Комбинацията от кайма, зеле и ориз е невероятна! Кюфтенцата приготвени от тези съставки се получават меки, вкусни и сочни. Препоръчваме ви да опитате, няма да съжалявате.
Пригответе с удоволствие, гарнирайте с любов и хапнете с наслада!
Необходими продукти:
– 3-4 с.л. растителна мазнина;
– 1/2 чаша ориз (чаша с обем 200 мл.);
– 1 чаша вода (с обем 200 мл.);
– 1/2 пекинско зеле (можете да замените с айсберг);
– 2 чаши кипяща вода (за накисване на зелето/айсберга);
– 500 гр. кайма-смес;
– 2 глави лук;
– 3 скилидки чесън;
– 1 яйце;
– 2-3 ч.л. сол или на вкус;
– черен пипер на вкус;
– 3 с.л. галета;
– 1 морков;
– 200 гр. заквасена сметана;
– 500 мл. – за разреждане на сметаната;
– няколко стръкчета пресен копър.
Начин на приготвяне:
В дълбок тиган сипете количеството растителна мазнина, след което прибавете ориза. Бъркайте непрекъснато, докато добие кристален вид. Залейте с 200 мл. вода, осолете на вкус. Оставете да ври, докато оризът набъбне.
През това време нарежете на фини лентички пекинското зеле или айсберга. Прехвърлете в дълбока купа. Залейте с 2 чаши – 400 мл. кипяща вода. Оставете да постои за кратко, като периодично трябва да разбърквате.
Наситнете лука и 2 скилидки чесън. Прибавете ги към каймата. Добавете пекинското зеле/айсберга, като преди това сте го изстискали добре от водата и накрая изсипете готовият ориз.
Сложете яйцето, сол и черен пипер на вкус. Омесете добре каймата.
С помощта на по-голяма супена лъжица оформете кюфтенцата. Не ги притискайте, за да останат по-пухкави.
В плитка чиния сложете галетата. Оваляйте ги добре.
Пригответе си подходяща тавичка за печене, в която предварително сте сложили мазнина по дъното. Наредете кюфтенцата.
Сложете ги да се пекат в предварително загрята на 180-190°С фурна. В зависимост как ви пече фурната, но след 20 минутки трябва да са готови.
Докато се пекат, нарежете 1 глава лук и на едро ренде минете един средно голям морков. Запържете в нагорещена мазнина. Добавете 1 пресована скилидка чесън.
Разредете заквасената сметана с 500 мл. вода. Тази смес изсипете при запържените зеленчуци. Поръсете със сол и черен пипер на вкус. Оставете да поври за около 5 минути.
Залейте с готовата смес изпечените кюфтенца с пекинско зеле и ориз, без да сте ги вадили от тавичката за печене.
Върнете обратно във фурната и печете още 20 до 30 минути.
Наситнете няколко стръкчета копър и гарнирайте готовите кюфтенца.
Приятен апетит!