Топ 6 на най-полезните ядки, които е препоръчително да консумирате всеки ден. Това ще ви зареди допълнително с енергия и още много ползи за целият организъм.
Научете защо изброените, в статията, видове ядки са не само вкусни, но и изключително здравословни.
Изключителните ползи от копривата (Част 1)
Лимонова вода-ползи за здравето
Класация на топ 6 – най-полезните ядки.
Повечето от вас ще се съгласят, че ядките са здравословна закуска и чудесно допълнение към диетата. И ако нямате хранителни алергии, консумацията на различни видове ще ви донесе много ползи. В тази статия ще разгледаме шест от тях, които определено трябва да включите в менюто си.
ОРЕХОВИ ЯДКИ
Според анализите на топ диетолози, ореховите ядки са под формата на човешки мозък. Те са богати на полезни полиненаситени мастни киселини и противовъзпалителни алфа-линоленова и линолова киселини, отлично допълнение към диетата за намаляване на „лошия“ LDL холестерол и триглицеридите, както и за поддържане на кръвоносните съдове в добра форма. Дневна порция от около 14 половинки орехови ядки, осигурява почти 50 % от дневната стойност на минерала манган, който поддържа здравето на костите и е от съществено значение за производството на колаген и заздравяването на рани.
ЯДКИ ОТ МАКАДАМИЯ
Въпреки, че макадамията е родом, чак от Австралия, по-голямата част от световната реколта от този вид се отглежда на Хаваите. Може да попаднете на негативни коментари относно ползите на ядките от макадамия, защото съдържат много мазнини и калории. Но това не е причина да ги избягвате. С възхитително кремообразна текстура, тези ядки са отлични за консумация. Имат способността да понижават риска от развитие на метаболитен синдром — сериозно състояние, което засяга една трета от възрастното население, което води до сърдечно-съдови заболявания, инсулт и захарен диабет от втори тип.
Ядката макадамия се състои предимно от здравословни за сърцето мононенаситени мазнини, поради което засища толкова добре. Добавете към това изобилието от флавоноиди и токотриеноли, които имат противоракови свойства!
ЯДКИ ОТ БРАЗИЛСКИ ОРЕХ
Може да сте опитвали ядки от бразилски орех, но да не сте им обърнали особено внимание или дори да не сте разбрали това. Големи, плътни и продълговати ядки, които всъщност са семена, имат структура, подобна на макадамията, и произхожда от амазонските гори на Бразилия, Перу, Колумбия и Еквадор. Благодарение на съдържанието на селен, тези ядки са чудесни за здравето на щитовидната жлеза, укрепват имунната система, понижават лошия холестерол и намаляват възпалението. Единственото предупреждение е, че бразилският орех има твърде много от този минерал, така че се препоръчва да ядете не повече от три ядки на ден.
ШАМ-ФЪСТЪК
Шам-фъстъкът ще ви помогне да поддържате очите си здрави: те съдържат повече лутеин и зеаксантин (зеаксантинът е един от двата каротиноида, които се съдържат в ретината), отколкото всяка друга ядка. Тези важни антиоксиданти противостоят срещу развитието на хроничното очно заболяване – катаракта. Предпазват от свързана с възрастта макулна дегенерация. За да не ви става тежко на стомаха, изберете необелени шам-фъстъци: ще ги ядете малко по-дълго, защото по този начин ще ви трябват по-малко ядки, за да изпитате ситост. В допълнение, обелените черупки също ще бъдат чудесно визуално напомняне за това какво количество сте изяли. Това може да ви помогне да следите размера на порцията.
ЯДКИ ОТ АМЕРИКАНСКИ ОРЕХ (ПЕКАНИ)
Пеканите традиционно се използват за приготвяне на сладки пайове или захаросани лакомства с канела. Но знаете ли, че тези ядки са вкусни, дори без захар? Това е страхотна закуска, не само заради естествената сладост и хрупкавост, но и заради невероятните ползи за организма. Пеканите са богат източник на витамини А и Е, на цинк, които поддържат здрава имунната система. Съдържат повече флавоноиди от всяка друга ядка. Освен това, те са богати на витамини и минерали като манган, калий, калций, желязо, магнезий и селен.
БАДЕМОВИ ЯДКИ
Бадемовите ядки имат вкусна и гладка текстура. Производителите на храни са създали много продукти от вкусни ядки, включително бадемово масло, бадемово мляко и дори бадемово брашно. Но какви са ползите от тази ядка в диетата? 23 бадемови орехчета — това е всичко, което трябва да задоволи дневната нужда от витамин Д. Храна за предотвратяване влошаване на паметта, свързана с болестта на Алцхаймер. Храна за здраво сърце, като намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Изследванията показват, че ежедневната консумация на бадеми има допълнителни ползи, включително здравето на очите, косата и кожата.