пплексит видовеи лечение
Добра форма

Плексит

Опасен ли е плекситът?

Болки, които не бива да пренебрегвате в рамото, раменната става и долната част на гърба

Какво представлява плекситът?

Плекситът е възпаление на нервния сплит, познат още като плексус. Той се среща и с още едно наименование – плексопатия. Плексит е най-популярното название за нараняванията на брахиалния сплит. Той е мрежата от нерви, която изпраща сигнали от гръбначния мозък до рамото, ръката и дланта. Нараняване на брахиалния сплит се получава, когато тези нерви са разтегнати, компресирани, разкъсани или откъснати от гръбначния мозък.

Изпитвате силна болка, когато имате плексит, защото нервите са притиснати и това води до възпаление на тези точки. Болките може да са в шийно-раменната област или в поясната и кръстната част. Причините за него обаче може да са различни.

Плекситът е заболяване, което може да засегне шийно-гръдния и лумбосакралния плексус. Плексопатията може да е хронична и остра. В повечето случаи плекситът е вторично или съпътстващо изменение. Появява се при болести в граничните на сплетението зони, като например – поражения на ставите и гръбнака, вродени деформации, болести на раменната става.

Плексит
При първите симптоми – отидете на преглед

При плексит се възпаляват самите нерви от сплетението. Само на четири места по продължението на гърба има сплитания на нерви и те са: на врата, където се събират четири двойки шийни нерви, на рамото, където се сплитат четири нерва от долните шийни и първи гръден сегмент на гръбнака, на кръста, то се състои от три нерва на горните кръстни сегменти и под кръста, което се състои от нерви в долната част на гърба.

Най-разпространената причина за плексит е травмата. Заболяването е по-често срещано сред мъжете поради активното физическо натоварване.

Ако в периферния нерв има възпаление, това може да се определи като възпалителни лезии на нерва или невропатия, като последното е най-често срещаният вид възпалително състояние. Възпалението може да бъде провокирано от травма, разтягане, инфекции (обикновено вирусни), лекарства и алкохол.

Плекситът се обостря през пролетта и есента, поради промяната в климата.

Основни видове плексит

Съществува два вида – брахиален и торакален плексит. Най-често срещан е брахиалният плексит.

Брахиалният плексит е възпаление на нервния сплит (плексус), което засяга нервите на ръката, дланта и пръстите. Състоянието е описано за първи път от Дрешфелд през 1887 г. Обикновено се проявява с болка в рамото и ръката. Има много фактори, които могат да допринесат за това състояние, но най-често причината за появата му е  скорошна операция на засегнатите зони, както и от  фрактури или отворени рани. Един от симптомите на брахиалния плексит е изтръпване на частта под рамото.

Съществуват две различни форми на брахиален плексит. Едната е идиопатичната форма, а другата е наследствената форма.

Торакалният плексит е рядко възпалително заболяване на гръдния кош, което включва горната част на гърба и предната част на гръдния кош. Обикновено торакалния плексит причинява болка, скованост, а понякога и слабост в ръцете, врата или горната част на гърба. Нервите, които причиняват това заболяване, се намират в областта на шията.

Торакалният гръбначен стълб е уникален, тъй като има анатомични различия с шийния и лумбалния гръбначен стълб по отношение на основните си функции. Основните характеристики на гръдните прешлени са: ограничена подвижност – във връзка с конструкцията на гръдната клетка, по-малка височина на междупрешленните дискове – междупрешленните дискове действат като своеобразни.

 

Какво причинява плексит?

Броят на хората, страдащи от това заболяване се увеличава все повече през последните години. Съществуват  различни причини за плексит и единственият начин да се постави правилна диагноза е чрез медицински преглед.

Причината за възпалението може да бъде най-различна. Най-често срещан е брахиалният плексит. Непременно посетете лекар, ако имате някои от следните оплаквания: слабост в ръката или захвата, болки в шията, както и симптоми в двете ръце.

Подобни наранявания се получават в резултат на сблъсъци в спорта, трудно раждане, травма, както и при лечението на рак и тумори.

Понякога причината може и да е вследствие на усложнение от ваксинация.

Плекситът е болезнено състояние, което може да засегне нерв в долната част на гърба и да причини болка или изтръпване, когато ходите или се движите. Както и може да бъде причинено от нараняване на главата при падане или при автомобилна катастрофа.

Плекситът е болезнено заболяване, което може да засегне също и долната част на тялото като стъпалото, подбедрицата, коляното и бедрото. Ако имате плексит, той обикновено започва от долната част на стъпалото и се разпространява до коляното. Болката може да бъде много силна и изтощителна.

Различни видове наранявания на плексуса

Синдром на Парсонаж-Търнър

Състоянието е описано за първи път през 1877 г. от сър Уилям Парсънидж-Търнър, британски военен лекар. При този вид наранявания пациентите често изпитват силна болка или изтръпване на рамото. Формите на ПТС биват от лека до тежка форма.

В рамото има само четири мускула, но те са отговорни за множество движения. За съжаление при автоимунната атака те могат да бъдат изцяло увредени. Заболяването може да се открие и диагностицира чрез изследване с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), а за лечение се преназначават стероиди и дълга почивка.

Невралгична амиотрофия

Невралгичната амиотрофия на рамото започва със силна болка в горната част на ръката. Болката, която се появява както при движение, така и в покой, е много силна и понякога може да продължи със седмици, а когато отмине, мускулите на рамото се парализират и ръката отслабва.

Остра брахиална невропатия

Брахиалната невралгия е болезнено заболяване, причинено от увреждане на един от нервите, които преминават от шията към ръката. Притискането на нерва обикновено се случва в резултат на травма в областта на шията, но може да се дължи и на други фактори, като тумори или увреждания на гръбначния мозък. Възможностите за лечение на брахиалната невралгия зависят от причината за появата й.

Острата бахиална невропатия се появява в резултат на продължително физическо натоварване, инсулт или остеохондроза.

Идиопатична брахиална плексопатия

Идиопатичната форма на брахиалния плексит е с неизвестна етиология. Свързва се с наскоро прекарана вирусна инфекция, най-често при възпаление на дихателните пътища, както и с наскоро направена ваксинация. Скорошната инфекция се свързва с предшестващо развитие на заболяването при 25-55 % от пациентите, докато скорошна ваксинация – при 15 %. Идиопатичната брахиална плексопатия може да бъде предавана наследствено. Наследствената форма е автозомно-доминантна и може да се предава от родителите на децата им.

Паралитичен брахиален неврит

Брахиалният неврит е рядко възпаление на периферния нерв, което причинява два общи симптома: слабост и изтръпване. Брахиалният сплит е сноп от нерви, които преминават от гръбначния стълб към ръката и дланта. Нервите в брахиалния сплит контролират движението и усещането на горната част на раменния пояс.

Невритът е медицински термин за възпаление на нерва. Невралгията е силна и  пробождаща болка в определена част на тялото, например в челюстта или лицето. Обикновено тя се причинява от нараняване на нерва, а може да бъде и алергична реакция към някои лекарства. Невритът причинява болезнени усещания.

Радикулит

Радикулит се нарича възпалението на коренчетата на периферните нерви, които излизат от гръбначния мозък и са разположени от двете страни на гръбначния стълб по цялото му протежение. Съществуват  различни видове радикулит и повечето от тях се проявяват в областта на шията или рамото. При един от често срещаните видове на това състояние, наречен цервикален или брахиален радикулит, се усеща болка в областта на шията или рамото, където нервът е възпален. Често тези болки се бъркат със сърдечни проблеми.

Най-често пациентите страдат от цервикален и брахиален радикулит. Симптомите на това заболяване са отслабналост, изтръпване и в по-тежките случаи парализа на ръцете и дланите. Важно е да се прави разлика между цервикалния и брахиалния радикулит, която диагноза може да бъде установена само от лекар.

Симптоми на плексит

Признаци и симптоми на брахиален сплит | Институт Кенеди Кригер

Основният симптом на плексита е остра болка, най-често в областта на рамото и плешката,която се засилва при натоварване на нервния сплит. Може да се прояви и през нощта. Болката обикновено е в едната половина на тялото и може да се разпространи към предмишницата и пръстите на ръката.

При обостряне човек може дори да не е в състояние да се обръща и да променя посоката на главата си. Когато е засегната тазовата област, болката се качва нагоре по седалището, бедрото и корема.

В резултат на плексита може да изпитате болка в областта на гърба, врата или раменете. Ако изпитвате някои от следните симптоми е необходимо незабавно да посетите лекар -слабост в ръката, изтръпване на пръстите или китката. Понякога може да изпитвате и силна тежест в главата, както и, че имате проблем с дишането.

Как да се справите с болезненото състояние плексит лечение?

Лечението на плексита е комбинация от физиотерапия, домашни упражнения и обезболяващи лекарства. Активността трябва да се запази, въпреки дискомфортът, който се изпитва. Вашият лекар най-добре ще знае от какво имате нужда, за да се възстановите и да подобрите качеството си на живот.

Не е препоръчително плекситът да се пренебрегва, защото ако не се лекува навреме, може да доведе до по-сериозни последици като гръбначно изкривяване, мускулна слабост или дори парализа.

За да се облекчат неприятните усещания, причинени от плексит, се препоръчва специализиран център за това състояние, както и курс от поне шест сеанса. При някои по-тежки състояния е препоръчително и носенето на т.нар. ортеза или шийна яка. Не е изключена и хирургична намеса.

При по-леките форми на плексит се препоръчва почивка и избягване на пози, които водят до влошаване на състоянието.

Болкоуспокояващите, противовъзпалителните лекарства и кортикостероидите се препоръчват най-често при лечение.

какво е плексит и как да се предпазим от него?

 

Лечение на плексит

В повечето случаи лечението не може да се проведе без специалист, самостоятелно в домашни условия, защото първата стъпка е да се отстрани причинителят. Ако е отравяне, алергия или метаболитно нарушение трябва да се обърне по-сериозно внимание. В случаите, когато плекситът е причинен от травма, лекарят ще ви насочи към ортопед или травматолог.

Народни рецепти

Много хора предпочитат народната медицина за лечението на различни заболявания. Тя е отлична възможност за лечение на плексит и прекратяване на страданието. За облекчаване на болката се използват ракия, свинска мас и тесто. Съставките на тези рецепти могат да се намерят у дома или на местния пазар. Тези прости рецепти ще ви помогнат да живеете без болка.

Свинска мас и прополис

Традиционен лек, подходящ при плексит на раменната става е мехлемът от свинска мас и прополис. В дълбок съд се смесват 5 с.л. свинска мас и 3 грама прополис. Прехвърлете сместа в бурканче и всяка вечер преди лягане мажете възпалените участъци.

Свинска мас и аспирин при плексит

Счукват се няколко таблетки аспирин и се добавя 1 с.л. безсолна свинска мас и  малко количество амоняк. След като постигнете хомогенна смес прехвърлете в буркан. Разтривайте болното място всяка вечер докато болката не изчезне.

Свинска мас и камфор при плексит

В купа добавете следните съставки: 1 ч.ч. свинска мас, 20 мл салицилова киселина и половин ч.л. кристали камфор. Сместа се разбърква внимателно, след което се поставя на водна баня при слаб огън.  През цялото време се разбъркват с дървена бъркалка, като се внимава съставките да не заврат. След като се разтопят се поставят в бурканче и когато сместа се охлади е готова за приложение. Болезнената зона се разтрива с парче вълнен плат. Така кожата се зачервява и загрява, а кръвоснабдяването се подобрява.

Препоръчва се също и рецептата на Ванга за плексит. Хомеопатично лекарство, което има за цел да възстанови функцията на нервната система и да успокои болката. Можете да го намерите във всеки магазин за здравословни храни.

Ефективността от народните рецепти за лечение на плексит са изпитани. Благодарение на народната медицина много българи са се сбогували с ужасните болки, свързани с различни заболявания, включително ревматизъм, камъни в бъбреците и цистит.

Физиотерапия

Физиотерапията е лечение, при което се използват физически манипулации за лечение на медицински състояния. Лекуват се мускулите, сухожилията, нервите и ставите на тялото. Тя включва  и техники за релаксация, за да се облекчи болката и да се улесни оздравяването. Физиотерапията може да се използва и като лечение при  навяхвания, разтежения и леки наранявания.

Болката в задната част на крака е често срещано явление, но много хора не знаят, че тя е признак за нещо по-сериозно. Болката в гърба може да бъде причинена от плексит – състояние, при което нервите се преплитат и могат да причинят постоянен дискомфорт. Лекарите препоръчват като лечение на тези заболявания физиотерапиите и лечебните масажи.

Когато става въпрос за лечение на плексит, трябва да се обърнете към професионалисти, с дългогодишен опит. Те могат да ви помогнат да се възстановите по-бързо и да следят напредъка ви, като постоянно следят вашето състояние. Физиотерапията може да включва и масажна терапия, която облекчава  силния дискомфорт при плексит.

Упражнения за плексит

Ако сте диагностицирани с плексит, редовното движение и упражненията могат да помогнат за намаляване на болката и възпалението при това състояние. Упражненията, които ще са най-подходящи за вас, зависят от възрастта ви и други състояния като диабет, артрит или бременност. Физическата активност е ключът към вашето здраве.

Упражнения при плексит

 

Tagged , , , , , ,
на горе