Предопределена ли е Съдбата ни или ние сами си я избираме: Отговорите на всички въпроси, събрани на едно място

Предопределена ли е Съдбата ни
Психология

Предопределена ли е Съдбата ни или ние сами си я избираме: Отговорите на всички въпроси, събрани на едно място

Думата „съдба“ означава „съд Божи“. Смята се, че това е пътят на човека към осъзнаването на живота. На всички ни се ще да знаем какво ни очаква в бъдеще – с кого ще се свържем, какъв ще бъде кариерният ни път, дали ще сме щастливи или не, както и още много други тайни. Но, за добро или за зло, това не ни е съдено да научим.

Предопределена ли е съдбата ни? Всичко ли е предначертано или можем да му се противопоставим със силата на волята или нещо друго?   

Мнението на различните експерти за съдбата

Ясновидците вярват в съдбата на всеки човек

Екстрасенсите са хора със свръхестествени способности, които четат миналото и бъдещето. Казват, че всеки има съдба и не може да избяга от нея, предричат ​​събития за хората, които трябва да се случат. Съществуват и много факти, потвърждаващи верността на направените прогнози.

Психолозите уверяват, че съдбата не съществува

Те имат негативно отношение към понятието „съдба” и предпочитат да го наричат ​​„жизнен сценарий”. Уверяват ни, че тези, които вярват в предопределеността на съдбата, често пропускат възможността да направят свой собствен избор.

Житейският ни път се влияе от подсъзнанието. Изучавайки света около себе си в детството, детето самостоятелно и несъзнателно формира сценарий на живот в себе си. Това обяснява перфектно факта, защо децата често повтарят съдбата на родителите си.

Астролозите твърдят, че пътят на живота е предопределен от звездите

Съдбата е предопределена в момента на раждането на човека, казват те. Затова те са сигурни, че всичко, което се случва, не е случайно. При съставянето на натална карта е ясно в каква област ще работи отделният индивид, дали ще постигне слава, какво ще съпътства жизненият му път.

На кого да вярваме в крайна сметка?

Във всяко мнение има доза истина. Но ако трябва да обобщим, то излиза, че все пак е възможно да се повлияе на бъдещето. Дори и да не успеем да го променим драстично, поне можем да избегнем някои нежелани ситуации или, обратното – да загубим шанса за щастие.

Влиянието на кармата върху съдбата

Карма в буквален превод означава „действие“.

Вселената се управлява от справедливостта. Нейните закони са удовлетворяващи за всички нас, но трябва да сме в хармония с тях и да не ги подценяваме.

Според Ведите кармата не е съдба, а само фактор, който й влияе.

Човек сам изгражда собствения си живот. Всеки ден той извършва добри или лоши дела, за които получава награда или наказание.

Говори се 3 вида карма:

„Зрялата карма“ показва, че възмездие има за  всички наши действия, мисли, желания. А всичко останало, което не може да бъде предотвратено (място и час на раждане, роднини, приятели, социална структура, външен вид, таланти), е отплата или наказание за действията ни в наши минали въплъщения.

„Скритата карма“ се фокусира върху противоречията. Ние натрупваме мисли, желания и действия цял живот. Те са толкова противоречиви, че не всички могат да се изплатят наведнъж. Остатъкът се натрупва и образува така наречената скрита карма, която постепенно започва да формира наклонностите ни. Смята се, че тя преминава от едно въплъщение в друго, очаквайки момента да бъде осъзната.

„Новата карма“ е резултатът от това, което се оформя на нашия житейски небосклон в бъдеще. Всеки ден ние правим или не правим нещо, въз основа на което се формира нашето бъдеще.

Положителните и отрицателните житейски програми

Те се формират въз основа на добра или лоша карма. Ако човек е извършил недобросъвестно действие, той ще се провали в бъдеще, съдбата ще му изпрати нещо, което да го разтърси силно.

След това той по естествен път започва да се програмира за самоунищожение, например, да вижда единствено негативното около себе си и да обвинява другите за собствените си проблеми.

Ако човек с „добра“ карма се случва точно обратното – той се програмира за творение и привлича късмет.

Кармата се връща обратно към нас като бумеранг и пряко влияе върху хода на живота ни.

Има ли човек избор?

Дали човек има способността да избира е двусмислен въпрос и по този въпрос е изписано много през вековете, както и са изразени различни гледни точки.

По принцип избор винаги имаме. Според ежедневните избори, които правим, както и важните избори в определени етапи от своя живот, ние сами ковем своята съдба.

Решенията трябва да се вземат постоянно и те се отнасят до всички сфери на живота.

Доколко свободен е изборът ни?

И някак си съвсем естествено възниква въпросът доколко свободен е изборът ни.

Често сме ограничени от обстоятелства, които ни пречат да мислим рационално, подтиквайки ни да се адаптираме към другите.

Много от нас, изпаднали в отчаяние поради различни стечения на обстоятелствата, не виждат изход. Но, знайте, че единственото нещо, което не зависи от нас, идвайки на този свят са датата и мястото на раждане, родителите и роднини ни. Всичко друго можем и трябва да искаме да променим. Към по-добро.

Ако успеем да усетим своя житейски път, този, който ни е предопределен и който ще ни донесе щастие, той ще бъде лек и приятен за нас. И обратно, съпротивляваме ли се, вървим ли срещу себе си, затънем ли в негативни чувства, тогава пътят ни ще е трънлив, с много препятствия.

Всяко решение ни сближава или отдалечава от нашата съдба, но не можем да го избегнем.

Независимо от това, винаги има избор с какви емоции ще живеем и с какви мисли да изпълним живота си. Дали ще даряваме любов или ще се обграждаме с омраза. Дали ще съзидаваме или ще разрушаваме. Дали ще изберем щастието, пред страданието и болката…

По кой път да тръгнем, коя врата да отворим, ние избираме сами.

Как да променим живота си към по-добро

При раждането детето наследява основни качества (външен вид, черти на характера), както и различни таланти. Това е определящият фактор, благодарение на който всеки от нас има няколко линии на своята съдба.

За да преминете от един към друг, трябва да направите 3 неща:

Да се изправим срещу страховете и препятствията и да ги победим

Да работим върху себе си

Да отворим сърцето си за новия живот, за този, който мечтаем

Да уредим сметките

Преди да започнете нов живот, трябва да доведете стария до нула. Напуснете работата си, пуснете болката от нещастната любов да си иде,  преместете се в друг град.

С всяко подобно действие се отварят много нови възможности.

Цялата необуздана енергия се освобождава и дава тласък на развитието.

Справянето с несигурността и страха е предизвикателство.

Ние сме в състояние да се научим да преодоляваме всички препятствия и да преборим страховете си.

Как да преодолеем страховете си

За да преодолеете страховете си, запишете ги на лист хартия. Признаването им проправя пътя за пълното отърсване от тях.

След това за всеки страх трябва да изготвите план за действие как да го избегнете. Можете допълнително да помислите за начини да го преодолеете. Важно е да не се страхувате да експериментирате.

Ако захванете нов бизнес и всичко в него се развива с лекота, лесно и приятно, това е ясен знак, че линията на съдбата е избрана правилно.

За дамите:

Когато една жена не успее да постигне успех в личния си живот, тогава си струва да се опита да се реализира в кариерата си. Когато успеете да постигнете необходимата вътрешна хармония и самореализация, ще дойде и късметът в любовта.

Tagged , , , , ,
на горе