Напитката куркума с мляко се нарича още Златно мляко. Полезните свойства на лечебната напитка куркума с мляко Златно мляко са открити преди много години от последователите на йогата. Според Аюрведа куркумата с мляко е ефективно средство, което може да помогне на човек при различни заболявания.
10 ПРИЧИНИ ВСЕКИ ДА ПИЕ ТОПЛА ВОДА С КУРКУМА ВСЯКА СУТРИН
МЕД, ЛУК И КУРКУМА – ефективна комбинация за изчистване на белите дробове
17 лечебни свойства на куркумата
Здравословна супа от червена леща с куркума
Кои са тези топ 8 храни на щастието според учените
Защо куркума с мляко се нарича Златно мляко? Може би това име има дълбоко съдържание и смисъл?
Какво представлява куркума с мляко?
Куркумата е известна със своите оцветяващи свойства, така че когато се комбинира с мляко, напитката придобива красив златист оттенък.
На Изток куркумата е наричана естествен антибиотик. В тандем с мляко, ползите от куркумата са още по-големи.
Куркумата съдържа голямо разнообразие от макро и микроелементи, витамини и други ценни за организма вещества.
-микроелементи – желязо, фосфор, калций, йод;
-витамини – B, B1, B2, B3, K;
-етерични масла, които съдържат: сабинен, феландрен, борнеол, терпенови алкохоли, цингиберен.
Лечебни свойства на куркума с мляко „Златно мляко“:
-укрепване на костите, хрущялите, премахване на болката;
-профилактика на артрит, артроза, ревматизъм;
-прочистване на черния дроб, кръвта, червата;
-детоксикиращ ефект, отстраняване на токсините;
-потискане на процеса на размножаване на патогени в червата и нормализиране на нормалната микрофлора;
-повишаване устойчивостта на организма към различни инфекции;
-стабилизиране на кръвното налягане;
-подобряване на състоянието и цвета на кожата – премахване на обриви, възпаления, зачервявания, нормализиране на производството на себум, повишаване на еластичността;
-облекчаване на симптомите на болестта на Алцхаймер, значително забавяне на прогресията на заболяването;
-ефективно премахване на симптомите на настинки, остри респираторни инфекции;
-лечение на кашлица;
-сваляне на излишното тегло;
-срещу диария, подобряване на процеса на смилане на храната, лечение на различни нарушения в работата на храносмилателните органи;
-освобождава тялото от канцерогени;
-предотвратяване развитието на доброкачествени и злокачествени тумори;
-срещу безсъние, нервно напрежение, стабилизиране на емоционалното състояние.
Списъкът с полезни свойства на куркума с мляко „златното мляко“ не се ограничава до гореизброените точки.
Например, жените споделят, че тази напитка помага за понижаване на проявите на предменструален синдром и значително намаляване на менструалната болка. Както мъжете, така и жените отбелязват също, че при спазване на всички препоръки за приемане на „златно мляко“ и преминаване на целия курс се наблюдава подобрение на общото състояние, лекота в тялото и спокойствие на ума.
Куркума с мляко е мощен естествен лек, така че го използвайте според указанията. Има няколко рецепти за приготвяне на „златно мляко“.
Ето как приготвят в Индия куркума с мляко:
Ще ви бъдат необходими приблизително 50 гр. куркума на прах (около ¼ чаша). Смесете с ½ чаена лъжичка смлян пипер (пикантността трябва да се коригира в зависимост от вашите вкусови предпочитания и възможности на организма). Налейте ½ чаша охладена преварена вода. Поставете на котлона и гответе 5-7 минути, докато се получи гъста пастообразна маса. Преместете сместа в стъклен съд, покрийте и оставете да се охлажда.
Всеки път трябва да приготвяте прясна порция куркума с мляко. За да направите това, изпълнете следните стъпки:
Вземете чаша мляко (може краве или козе, кокосово, бадемово или соево при липса на противопоказания) – ако напитката е приготвена за лечение на диария, тогава млякото трябва бъдете обезмаслено. Добавете 1 ч.л. растително масло (слънчогледово, сусамово, маслиново или кокосово) и 1 ч.л. от пастообразната смес с куркума. Сложете на котлона, оставете да заври, като бъркате непрекъснато.
Ако желаете, можете да добавите мед, така ще подсилите още ефектът на куркумата.
Всеки ден трябва да пиете „златно мляко“. Някои източници сочат, че трябва да се консумира сутрин. Но повечето хора смятат, че куркума с мляко през нощта ще бъде по-ефективна. Особено, ако се използва при безсъние, чревни разстройства или настинки.
Все пак куркумата е алергенен и активен продукт, така че нейната консумация трябва да бъде максимално балансирана или изключена при наличието на определен набор от заболявания:
1.Алергия. Куркумата съдържа вещество, наречено куркумин, което често причинява алергии. Куркумата принадлежи към семейството на джинджифила, така че хората, които са алергични към джинджифил, често страдат и от куркума.
Необходимо е да се консултирате с алерголог по този въпрос.
2.Проблеми със стомаха. Хората с хронични стомашно-чревни заболявания трябва да внимават с тази подправка. Факт е, че прекомерната консумация на подправки може да причини повишена киселинност, тежест в стомаха.
3.Проблеми с жлъчния мехур. При заболявания на жлъчните пътища е желателно да се изключи напълно куркумата, тъй като холеретичният ефект, осигурен от подправката, може да повлияе неблагоприятно на човешкото здраве.
4.Проблеми с бъбреците. В допълнение към проблемите с жлъчния мехур, твърде много оксалат може да увеличи риска от камъни и пясък в бъбреците.
5.Проблеми с черния дроб. При хепатит употребата на подправки също е противопоказана.
6.Ниско кръвно налягане. Куркумата е една от онези подправки, които помагат за нормализиране на кръвното налягане и подобряват работата на сърдечно-съдовата система. Но хората с ниско кръвно налягане трябва да бъдат изключително внимателни с подправки като джинджифил, чесън и куркума.
7.Нарушения на кръвосъсирването. При редовна консумация тази подправка може да доведе до забавяне на съсирването на кръвта и дори да наруши нейната циркулация. Затова употребата му трябва да се ограничи.
8.Недостиг на желязо в организма. Куркумата допринася за „отмиването“ и недостига на желязо в организма. Затова е важно да следите нивото на желязото в кръвта и да се консултирате по-често с вашия лекар, ако приемате куркума с мляко.
- Бременност (особено първия триместър) и кърмене. Добавянето на щипка куркума при готвене не е опасно за бъдещите майки. Но имайте предвид, че говорим за добавяне на подправки в малко количество.
Ако нямате от горепосочените проблеми, тогава си пригответе „златно мляко“, насладете се на необичайния му вкус и усетете полезните му ефекти!
Още нещо, което е от значение. Ако започвате за първи път с куркума с мляко, основната препоръка е, че трябва да стартирате с много малки дози. Това е необходимо, за да сте сигурни, че организмът възприема подправката нормално и няма да има алергични реакции, храносмилателни проблеми и др.
И не забравяйте, че въпреки факта, че куркумата е полезен и лечебен продукт с интересен вкус, препоръчително е да я използвате в количество не повече от 5-8 грама на ден.
Тази статия с информативен характер, ако имате съмнения дали тази подправка ще ви навреди, консултирайте се с вашия лекар.