Отглеждане на лешници: съвети за нови градинари

Отглеждане на лешници: съвети за нови градинари
Идеи за дома Разни

Отглеждане на лешници: съвети за нови градинари

Отглеждането на лешници в градината, може да бъде както удовлетворително хоби, така и възможност за собствено снабдяване със свежи и вкусни ядки. В тази статия ще разгледаме как да отглеждаме лешници в нашите градини, предоставяйки съвети за посадка, грижи и полезните им свойства. Има различни видове лешници, но най-популярните за отглеждане в домашна среда са турските (Corylus colurna) и американските лешници (Corylus americana). Изборът зависи от климата и наличността на пространство в градината.

HappyWoman_Astrology_1200x300

Отглеждане на овощни дръвчета: Череша

Отглеждане на овощни дръвчета: Дюля

Отглеждане на овощни дръвчета: Синя слива

Отглеждане на плодни дървета: Смокиня

Отглеждане на бадеми: съвети за нови градинари

Ето и някои съвети за отглеждането на лешници:

Отглеждане на лешници: съвети за нови градинари
Отглеждане на лешници: съвети за нови градинари
  • Лешниците предпочитат добре дренирана, плодородна почва с неутрално до леко кисело pH. Подгответе почвата, добавяйки компост или перлит, за да подобрите дренажа и хранителните вещества.
  • Лешниците се посаждат през ранната пролет или късната есен. Изберете слънчево място и засадете разсада на около 3-4 метра разстояние, един от друг. Поддържайте подходящо разстояние между различните растения за оптимален растеж.
  • Младите лешници изискват редовно поливане, особено през сухите периоди. Постепенно намалявайте поливането след утвърдяване на растенията.
  • Лешниците трябва да се подрязват през зимата за отстраняване на увялата дървесина и формиране на желаната форма. Осигурете подходяща подпора, особено ако отглеждате турски лешник, който има наклонени стъбла.
  • Лешниковите дървета обикновено дават плодове след пет или шест години. Събирайте плодовете, когато те започнат да падат от дърветата, или когато обвивката им стане кафява.
  • След като съберете лешниките, оставете ги да изсъхнат и след това ги съхранявайте в студено и сухо място.
Отглеждане на лешници: съвети за нови градинари
Отглеждане на лешници: съвети за нови градинари

Лешниците могат да бъдат консумирани сурови, изпечени, или като съставка в различни кулинарни ястия. Също така предлагат редица полезни свойства за здравето. Ето някои от тях:

  • Лешникът е богат източник на хранителни вещества, включително белтъци, мазнини, влакнини, витамини и минерали. Тези съставки играят важна роля в поддържането на общото здравословно състояние на организма.
  • Лешникът е богат на моно и полиненаситени мазнини, които са полезни за здравето на сърцето. Те могат да помогнат за намаляването на нивата на лошия холестерол (LDL) и подобряването на добрия холестерол (HDL).
  • Лешникът съдържа антиоксиданти, като витамин Е и селен, които помагат в борбата срещу свободните радикали в организма. Това антиоксидантно действие може да помогне за предпазването от оксидативен стрес и някои хронични заболявания.
  • Витаминът E в лешника играе важна роля в поддържането на здравето на кожата. Този витамин помага в борбата срещу уврежданията от свободните радикали и подпомага хидратацията на кожата.
  • Лешникът съдържа минерали като магнезий и фосфор, които са важни за укрепването на костите. Те подпомагат поддържането на здравето на скелетната система и могат да намалят риска от различни костни заболявания.
  • Магнезият, който се намира в лешника, участва в редица метаболични процеси в организма. Той помага в преобразуването на хранителните вещества в енергия и поддържа нормалния метаболизъм.
  • Въпреки че лешникът е калориен, той съдържа високо съдържание на влакнини и белтъчини, което може да допринесе за по-дългото усещане на ситост. Това го прави подходящ източник на енергия при умерено консумиране.
  • Отглеждане на лешници: съвети за нови градинари
    Отглеждане на лешници: съвети за нови градинари

Лешникът представлява вкусна ядка и ценен хранителен продукт с множество полезни свойства за здравето. Включването му в разнообразната и балансирана диета може да допринесе за поддържането на оптималното функциониране на организма.

Tagged , , , , , , , , , , ,
на горе