Салата витаминозна бомба. Салата витаминозна бомба е подходяща и полезна за консумация по всяко време на годината. Богата на витамини и минерали – най-необходимите елементи за здраве и красота.
Салата с пилешко и портокал за вашата празнична трапеза
Хумус: какво представлява и какви са полезните му свойства? Как да си го приготвите?
Рецепта за салата витаминозна бомба
Салата витаминозна бомба – необходими продукти:
-червен цвекло – 1 бр.;
-зелена ябълка – 1 бр.;
-моркови – 3 бр.;
-лимон – 1 бр.;
-зехтин – по желание;
-пресен магданоз – по желание.
Начин на приготвяне:
Внимателно почистете основните продукти за салата витаминозна бомба.
Настъргайте цвеклото, морковите и ябълката.
Ако не обичате да консумирате червено цвекло в суров вид, можете да го сварите.
Подправете с дресинг от сока на прясно изцеден лимон, зехтин и пресен магданоз.
Вижте защо е препоръчително да си приготвяте салата витаминозна бомба:
Червено цвекло – ползи за организма:
-успешно детоксикира тялото, като извежда токсините;
-облекчава възпалението на гърлото, лекува хрема;
-подобрява работата на бъбреците и черния дроб;
-премахва пикочната киселина;
-отлично средство срещу анемия;
-понижава кръвното налягане;
-оказва положителен ефект при мастопатия, менопауза, помага при нередовен менструален цикъл;
-оказва положителен ефект върху работата на сърцето;
-подобрява слуха;
-срещу безсъние.
Зелена ябълка – ползи за организма:
Повечето специалисти по здравословно хранене считат за най-полезни зелените ябълки. На първо място, това се дължи на факта, че зелените плодове като цяло са по-лесни за усвояване от всеки организъм. Научно е доказано, че зелените ябълки имат повече аскорбинова киселина и имат по-нисък гликемичен индекс в сравнение с червените и жълтите. Това означава, че след употребата им нивото на глюкозата в кръвта се повишава по-бавно, поради което е важно за диабетиците и пациентите със сърдечно-съдови заболявания.
Моркови – ползи за организма:
-калории-35 ккал;
-протеини-1,3 гр.;
-мазнини-0,1 гр.;
-въглехидрати-6,9 гр.
Основното богатство на морковите е съдържанието на бета-каротин, предшественик на витамин А, поради което кореноплодният зеленчук има толкова ярък оранжево-жълт цвят. Само 3-4 средни моркови на ден могат да покрият дневната нужда на тялото ни от този елемент.
Този витаминен комплекс ще помогне за поддържане на зрителната острота, ще предпази кожата от агресивното въздействие на слънцето, ще я направи по-еластична и хидратирана, ще подпомогне работата на имунната система.
Морковите подобряват кръвообращението и помагат при анемия. Те съдържат много лесно смилаеми фибри, които могат да подобрят метаболизма и да поддържат оптималния състав на микрофлората. Консумирайки редовно кореноплодни зеленчуци, можете да намалите нивата на холестерола.