7 натурални средства против шум в ушите
Здраве и красота

7 натурални средства против шум в ушите

Знаете ли, че има натурални средства при шум в ушите?Шумът в ушите е неприятно състояние, което може да бъде постоянно или временно.

Звукът може да бъде тих или силен, в едното или в двете уши. Понякога шумът в ушите е съпроводен с главоболие, безсъние или проблеми в ученето. Обикновено се появява при инфекции или свързаното с напредването на възрастта намаляване на слуха, но може да се дължи и на събирането на ушна кал или нараняване на ухото.

Въпреки че е нормално да се появява за кратко, липсата на лечението му може да доведе до усложнения. С течение на времето слухът отслабва и все по-трудно се концентрирате върху ежедневните си задачи.

Затова е важно веднага да обърнете внимание на проблема, да избягвате шумната среда и да използвате някое от следните ефикасни натурални средства, които ще ви помогнат бързо да облекчите това неприятно състояние.

7 натурални средства против шум в ушите

Босилек

шум в ушите
7 натурални средства против шум в ушите

Антибактериалното действие на босилека облекчава болката и този досаден шум в ушите.

Натуралното му действие се бори с инфекциите и помага прочистването на натрупалата се ушна кал.

Начин на употреба

Поставете няколко листа от босилек в блендера и ги разбъркайте докато станат на паста.

Изсипете пастата в цедка и я притиснете, за да отделите сока.

Затоплете сока и когато достигне приятна температура капвайте по 2-3 капки във всяко ухо.

Правете процедурата два пъти дневно, три пъти седмично.

Ябълков оцет

шум в ушите
7 натурални средства против шум в ушите

Органичните киселини в ябълковия оцет помагат облекчаването на инфекциите водещи до проблеми със слуха и появата на шум в ушите.

Този натурален алкален продукт се бори срещу атаките на вирусите и бактериите и улеснява почистването на ушите от ушната кал.

Начин на употреба

Разтворете една супена лъжица ябълков оцет в чаша с топла вода и изпийте сместа на гладно.

Смесете оцета с равни части вода и капнете по 3 – 5 капки в засегнатото ухо.

Семена от сусам

Според китайските билкари сусамовото семе е един от най-добрите лекове срещу шум в ушите. Можете да добавяте семената към храната си, както и да използвате сусамово олио в салатите си.

Джинджифил

шум в ушите
7 натурални средства против шум в ушите

Джинджифилът също се използва за лек при шум в ушите. Лечебните му свойства спомагат за подобряване на циркулацията на кръвта, убиване на патогени и борба със свободните радикали. Освен това, джинджифилът има подобни на аспирин свойства, които могат да помогнат за намаляване на болката, често съпътстваща тинитуса.

Добавете половин чаена лъжичка прясно настърган джинджифил в чаша топла вода. Оставете да се накисне 10 минути, прецедете и добавете малко мед. Пийте този билков чай два или три пъти дневно в продължение на няколко дни, за да облекчите симптомите.

Също така, дъвчете няколко резена суров джинджифил. Процесът на дъвчене помага за облекчаване на налягането в ухото, което може да причинява шум в ушите.

Ананас

Консумацията на ананас може да помогне за намаляване на шум в ушите, тъй като допринася за намаляване на възпалението поради съдържанието на ензим, известен като бромелаин. Освен това, ананасът е богат на витамини, включително и витамин А.

Яжте пресен ананас през целия ден за намаляване на възпалението. Може да приемате и пресен сок от ананас.

Акай

Плодът акай (от палмово дърво) е богат на полифеноли, минерали, фибри и липиди и хората често го използват заради неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Едно плацебо-контролирано проучване установи, че хората, които са приемали акаи бери, са имали значително намаляване на дискомфорта от шум в ушите в сравнение с плацебо групата. Необходими са обаче повече изследвания, за да се определи колко ефективен и безопасен може да бъде акаи.

Зехтин

шум в ушите
7 натурални средства против шум в ушите

Благодарение на антиоксидантите и есенциалните си мастни киселини това растително масло е натурално решение срещу проблемите засягащи здравето на ушите.

Консумацията му укрепва имунната система, а директната му употреба успокоява възпаленията и тинитуса.

Начин на употреба

Затоплете малко екстра върджин зехтин. Когато се стопли (но не е прекалено горещ), капнете 3 капки в засегнатото ухо.

Оставете зехтина да подейства 3 минути като наведете главата си и след това почистете ухото си.

Зехтина ще ви помогне да се отървете от досадния шум в ушите.

Tagged ,
на горе