Палео автоимунният протокол – решение при много болести

Палео автоимунният протокол – решение при много болести
Добра форма

Палео автоимунният протокол – решение при много болести

Палео автоимунният протокол е решение при много болести. Автоимунните заболявания започват да се развиват, когато имунната система загуби способността си да прави разлика между телесните протеини и протеините, принадлежащи на „външен нашественик“ (бактерии, вируси, паразити). В резултат клетките, тъканите, органите в тялото се увреждат от собствената си имунна система, която ги атакува.

Предлагаме ви текст с основните принципи на палео автоимунния протокол, подробен и разбираем. Автор на текста е ученият Сара Балантайн, тя е издала книгата „The Paleo Approach“, има много информативен сайт The Paleo Mom, а самата тя се е излекувала от тежък псориазис с тази диета. Роб Улф описва същата диета в своите книги.

Палео автоимунният протокол – решение при много болести

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

Бразилските орехи са суперхрана срещу рак

infomax-logo-50-15-HW Средиземноморската диета набляга на натурални, необработени храни

Палео автоимунният протокол – решение при много болести

Хранене при автоимунни заболявания

Тази диета не само лекува улцерозен колит, тя действа и при всяко автоимунно заболяване. Списъкът с автоимунни заболявания е много обширен, ето най-често срещаните: системен лупус еритематозус, тежка миастения гравис, псориазис-ревматоиден артрит, склеродермия, синдром на Sjögren (сух синдром), смесени заболявания на съединителната тъкан, автоимунен тиреоидит на Хашимото, саркоидоза, Болест на Крон (регионален ентерит), неспецифичен улцерозен колит, синдром на Гудпасчър, инсулинозависим захарен диабет тип 1, злокачествена анемия, нодозен полиартериит, симпатикова офталмия, синдром на първични антифосфолипидни антитела, гломерулонефрит, автоимунна ентеропатия, цьолиакия (чувствителна към глутен ентеропатия), хроничен активен хепатит, идиопатична белодробна фиброза, първична билиарна цироза, множествена склероза, болест на Грейвс (тиреотоксикоза с дифузна гуша), остър постинфекциозен полиневрит (синдром на Гилен-Баре), витилиго, Болест на Бехтерев, имунно безплодие, Болест на Адисон.

Кога се появяват автоимунните заболявания?

Те възникват, когато имунната система загуби способността си да прави разлика между протеини, принадлежащи на собственото й тяло, и протеини, принадлежащи на „чужд нашественик“ (като бактерии, вируси или паразити). Това причинява увреждане на клетките, тъканите и/или органите в тялото – увреждане, причинено от собствената ви имунна система, атакуваща тези клетки. В зависимост от това кои протеини/клетки са атакувани възникват определени заболявания. При автоимунния тиреоидит (тиреоидит на Хашимото) се атакува щитовидната жлеза. При ревматоиден артрит се атакуват тъканите на ставите. При псориазис се атакуват протеините на клетъчните слоеве, които изграждат кожата. Основната причина за всички автоимунни заболявания обаче е една и съща.

Генетичното предразположение към автоимунна реакция е приблизително една трета от риска за развитие на автоимунно заболяване. Другите две трети от вашия риск са фактори на околната среда, които включват диета, начин на живот, инфекции (предварително и хронично възпаление), излагане на токсини, хормони, тегло и др. Не можете да контролирате своята генетика, но е възможно напълно да контролирате диетата си и в много отношения начина си на живот.

Премахвайки от диетата си храни, които повишават чревната пропускливост, премахвайки дисбактериозата, хормоналния дисбаланс, който стимулира имунната система да функционира неправилно, вие създавате възможност на тялото ви да се излекува.

За да помогнете на тялото си да се излекува и да намали възпалението, трябва да обърнете внимание на важни фактори за начина на живот и да промените мнението си относно храненето и приемането на храни, които поддържат здравето на червата (и са оптимални за чревната микрофлора), възстановяват оптималните нива на важни хранителни вещества и осигуряват „градивните елементи. Вашето тяло се нуждае, за да се излекува, правилно да регулира имунната система.

Това не е лек път (след като имунната ви система се научи да атакува собственото си тяло, тя не може да го „забрави“), но можете да влезете в продължителна ремисия, често завинаги. В зависимост от вида на заболяването, което имате и колко агресивно е въздействието му върху тялото ви, може да се нуждаете от медицинска помощ, без която е невъзможно (като хормони на щитовидната жлеза в случай на тиреоидит на Хашимото), но можете да спрете атаките на имунната си система върху тялото и значително да подобрите здравето си.

Тази диета е подходяща за всеки с диагностицирано или подозирано автоимунно заболяване. Тя е много прост режим, изключително питателен и лишен от храни, които дразнят червата, причиняват дисбиоза и активират имунната система. Няма да имате дефицит на хранителни вещества и ще можете да следвате тази диета до края на живота си. Ако вашето автоимунно заболяване е придружено от чувствителност към определени храни, това също трябва да се вземе предвид при избора на продукти.

Един от най-опустошителните фактори за развитието на автоимунни заболявания е хранителният дефицит, което е типично за стандартната жена. Един от най-важните фактори, допринасящи за развитието на автоимунно заболяване, е хранителният дефицит. Дори и да сте били на диета Paleo, Warrior, GAPS, SCD или WAPF от известно време, вероятно не сте успели да компенсирате хранителния си дефицит.

Смята се, че дисбактериозата и повишената чревна пропускливост участват в задействането на механизма на всички автоимунни заболявания. А дисбактериозата и повишената чревна пропускливост са пряко свързани с храненето и начина на живот (какво ядете, колко спите и как реагирате на стрес). Диетичните насоки на палео подхода са специално разработени за лечение на червата, възстановяване на нормалната микрофлора, намаляване на възпалението и регулиране на имунната система и чрез лечение на червата коригиране на хормоналния дисбаланс и дефицита на микроелементи.

Диета при автоимунни заболявания

Разбирането за автоимунните заболявания надхвърля диетата. Палео подходът също така регулира въпроси, като критичното значение на съня и почивката, управлението на стреса и включването на физическа активност в ежедневието. Всъщност, ако пренебрегнете тези фактори, можете напълно да подкопаете всички успехи, които сте постигнали, като следвате диета.

Първата диетична препоръка за хората с автоимунно заболяване е да се придържат към стриктна палео диета, без измама.

Това означава, че трябва да изключите:

  • Зърнени храни
  • Млечни продукти
  • Бобови растения
  • Рафинирана захар
  • Съвременни растителни масла
  • Химически обработени храни.

Докато други хора могат да ядат купа ориз, или царевичен чипс, или дори сладолед от време на време, ако страдате от автоимунно заболяване, вие не сте един от тези хора. Глутенът трябва да бъде забранен за цял живот. Никога не трябва да се консумират зърнени и бобови култури. Трябва да се избягват всякакъв вид млечни продукти (дори гхи, което все още може да съдържа лактоза и млечни протеини). Може да е така до края на живота ви, но някои хора е възможно да върнат част от продуктите в храненето си, ако заболяването им е преминало във фаза на стабилна ремисия.

Освен това, ако имате автоимунно заболяване, трябва напълно да избягвате следните храни:

  • Яйца (особено бели)
  • Ядки
  • Семена (включително какао, кафе и подправки на базата на семена)
  • Картофи, домати, патладжани, сладки и люти чушки, лют червен пипер, червени чушки, годжи бери и др. и подправки, получени от чушки, включително червен пипер
  • Храни, потенциално съдържащи глутен (напр. нишесте)
  • Фруктоза (повече от 20 g на ден)
  • Алкохол
  • НСПВС (като аспирин или ибупрофен)
  • Нискокалорични подсладители (да, всички, дори стевия)
  • Емулгатори, сгъстители и други хранителни добавки.

Има много причини да избягвате тези храни, включително: те причиняват чревно дразнене, дисбиоза, действат като молекули-носители през чревната бариера, като адюванти, които стимулират имунната система, повишават чревната пропускливост, което води до възпаление. Освен това трябва да се уверите, че имате ниска кръвна захар (това трябва да се случи естествено, но глюкомерът може да бъде полезен за диабетици със затлъстяване и/или метаболитен синдром).

Втората ви задача е да наситете диетата си с хранителни вещества. Може дори да е по-важно от простото премахване на храни, които могат да повлияят отрицателно на здравето на червата или да стимулират имунната система. Недостигът на хранителни микроелементи е най-силният фактор, допринасящ за повишения риск от развитие на автоимунни заболявания. Ако имате автоимунно заболяване, много вероятно е да не получавате достатъчно от един или повече витамини и минерали: мастноразтворими витамини (A, D, E, K), няколко минерала (цинк, желязо, мед, магнезий, селен, йод и др.), витамини от група В, витамин С, антиоксиданти и други хранителни вещества (напр. коензим Q10), омега-3 мастни киселини (в сравнение с омега-6), определени аминокиселини (напр. глицин) и фибри.

Затова е важно не само да премахнете определени храни от диетата, но и да добавите към нея следното:

био месо, субпродукти (поне 5 пъти седмично, колкото повече, толкова по-добре)

  • риба и черупчести (цел поне 3 пъти седмично, колкото повече, толкова по-добре)
  • зеленчуци от всякакъв вид, колкото е възможно повече разнообразие, зеленчуци от всички цветове на дъгата, 8-14 чаши на ден.
  • зелени зеленчуци
  • кръстоцветни (броколи, бяло зеле, ряпа, рукола, карфиол, брюкселско зеле, кресон, листа от горчица и др.)
  • водорасли (с изключение на хлорела и спирулина, които са имуностимуланти)
  • качествено месо (отглеждано с трева, дивеч колкото е възможно повече, птиче месо в умерени количества поради високото си съдържание на омега-6, освен ако не ядете риба тон, за да получите правилния баланс на омега-3 и омега-6)
  • качествени мазнини (мазна риба, зехтин, масло от авокадо, кокосово масло
  • плодове (но приемът на фруктоза трябва да варира от 10-20 g на ден)
  • пробиотични храни (ферментирали зеленчуци или плодове, комбуча, воден кефир, кефир от кокосово мляко, кисело мляко от кокосово мляко, добавки)
  • глицин, храни, богати на глицин (всичко, което съдържа съединителна тъкан, стави или кожа, костен бульон).

Можете също така да увеличите приема на важни минерали, като преминете към хималайска розова или „мръсна“ морска сол. Също така е много полезно да пиете много вода между храненията и е важно да сте сигурни, че приемате достатъчно храна. Тялото не се самолекува много ефективно, ако сте в калориен дефицит (загубата на тегло може да бъде конкурираща се цел в този момент).

Плодовете и зеленчуците могат да се консумират както сурови, така и варени. Препоръчва се да ядете зеленчуци във всички цветове на дъгата (включително нещо зелено) с всяко хранене и винаги да имате възможно най-голямо разнообразие в чинията си. Единствените плодове и зеленчуци, които са ограничени в Палео подхода, са картофи, домати, патладжани, сладки и люти чушки, лют червен пипер, червени чушки, годжи бери и др., както и бобовите растения.

Сушените плодове са с високо съдържание на захар, така че трябва да се консумират много рядко (за случайни лакомства) поради потенциалното им въздействие върху нивата на кръвната захар. Що се отнася до всички останали плодове и зеленчуци (с нисък или умерен гликемичен индекс) – по-голямата част от хората не могат да ограничат или преброят количеството на изядените плодове и зеленчуци, и да не се тревожат за ефекта им върху нивата на кръвната захар. Всъщност, е много важно да се ядат голямо количество зеленчуци. Ако не почувствате значително подобрение в рамките на 3-4 месеца, определено си струва да разгледате този проблем (изключете малабсорбция на фруктоза или чувствителност към хистамин или салицилат).

Не обичате зеленчуци? Налага се да ги ядете. А също и черен дроб, риба и стриди.

Нека хвърлим бърз поглед на често срещаните митове и често задавани въпроси по протокола на хранене:

Зеленчуци, съдържащи нишесте: някои хора ги изключват от диетата си поради убеждението, че са лоши за здравето на чревната микрофлора (което не е потвърдено в научната литература). Въпреки това, диета с ниско съдържание на въглехидрати и фибри може да причини дисфункция на щитовидната жлеза и дисрегулация на кортизола (което е наистина лошо за здравето на човек).

  • Има два основни диетични фактора, които влияят положително на чревната микрофлора (и описани в научната литература): висок прием на омега-3 мастни киселини (много риба) и висок прием на разтворими и неразтворими фибри (от зеленчуци и плодове).
  • Ако имате потвърдена диагноза SIBO (Тънкочревен бактериален свръхрастеж – нещо като недостатъчност на чревната микрофлора, можете да комбинирате автоимунен протокол и ниска консумация на нишестени зеленчуци.
  • Неразтворими фибри: те имат лоша репутация като „дразнител“, но последните изследвания показват, че увеличаването на приема на неразтворими фибри ускорява зарастването на рани при колит и дивертикулит. Също така, колкото по-висока е дозата на неразтворимите фибри, толкова по-ниско е нивото на С-реактивния протеин (което означава, че намалява или предотвратява възпалението). Разтворимите фибри също намаляват вероятността от висок С-реактивен протеин, но не толкова, колкото неразтворимите фибри. Неразтворимите фибри също намаляват риска от рак и сърдечносъдови заболявания.

Има доказателства, че неразтворимите фибри свързват жлъчните киселини, участващи в образуването на ендогенен холестерол в черния дроб (което в крайна сметка, подобрява храносмилането), са важен сигнал за понижаване на нивата на грелин след хранене (хормонът грелин е хормонът на глада/апетит/храносмилане), които имат много различни важни ефекти в тялото – повишават инсулиновата чувствителност и помагат за премахването на токсините от тялото. Ако имате големи парчета несмлени зеленчуци в изпражненията си, струва си да подкрепите храносмилането с ензими и опитайте да се ограничите до варени зеленчуци, докато храносмилането се подобри.

  • Плодове: много хора ги избягват поради високото им съдържание на захар. Ако имате непоносимост към FODMAP (FODMAP е английски акроним за късоверижни въглехидрати (олигозахариди, дизахариди и монозахариди и свързани захарни алкохоли – полиоли), които се абсорбират слабо и непълно в тънките черва на човека и водят до повишено образуване на газове. Можете да ограничите приема на фруктоза до 20 грама на ден, но все пак си струва да запомните, че плодовете не трябва да се изключват напълно, те са отличен източник на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. В зависимост от това кой плод изберете, можете да консумирате от 2 до 5 порции на ден и да останете в рамките на безопасното количество фруктоза (20 грама).
  • Приемът на омега-3 е много важен: стремете се към съотношение на омега-3 към омега-6 мастни киселини между 1:01 и 1:03. Ако ядете месо на животни, хранени с трева, не твърде много птици и риба, ще бъде лесно. Ако ядете повече от обикновено месо или доста често птиче, тогава трябва да увеличите приема на мазна студеноводна риба (сьомга, скумрия, сардини, херинга, аншоа, пъстърва, прясна риба тон и шаран).

 

Животинските мазнини, които използвате за готвене, винаги трябва да идват от пасищни животни (т.е. такива, които са яли трева и са ходили по полето). Консумацията на омега-3 мастни киселини е един от най-важните фактори за коригиране на чревната дисбиоза. И е по-добре да си набавяте омега-3 от риба, а не от рибено масло.

Омега-3, намиращи се в растенията, са предимно ALA – алфа-линоленова киселина, която е по-малко подходяща за усвояване от човешкото тяло, отколкото дълговерижните DHA – докозахексаенова киселина (DHA) и EPA – ейкозапентаенова киселина (EPA) в рибата и пасищното месо. Увеличаването на количеството омега-3 мастни киселини в диетата на пациенти с ревматоиден артрит драстично намалява нуждата им от НСПВС (нестероидни противовъзпалителни лекарства).

  • Протеинът е важен: Можете да излекувате тялото си, като се ограничите до риба и ракообразни, но не бива да бъдете изцяло без прием на протеини. Протеинът от риба и черупчести е по-смилаем от протеина на месото, а то е по-смилаемо от всеки източник на растителен протеин.
  • Зеленчуците са важни: не пестете от тях. Ако имате твърде малко време да ядете големи порции зеленчуци, можете частично да ги замените със смутита или зеленчукови сокове. Но в този случай те трябва да бъдат част от вашето хранене (а не заместител на хранене, тъй като дъвченето е важен сигнал за храносмилането). Ако имате проблеми с храносмилането на големи количества зеленчуци, опитайте да приемате храносмилателни добавки с храната (ензими) и ограничете варените зеленчуци в полза на суровите зеленчуци.

 

  • Сиви зони: яйчен жълтък, бобови растения с ядливи шушулки (като зелен фасул или захарен грах), орехово масло, масло от макадамия, гхи и алкохол без глутен. Предлагаме да ги пропуснете в самото начало, въпреки че обикновено можете да ги върнете обратно в диетата си много по-рано от редица други храни. Кокосовите продукти (кокосово масло, мляко, сметана, стърготини, пресен кокос) трябва да се консумират умерено (поради много високите им нива на инулин и доста високи нива на фитинова киселина). Кокосовото мляко и кокосовата сметана не трябва да съдържат гума гуар). Кокосовото масло е чудесен продукт, ако го понасяте добре.

Често задавани въпроси за конкретни продукти

Рожков, чай ройбос, черен и зелен чай в умерени количества, ябълков оцет, балсамов, кокосов и винен оцет, кокосова вода в умерени количества, екстракт от ванилия, кленов сироп и мед много рядко, сушени плодове много рядко, меласа много рядко, тръстикова захар понякога, както и кокосови аминокиселини – всичко това е добре.

Водорасли (хлорела, спирулина), житна трева, ечемик, протеин от кафяв ориз, грахов протеин, конопен протеин, корен от женско биле (с изключение на DGL), алое, хлъзгав бряст, чия, лен, маточина (чаят вероятно е добър, но трябва да се избягва под формата на подправки, например), заместители на яйца, безкофеиново кафе, билкови чайове, храни, съдържащи овесени семена, не се препоръчват.

Често задавани въпроси относно храненето

По-добре е да ядете много и рядко, отколкото малко и често (освен ако нямате много увредено черво, което не може да смила голямо количество храна наведнъж). „Често и по малко“ е пряк път към диабет, наддаване на тегло и много голям брой други проблеми. Ние физиологично не сме устроени за безкрайно ядене, говоренето за „ускоряване“ на метаболизма е пълна глупост и безсмислица.

По-добре е да не пиете много течности по време на хранене, трябва да дъвчете храната внимателно и бавно. Не яжте 3 часа преди лягане. Всяко хранене трябва да включва животински и растителни продукти, източници на здравословни мазнини.

Полезни добавки:

  • добавки за подпомагане на храносмилането (ензими)
  • L-глутамин, помага за възстановяване на функцията на чревната бариера
  • рибеното масло (това не премахва необходимостта от ядене на органично месо и риба) е отличен източник на мастноразтворими витамини
  • магнезий (особено ако имате много стрес в живота си)
  • витамин С (особено ако имате много стрес в живота си)
  • пробиотични добавки (дори ако ядете ферментирали храни)
  • колагенът може да бъде полезен за хора със заболявания, които засягат кожата или съединителната тъкан

Проблеми с качеството

Колкото по-качествена е вашата храна, толкова по-добре. Но дори ако органичното месо или риба не са достъпни за вас, просто потърсете възможно най-доброто качество. Зеленчуците и плодовете е по-добре да купувате сезонни.

Ако знаете със сигурност, че някои храни, които не се препоръчват от Автоимунния протокол, са подходящи за вас, можете да ги ядете. И обратно. Ако продукт, който силно се препоръчва при този подход, е абсолютно неподходящ за вас и влияе негативно на вашето благосъстояние, не го яжте.

Повторно въвеждане (връщане към конвенционалните продукти)

В този случай говорим за опит за връщане в диетата на някои храни, които не се препоръчват от автоимунния протокол. Например, повечето хора с автоимунни заболявания успешно въвеждат отново яйца, семена, ядки, някои зеленчуци (с изключение на картофи) в диетата си. За да продължите с повторното въвеждане, струва си да се уверите, че вашето заболяване е навлязло в стадия на стабилна ремисия. Освен, ако не се чувствате твърде изнервени, няма основателна причина да бързате да върнете каквато и да е храна в живота си.

Също така не забравяйте за някои фактори, които са от решаващо значение

  • Здрав сън (поне 8-10 часа на ден)
  • Управление на стреса (полезно е научаване на медитация)
  • Съобразяване с естествените природни ритми (сън през нощта, когато е тъмно, останете будни през деня, когато е светло)
  • Укрепване на социалните връзки
  • Хобита, отдих, приятни занимания с умерена интензивност (интензивни/уморителни дейности трябва да се избягват)

Всичко изброено по-горе е много трудна задача. Също така в много случаи – 90% не е достатъчно (и колкото по-сериозно е състоянието ви, толкова по-важно е да следвате всички препоръки. Разходите за храна се увеличават значително. Опитайте се да се съсредоточите върху тези вкусни продукти, които са ви достъпни (и има много!), както и върху факта, че имате стратегия за подобряване на здравето си, което е много мощна подкрепа. Имайте предвид, че в много случаи все още трябва да приемайте обичайните си лекарства, въпреки че може да успеете да намалите дозата си с течение на времето, направете това с вашия лекар!

Следването на всички препоръки става много по-лесно и приятно, когато започнете да виждате подобрение.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе