Няколко полезни привички за всяка двойка, които ще ви помогнат да останете заедно завинаги

да останете заедно завинаги
Любов и партньорство

Няколко полезни привички за всяка двойка, които ще ви помогнат да останете заедно завинаги

Именно към това се стремят всички влюбени двойки – да останат заедно завинаги. Интимността обаче има много разновидности. Тя не е просто физическо привличане, а съвкупност от много емоционални моменти.

Нима не е интимен момент когато двамата сте заедно в края на деня, уморени от ежедневните задачи, прегърнати на дивана и гледате филм? Или когато споделяте помежду си най-съкровените си мечти, преживявания или впечатления от важни за вас неща? Тези моменти са не по-малко интимни от забавленията в леглото.

Един от най-нашумелите експерти по формиране на дългосрочните връзки – Робърт Стенберг,  определя главните три компонента: интимност, страст, избор/вземане на решение.

Интимност

Без интимност не могат да се изградят пълноценни отношения. Това е чувство за близост, единство и привързаност към партньора. Страстта в интерпретацията на Стенберг не е нищо повече от стимул. Именно този изблик на страст създава физическо привличане и постоянно сексуално желание.

Страст

Страстта стимулира проявите на романтични игри.

Вземане на решение

Вземането на решения или поемането на ангажимент се отнася до моментите, когато партньорът, осъзнавайки ясно, че наистина обича половинката си, съзнателно решава да поддържа това чувство, като използва максималното ниво на възможности за интимност във връзката.

За съжаление, изборите / решенията не винаги могат да са мотиватор и не задълго. Често един от двойката разпознава отлично своите чувства, осъзнава, че обича другия, но в същото време не е в настроение да работи сериозно върху дългосрочните отношения и да признае задълженията си.

И трите изброени по-горе компонента са от съществено значение за една връзка, но интимността във всичките й форми е основата на всичко. Интимността загрява и стимулира както страстта, така и вземането на решения във времето.

Семейните психолози с дългогодишна практика казват, че има 10 основни точки, които подобряват концепцията за интимност в една двойка. Ето кои са те.

Не се страхувайте да се отворите емоционално

Почти невъзможно е да се поддържа дългосрочна връзка, когато единият е емоционално затворен, а другият – отворен. В този случай отвореният трябва да притежава добре развита интуиция и да е достатъчно чувствителен, за да „чете“ мълчаливия партньор, усещайки неговите чувства и мисли.

Дайте на партньора си радост

Ако желаете, можете да помислите за нещо, което половинката ви ще оценява всеки ден. Не говорим за материални подаръци, а по-скоро за емоционални. Колкото и да сте уморени през деня, помислете и за другия човек. Какво обича най-много, какво ще го зарадва, как можете да го „разтоварите“ и да го накарате да се отпусне?

Не бъдете просто съквартиранти, а хора, които искрено се интересуват от живота на любимия си човек, като не му позволяват да се отчужди и да се скрие в черупката на своите мисли.  Покажете с думи и дела, че оценявате това, което той прави за вас ежедневно.

Осъзнайте, че рутината е неизбежна

Да, това изобщо не трябва да е знак, че връзката се разпада. С течение на годините, разбира се, вашият партньор става предсказуем, но това си има и своите предимства. Включете малко повече хумор и въображение, за да оцветите малко повече ежедневието. Иначе в самата рутина няма нищо лошо. Тя дори ни осигурява увереност и спокойствие.

Не изгаряйте прибързано мостове

Ако сте несъвместими с вашия партньор, веднага ще разберете това и най-вероятно дори няма да се сближите. Но ако вече сте го направили, то тогава каква е причината за недоволството ви? Ако все още се колебаете дали да се разделите и не сте взели решение, помислете за това, че може да прибързвате. Дайте шанс на партньора да ви разбере и откликне по-добре на емоционалните ви нужди.

Винаги откривайте нещо ново

Всъщност не е трудно, просто трябва да се постараете малко повече. Сигурни ли сте, че познавате партньора си на 100%? Опитайте да се сближите повече и да намерите максимално допирни точки.

Споделяйте вашите мисли и възгледи

Това понякога е трудно, защото възгледите за нещо може да не съвпадат. Но няма страшно. Важно е само спокойно да можете да обсъждате всичко. Обсъдете предстоящата съвместна ваканция, новините, политиката, работата, мечтите си. Докато пиете сутрешното си кафе заедно, можете да общувате активно. Точно такива моменти сближават двама души.

Практикувайте ежедневни прегръдки

Всеки се нуждае от ежедневна порция нежност. Отдавна е научно доказано, че само няколко прегръдки на ден са в състояние да стимулират производството на определени хормони, отговорни за нашия имунитет и психо-емоционално състояние. Хората, които се прегръщат всеки ден рядко се сблъскват с продължителна депресия.

Физическата активност обединява

Социолозите отбелязват, че съвместната физическа активност сближава партньорите, като по този начин им позволява едновременно и да облекчат емоционалния стрес. Съвместно практикуване на различни видове спортове, колоездене, каране на ролери – винаги можете да намерите нещо, което харесва и на двама ви.

Смейте се заедно

Това е, което може да спаси всички взаимоотношения. Ненапразно казват, че смехът е лекарство. Написани са много произведения за това какво се случва в мозъка в момента, когато се смеем. Една добра шега може да „обезвреди“ всяка ситуация.

Флиртувайте и се целувайте

Намигвайте си, разменяйте си целувки. Флиртувайте. Това понякога е дори по-сближаващо от самия интимен акт.

Ако двама души се обичат истински, винаги ще намерят път един към друг. Независимо от обстоятелствата. Така че, дерзайте, усилията ви ще бъдат възнаградени. Човек сам гради собственото си щастие – никога не го забравяйте!

Tagged , , , , , , , , ,
на горе