5 причини за внезапно напълняване
Здраве и красота

5 причини за внезапно напълняване

Чудили ли сте се каква е причината за вашето внезапно напълняване? Вашето тегло може да варира от време на време. Всъщност както периодите на наддаване на тегло, така и периодите на загуба на тегло са напълно нормални.

Понякога неволното наддаване на тегло може да се случи в по-значителни количества, без да разбирате защо. Бързото наддаване на тегло може да окаже въздействие върху вашето физическо и психическо здраве, така че е важно да разберете какво ви кара да наддавате на тегло.

Има много причини, поради които можете да изпитвате неволно наддаване на тегло от определени лекарства, които може да приемате, за да не спите достатъчно и дори промени в нивата на хормоните ви.

Ако сте забелязали наддаване на тегло и не сте съвсем сигурни какво ви кара да напълнявате, ние се потапяме в 5 често срещани причини, които могат да причинят необяснимо наддаване на тегло, симптомите, свързани с бързото наддаване на тегло и какво можете да направите, за да получите на върха на вашето здраве и благополучие.

Вижте причините за внезапно напълняване

1. Недостатъчна активност на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм)

внезапно напълняване
5 причини за внезапно напълняване снимка: pinterest

Щитовидната жлеза произвежда хормони, които регулират метаболитните процеси в тялото, включително растежа и колко енергия изразходвате.

Неактивната щитовидна жлеза (известна още като хипотиреоидизъм) означава, че не получавате достатъчно нива на хормони на щитовидната жлеза в кръвта. Това може да забави метаболизма ви и дори да доведе до внезапно напълняване.

Хипотиреоидизмът е най-често срещаното заболяване на щитовидната жлеза, като приблизително 6-10% от жените са засегнати. При жените над 65 години тази цифра нараства до една четвърт от жените. Умората и наддаването на тегло са много чести симптоми на хипотиреоидизъм, които могат да допринесат за необяснимо наддаване на тегло.

2.Разстройство на настроението

внезапно напълняване
5 причини за внезапно напълняване

Вашето психично здраве може да окаже голямо влияние върху тялото ви, включително внезапно напълняване. Проблемите със съня, хроничният стрес, безпокойството и депресията могат да доведат до наддаване на тегло.

Това е така, защото хроничният стрес кара тялото ви да премине в режим на борба или бягство, което освобождава хормона на стреса кортизол и адреналин от надбъбречните ви жлези.

Когато тялото ви е пълно с кортизол и адреналин, тялото ви става по-енергично, което оказва влияние върху метаболизма ви. Кортизолът забавя метаболизма ви, така че ако сте хронично стресирани и не ядете непременно сладки и богати на мазнини храни, това може да причини наддаване на тегло и да затрудни отслабването.

Освен това, ако имате проблеми със съня, чувствате се тревожни за дълги периоди от време и изпитвате депресия, това може да ви направи по-малко вероятно да спортувате и увеличава шансовете за емоционално хранене.

3.Безсъние

внезапно напълняване
5 причини за внезапно напълняване

Хората, които са със затворени очи по-малко от 6 часа на нощ, обикновено имат повече телесни мазнини. Около 8 часа е най-доброто място за поддържане на теглото. Липсата на сън може да накара тялото ви да произвежда твърде много от хормоните кортизол и инсулин, което може да добави килограми. Освен това може да обърка хормоните, които сигнализират за глад и ви карат да жадувате за храна, особено за тези, пълни с мазнини и захар. Безсънието може да доведе до внезапно напълняване.

4.Менопауза

внезапно напълняване
5 причини за внезапно напълняване

По-малко естроген по време на менопаузата може да натрупа повече мазнини около корема ви и да се получи ефектът внезапно напълняване. Но по-малкото хормони не е единствената причина. Горещи вълни, проблеми със съня и лошо настроение, свързани с края на плодовитостта на жената, могат да попречат на здравословното хранене и упражнения. Ако вече сте лишени от сън и сте депресирани, може да посегнете към бонбон, вместо да си направите питателна храна. Вашият лекар може да предложи начини за облекчаване на симптомите.

5.Метаболитен синдром

Това е група от състояния, които се случват заедно и повишават шансовете ви за сърдечни заболявания, инсулт и диабет. Вашето кръвно налягане, кръвна захар, холестерол и телесни мазнини може да са на нездравословни нива. Може да няма очевидни симптоми, освен излишните килограми, които се натрупват около талията ви. Този синдром може да доведе до внезапно напълняване. Вашият лекар може да ви помогне да го управлявате с промени в диетата и упражненията, както и с лекарства и в редки случаи с операция за отслабване.

Tagged ,
на горе