

4. Отделете време за почивка

следродилна депресия
Следродилна депресия – как да се справим с нея? снимка: pinterest

Вероятно са ви казвали „да спите, когато бебето спи“. Този съвет може да стане досаден след известно време, но се корени в науката. Доклад от 2009 г. описва подробно как жените, които са спали най-малко, са имали и най-много депресивни симптоми. По-специално това се отнася за жени, които са спят по-малко от четири часа между полунощ и 6 сутринта или по-малко от 60 минути дрямка през целия ден.

В първите дни вашето бебе вероятно не спи през нощта. Може да ви е полезно да подремвате или да си лягате рано. Ако кърмите, помислете за изпомпване на шише, за да може партньорът ви да се погрижи за едно или две нощни кърмения. Това е добър начин да се справите със следродилна депресия.

5. Създайте сигурна привързаност с вашето бебе

следродилна депресия
Следродилна депресия – как да се справим с нея? снимка: pinterest

Процесът на емоционално свързване между майката и детето, известен като привързаност , е най-важната задача в ранна детска възраст. Успехът на тази безмълвна връзка позволява на детето да се чувства достатъчно сигурно, за да се развие напълно, и влияе върху начина, по който то или тя ще взаимодействат, общуват и формират взаимоотношения през целия живот.

Сигурна привързаност се формира, когато вие като майка отговаряте топло и последователно на физическите и емоционални нужди на вашето бебе. Когато бебето ви плаче, вие бързо го успокоявате. Ако бебето ви се смее или усмихва, вие отговаряте по същия начин. По същество вие и вашето дете сте в синхрон. Разпознавате и отговаряте на емоционалните сигнали един на друг.

Следродилна депресия може да прекъсне тази връзка. Депресираните майки понякога могат да бъдат любящи и внимателни, но в други моменти може да реагират отрицателно или изобщо да не реагират. Майките със следродилна депресия са склонни да взаимодействат по-малко с бебетата си и е по-малко вероятно да кърмят, да играят и да четат на децата си. Те също могат да бъдат непоследователни в начина, по който се грижат за новородените си.

Въпреки това, да се научите да установявате връзка с вашето бебе не само е от полза за вашето дете, но и за вас, като отделяте ендорфини, които ви карат да се чувствате по-щастливи и по-уверени като майка.

6. Разчитайте на другите за помощ и подкрепа

следродилна депресия
Следродилна депресия – как да се справим с нея? снимка: pinterest

Човешките същества са социални. Положителният социален контакт облекчава стреса по-бързо и по-ефикасно от всяко друго средство за намаляване на стреса. Исторически и от еволюционна гледна точка новите майки са получавали помощ от хората около тях, когато са се грижили за себе си и за своите бебета след раждането. В днешния свят новите майки често се оказват сами, изтощени и самотни за поддържащ контакт с възрастни. Ето някои идеи за свързване с други:

Направете вашите взаимоотношения приоритет. Когато се чувствате депресирани и уязвими, по-важно от всякога е да поддържате връзка със семейството и приятелите – дори ако предпочитате да сте сами. Изолирането само ще накара ситуацията ви да се почувства още по-мрачна, така че направете вашите отношения с възрастни приоритет. Уведомете близките си от какво се нуждаете и как искате да бъдете подкрепени.

Не пазете чувствата си в себе си. В допълнение към практическата помощ, която вашите приятели и семейство могат да осигурят по време на следродилна депресия, те могат да служат и като така необходим емоционален изход. Споделете това, което преживявате – доброто, лошото и грозното – поне с още един човек, за предпочитане лице в лице. Няма значение с кого говорите, стига този човек да е готов да изслуша без осъждане и да предложи увереност и подкрепа.

7. Отделете време за връзката си с партньора

следродилна депресия
Следродилна депресия – как да се справим с нея? снимка: pinterest

Повече от половината от всички разводи се случват след раждането на дете. За много двойки връзката с техния партньор е техният основен източник на емоционално изразяване и социална връзка. Изискванията и нуждите на ново бебе могат да попречат и да разрушат тази връзка, освен ако двойките не отделят време, енергия и мисъл за запазване на връзката си .

Не ставай изкупителна жертва. Стресът от безсънните нощи и отговорностите за грижа може да ви накара да се почувствате претоварени и изтощени. И тъй като не можете да си го изкарате на бебето, твърде лесно е да прехвърлите разочарованието си върху партньора си. Вместо да сочите с пръст, не забравяйте, че сте заедно в това. Ако се справите с родителските предизвикателства като екип, ще станете още по-силна единица.

Дръжте линиите за комуникация отворени. Много неща се променят след раждането на бебето, включително роли и очаквания. За много двойки основен източник на напрежение е разделянето на задълженията за домакинството и грижите за децата след раждането. Важно е да говорите за тези проблеми, вместо да ги оставяте да се натрупват. Не предполагайте, че вашият партньор знае как се чувствате или от какво имате нужда.

Отделете малко време за връзката с партньора си. От съществено значение е да отделите време само за вас двамата, когато можете да се свържете отново. Но не оказвайте натиск върху себе си да бъдете романтични или авантюристични (освен ако и двамата не сте готови за това). Не е нужно да излизате на среща, за да се насладите на компанията си. Дори прекарването на 15 или 20 минути заедно – неразсеяни и съсредоточени един върху друг – може да промени значително усещането ви за близост.

Тези съвети ще ви помогнат да се справите със следродилна депресия.

Tagged , , ,
на горе