Рецепта за кекс с лимонада. Приятели, споделяме с вас много сполучлива рецепта за кекс с лимонада. В тази рецепта ви представяме как да си приготвите, ароматен и пухкав като дунапрен домашен кекс с лимонада, а тайната се крие именно в газировката на лимонадата. Освен, изброените качества, кексът добива и много приятен жълт цвят.
Рецепта за кекс с лимонада
Сиропирана баница: най-сладкият вкус от българската кухня
УНИКАЛНО ВКУСЕН КЕКС БЕЗ НАБУХВАТЕЛИ…, НО ОТ ТЕФТЕРА НА БАБА
Десерт Негърче – незабравим вкус от детството
И така, ето какви са необходимите продукти, за да си приготвите сладък и пухкав кекс с лимонада…
Необходими продукти:
4 броя яйца;
1 и ½ ч.ч. бяла кристална захар (ако обичате да ви е по-сладичко може да сложите 2 ч.ч. захар);
2 и ½ ч.ч. бяло брашно;
8 с.л. олио;
200 мл. лимонада;
2 ванилии;
1 пакетче бакпулвер (10 гр.).
1 с.л. с връх какао.
Кекс с лимонада: начин на приготвяне:
Препоръчително е яйцата да бъдат със стайна температура. Чукнете ги по отделно ги и добавете едно по едно в съда, в който ще приготвите сместа за кекса. Разбъркайте с помощта на миксер или на ръка.
Към яйцата прибавете захарта и бъркайте до получаване на леко пухкава смес.
Продължете с останалите продукти от тази рецепта за кекс с лимонада. Към яйчената смес прибавете олиото и лимонадата. Бъркайте.
Преди да прибавите брашното, го пресейте два пъти заедно с ванилията и бакпулвера. На малки порции прибавете към останалите продукти. В случай, че не използвате миксер или друг вид уред, а бъркате на ръка – този процес трябва да бъде енергичен. Бъркайте до получаване на гладка и леко пухкава текстура.
По ваше желание може да си направите кекса шарен. За целта отделете около 1 малка чашка от кексовото тесто, което да смесите с какаото. След като добавите тази какаова смес към основната ще ви се получи шарен (мраморен) кекс.
Както знаете не само продуктите са важни, но и процеса на печене.
Намажете формата за кекс или тавичката с масло или олио. Може да поръсите с малко брашно. Прехвърлете кексовото тесто в съда за печене и не забравяйте да добавите какаовата част от рецептата, за получите желаната от вас окраска.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути. Много зависи как пече фурната ви. С помощта на дървено шишче може да пробвате, дали кексът е добре изпечен.
Ето, че вашия кекс с лимонада е готов за консумация. Чудесен избор за следобедна закуска или допълнение към чая/кафето.
Вкусно и красиво: ядливи цветя, които могат да се използват в готвенето