На 6 декември е Никулден – почитаме Свети Николай Чудотворец
Величествена България

На 6 декември е Никулден – почитаме Свети Николай Чудотворец

На 6 декември отдаваме почит на Свети Николай Мирликийски. В българската традиция празникът е наречен Никулден. В свещените писания светецът е наречен „най-големият между родените от жени“ (Мат. 11:11). Свети Николай бил добър и щедър човек, извършвал много чудеса, като помагал на бедни и нещастни. В резултат на чудотворната сила, обичта към Свети Николай се разпространява във всички части на Европа.

На 6 декември е Никулден – почитаме Свети Николай Чудотворец

Свети Николай Чудотворец и чудесата, на които бил способен

НИКУЛДЕН – 6 ДЕКЕМВРИ

Пълнена скумрия

Кой е Свети Николай според българската традиция?

На 6 декември Православаната църква почита паметта на Св. Николай Мирликийски Чудотворец.

По българските земи се счита, че Свети Николай е покровител на моряци, пътешественици, ловджии, рибари, банкери и търговци, а името му означава „Побеждаващ“. Предания и легенди разказват, че светецът управлява стихиите в морето и затова на този ден лодките не излизат във водата. В народните вярвания се казва, че Свети Николай плава в морето на златен кораб, който отива винаги там, където е нужна чудодейна помощ.

Според народните вярвания, Свети Никола е семеен подровител. Той пази дома, стоката, имота и закриля рода. Той е избавител на пленници.

Свети Николай е считан за владетел на всички подводни животни. Легендите разказват, че при подялбата на света, на светията се паднали всички водни пространства – морета, океани, реки и езера.

На 6 декември е Никулден – почитаме Свети Николай Чудотворец
Свети Николай
Снимка: https://pixabay.com/

В православната традиция Свети Никола е изобразен като епископ (облечен в сакос), гологлав, с разтворена книга в лявата ръка, като благославя с дясната ръка. Често го изобразяват до Исус Христос и Дева Мария.

На 6 декември Никулден може да се украси коледната елха, а на масата трябва да присъства шаран с люспи.

Житейска история на Свети Николай Чудотворец

Свети Николай се е родил през III век в Патара, Мала Азия, област Ликия. Още от малък бил добродетелен и когато станал юноша, той се посветил да служи на Бога и скоро постигнал чин презвитер. По-късно е архиепископ на град Мир. Участва в Първия вселенски събор в Никея.

На 6 декември е Никулден – почитаме Свети Николай Чудотворец
Ликия
Снимка: https://pixabay.com/

Извършва много чудеса като помага на бедни и немощни, а също избавя бедстващи моряци или плаващи по морето пътници от водните стихии.

През 342 г. той умира в гр. Мира, Ликия, Мала Азия. Мощите на светеца са пренесени по-късно в Бари, Италия, където се съхраняват и сега в специална базилика с неговото име.

Празнична трапеза

На 6 декември – Никулден – трапезата трябва да бъде постна, но се слага рибник – печен цял шаран в тесто, боб, сарми и обредна пита.

Други традиционни ястия са тиква, постни чушки, жито, царевица, булгур.

Траезата на Никулден се приготвя и оставя през целия ден. Счита се, че през нощта се оставя, заради починалите близки, които ни закрилят. Масата се прекадява, а костите на шарана се пазят, може да се пуснат във водата, за да се умножават благата, за плодородие и благополучие.

На трапезата на Никулден задължително има риба. Приготвя се рибно ястие – рибник от прясна риба шаран. Шаранът се пълни с орехи, ориз, булгур, стафиди, увива се в тесто по формата на рибата и се пече заедно с тестото. Това ястие е много вкусно и е подходящо за празничната трапеза. Счита се, че шаранът е слуга на Свети Николай. Прави се курбан за преживяно житейско препятствие или избегната беда. Раздава се за здраве и благополучие на къщата.

На 6 декември е Никулден – почитаме Свети Николай Чудотворец
Свети Николай
Снимка: https://pixabay.com/

Чудеса на Свети Николай

В морето

Свети Николай бил прочут с многобройните чудеса, които извършил в своя живот.

На път за Божи гроб и светите места, излязла силна буря в морето, застигнала кораба му и убила един моряк на палубата. Светецът отправил искрена и силна молитва към Бога, морето се успокоило и той възкресил моряка.

За спасение от глада

Една година в град Мира, Мала Азия реколтата не достигала и настъпил глад. Но спасение дошло до брега на града. Пристигнал кораб с жито, който пътувал за Константинопол. Епископът убедил търговците да свалят част от товара и обещал, че с това те няма нищо да загубят. По-късно, когато корабът пристигнал до крайната си точка, всички видяли, че тежестта на товара е останала същата.

Свети Никола е единственият светец, който може да възкресява със силата на молитвите си.

В България имен ден днес празнуват всички с имена на светеца и производни от името Николай – Никола, Никол, Николина, Ненка, Кольо, Нина и др.

Честит празник!

На 6 декември е Никулден – почитаме Свети Николай ЧудотворецДомът през коледните празници

Tagged , , , ,
на горе