Предястие от консервиран патладжан, което има вкус на барбекю, няма да ви остави безразлични. Опитайте се да го сготвите и тогава през зимата, когато отворите един буркан, той ще изчезне моментално.
Най-вкусният консервиран патладжан в комбинация с маринован лук са истинска находка, а не рецепта. Можете да сервирате такава разядка с всяко ястие, особено патладжаните ще допълнят добре с картофи.
Много вкусен хайвер от тиквички за зимата: рецепта без стерилизация
Вкусна запеканка от тиквички на фурна. Най-добрата Рецепта за годината
Ето как да приготвите консервиран патладжан:
Необходими продукти:
патладжани – 1 кг;
лук – 250 г;
чесън – 30 г;
вода – 150 ml;
оцет 9% – 80 ml;
сол – 1,5 супени лъжици;
захар – 2 супени лъжици;
подправка за барбекю – 1 ч.л.;
олио за пържене.
Това количество продукти е достатъчно за 2 буркана по 0,5 литра.
Начин на приготвяне на консервиран патладжан:
Патладжаните се обелват, измиват, подсушават и разполовяват по дължина на едри парчета.
Нарежете лука на половин пръстени, обелете чесъна и го нарежете на филийки.
Загрейте тиган с олио и запържете патладжаните за няколко минути от всяка страна до златисто. След това ги преместваме в по дълбок съд и прибавяме лука и чесъна разбъркваме.
Отделно се приготвя марината – смесват се водата, солта, захарта, оцета и подправки за барбекю.
Изсипете марината в съда със зеленчуци, поставете и чиния върху патладжаните, оставете за една нощ.
Прехвърлете зеленчуците в буркани, затворете с капачка и пастьоризирайте ги за 10 минути и поставете го с капачката надолу. Покрийте с одеяло и оставете да се охлади бавно за 24 часа. След това консервираните буркани могат да бъдат сложени в килера.
При сервиране на разядка консервиран патладжан може да се овкуси с домашна майонеза и пресен чесън, прекаран през преса за чесън, тогава предястието се оказва още по-вкусно и ароматно. Този консервиран патладжан вкус на барбекю и се съчетават добре с всяка гарнитура от картофи.
Добър апетит!