Любов от пръв поглед: мит или реалност?
Любов и партньорство

Любов от пръв поглед: мит или реалност?

Любов от пръв поглед: мит или реалност? Често казваме: „Това е любов от пръв поглед.“ Но каква може да е уловката? Убеждението, че това, което изпитваме, е любов от пръв поглед, е изградено върху стереотипи, когнитивни изкривявания и културни нагласи.

Как да не загубите главата си и да запазите здравия си разум?

Любов от пръв поглед: мит или реалност?
Любов от пръв поглед: мит или реалност?

Намирането на любовта не е лесно, но някои хора се справят с плашеща лекота: те просто влизат в стая, вагон на метрото или кафене и веднага срещат човек, с когото след това ще прекарат заедно ваканции и остатъка от живота си. „Любов от пръв поглед“ звучи като нещо от мелодрама или романтична комедия, но някои хора твърдят, че това явление има място в реалния живот.

 

Нека разберем доколко е възможна любовта от пръв поглед – или това е просто фатален инцидент.

Под любов имаме предвид много чувства и състояния едновременно: това е любов и хормонални фойерверки в началото на една връзка, това е взаимно доверие и уважение между партньорите, това е сексуално влечение, това е загриженост от страна на партньорите и още много.

От влюбването до взаимното уважение, грижа и приемане има дълъг и трънлив път.

Любов от пръв поглед: мит или реалност?
Любов от пръв поглед: мит или реалност?

Въпреки това, според проучване в САЩ от 2017 г., от над 5500 анкетирани, 41% твърдят, че са изпитали любов от пръв поглед.

Любов или привличане

Учените са скептично настроени към този феномен. Те обаче потвърждават, че наистина ни отнема само няколко секунди, за да изберем човек за романтичен партньор. Това почти импулсивно решение до голяма степен зависи от външните характеристики на потенциалния партньор и от опита от предишни връзки.

В първите секунди на избор се задейства нашата ограничена рационалност, която сравнява външния вид на нов познат с вече познатите типове, определяйки дали го харесваме или не. След това започва вторият кръг на същия ограничено-рационален танц: задаваме въпроси, разглеждаме поведението на човека и в този момент, в „задната стая“ на нашата памет, където се съхранява опитът от общуването с предишни партньори и близки, системата търси съвпадения и развява червени и зелени знамена.

През 2017 г. група изследователи проведоха експеримент за изследване на любовта от пръв поглед. Те организираха срещи с потенциални романтични партньори за около 400 мъже и жени, и след това попитаха участниците за чувствата, които изпитват по време на срещите. Малък брой хора съобщават, че са се влюбили от пръв поглед, но тези чувства не включват силна страст, интимност или обвързване – всички класически признаци на романтична любов, които психолозите търсят според триъгълника на Стърнберг.

Основният фактор, който предсказа да се влюбите от пръв поглед в непознат?

Любов от пръв поглед: мит или реалност?
Любов от пръв поглед: мит или реалност?

Физическата привлекателност. Това предполага, че по-голямата част от хората, които твърдят, че се влюбват от пръв поглед, всъщност изпитват привличане от пръв поглед и тези чувства често са объркани.

Според д-р Симоне Хъмфри и д-р Сигне Саймън, „двете сетива активират сходни невронни пътища в мозъка, които участват в представата за себе си, целенасоченото поведение, щастието, наградата и пристрастяването.“ При изследване на мозъчната активност на влюбените хора наистина беше отбелязано, че отделите, отговорни за системата за възнаграждение и мотивация, работят по-силно. Но за двойки, които едва наскоро са започнали да се срещат, системата за възнаграждение и мотивация работи особено активно.

Защо можем да почувстваме любов от пръв поглед?

В много отношения убеждението, че чувството, което човек изпитва, е истинска любов от пръв поглед, се основава на стереотипи, когнитивни изкривявания и културни нагласи, които свеждат определен набор от чувства до образа на любовта.

Сред тях има 4 най-чести причини:

  • Физическо привличане

Според гореспоменатото проучване от 2017 г., хората са по-склонни да се влюбят от пръв поглед в представители, които намират за физически привлекателни.

  • Няма разлика между любов и увлечение

Тази черта се забелязва в любовните натури. За тях увлечението включва силно чувство на привързаност към някой, който не ги познава добре. В същото време, човек може напълно да игнорира истинските чувства и поведение на потенциален партньор, гледайки го през розови очила.

Отвореност към любовта

Според семейния психолог Racine R. Henry, хората, които търсят любов, са по-склонни да изпитат силно първоначално чувство. „Най-важното е желанието за любов“, обяснява тя. – Отвореността към любовта и желанието да влезеш в любяща връзка създава пространство за любов от пръв поглед.

Ефект на ореола

Възможно е някои щастливи двойки със задна дата да украсят историята на срещата си, романтизирайки я. И някои хора могат неволно да коригират собствените си спомени, защото те не помнят момента, в който са се почувствали напълно уверени, че са изпитали истинската любов. В този случай е много по-просто и романтично да се каже, че е било любов от пръв поглед.

Това обаче, не отменя факта, че влюбването или увлечението от пръв поглед може да прерасне в силна и здрава връзка. В известен смисъл, всяка наша връзка започва с един поглед и дума.

Как да не „загубите“ главата си?

Любов от пръв поглед: мит или реалност?
Любов от пръв поглед: мит или реалност?

Влюбеният мозък е доста опасно нещо и за да не се удавите във фонтан от хормони на щастието след среща с потенциален партньор, е важно да останете благоразумни.

Оценявайте чувствата си

Влюбването е прекрасно и не трябва да се лишавате от удоволствието от това състояние. Но, ако партньорът ви не отвърне на чувствата ви, трябва да внимавате да не жертвате себе си и радостите си, като „спечелите“ интереса му.

Бъди внимателни

Ако вярвате, че браковете се сключват на небето, тогава не забравяйте, че това често се случва при високи облаци и лоша видимост. Може да се окаже, че партньорът, който сте харесали и ви е дал възможност да изпитате чувството на влюбване, няма да покаже най-добрата си страна – не трябва да идеализирате човека и отново да се жертвате, с надеждата да поправите нещо, просто защото „съдбата ви събра заедно.”

Поставете граници и отделете време

Не забравяйте, че човекът, когото сте срещнали, е преди всичко нов познат. И дори, ако вече изпитвате тази умопомрачителна любов, бъдете готови за факта, че ще имате период на свикване един с друг. Не трябва грубо да навлизате в личните граници на другите хора или да изоставяте своите.

 

В заключение:

Е, всички знаем, че невинаги поредното влюбване ще завърши щастливо, но това никога не ни е отказвало да опитаме. И добре, че е така, защото любовта винаги е вълнуваща и зареждаща!

 

Tagged , ,
на горе