Красиви и здрави с ароматерапия
Здраве и красота

Красиви и здрави с ароматерапия

Уханията успокояват, стимулират и ни омагьосват. Те действат върху тялото, душата и сетивата и внасят хармония и чувственост в нашия живот. Въпреки петхилядната си предистория едва през последните 20-30 години “ароматерапията” заема подобаващото й се място посредством възраждането на древната и могъща комбинация от етерични масла и масаж. Древните цивилизации използвали ароматичните масла в религиозни церемонии и за лечение. В Египет са използвали кедър и смирна за балсамиране.

Инхалационните процедури с етерични масла

са най-популярният начин на ползването им. Всъщност повечето хора отъждествяват ароматерапията с инхалационните процедури (вдишването на аромати по един или друг начин). При вдишване етеричните масла проявяват антибактериално, противовъзпалително, регенериращо, отхрачващо, бронхолитично, седативно и антиалергично действие, стимулират местния и общ имунитет, въздействайки не само на органите на дишането, но и на целия организъм. Съществуват различни начини за инхалация с етерични масла – с аромалампи, на пара, с аромамедальони и различни изпарители.

При остри болести на горните дихателни пътища се прави инхалация на пара – в съд с гореща вода се капват 3-5 капки масло (не повече). Главата се завива с кърпа над съда. Вдишва се дълбоко едновременно през устата и носа. Очите трябва да са затворени. Процедурата е 3-10 минути. Прави се при остри болести на горните дихателни пътища.

Аромамедальон е чудесен начин на използване

на етеричните масла във всяка обстановка. Медальонът се носи на врата и позволява продължителна инхалация. Особено ефикасен е като предпазно средство по време на грипни епидемии и през есенно-зимния период за предпазване от простудни болести. Зарежда се с някое от следните масла с изразено антивирусно и дезинфекционно действие – чаено дърво, бергамот, лавандула, мащерка или евкалипт.

Съществуват разни модели медальони, които съхраняват маслото от няколко часа до няколко месеца. Медальоните с краткотрайно съхранение обикновено са керамични и маслото се накапва върху тях. Медальоните с дълготрайно съхранение събират няколко милилитра етерично масло и силата на изпарение на маслото може да се регулира. Те са изключително удобни. Мека инхалацията с медальон се извършва при самото носене на медальона. За по-интензивно въздействие медальонът се поднася към носа и се вдишва бавно и дълбоко 15-20 пъти. Почива се една-две минути и процедурата отново се повтаря. Общо около 5-10 минути 2-3 пъти дневно.

Аромамедальон може да се ползва за целия комплекс от болести, повлиявани от ароматерапията, като се ползват масла съобразно показанията им.

Какво представляват етеричните масла

Натуралните етерични масла са природни екстракти, получени от различните части на растенията – листа, плодове, стебла и корени, чрез дестилация. В тях се съдържа голямо количество биологично активни вещества. Имат вид на мазнина, но по химичния си състав не се отнасят към тлъстите масла. Повечето етерични масла имат остър вкус, практически са неразтворими във вода, но след интензивно разбъркване водата придобива техния аромат. Разтварят се добре в органични разтворители, в спирт, а също и в растителни и животински мазнини и натурални продукти (мед, мляко, сметана). Самите те разтварят добре различни смоли, восъци, парафини, гума и др. Ето защо не бива да се съхраняват в пластмасови съдове, а в тъмни стъклени шишета. Етеричните масла са силно летливи. Ако се поставят върху хартия, се изпаряват за половин до три часа, без да оставят мазни петна, въпреки че е възможно известно оцветяване на хартията, ако маслото е имало цвят. Всички етерични масла горят.

Как и за какво се използват

Всяко етерично масло има уникален ароматичен букет и притежава определени лечебни свойства. За да се проявят тия лечебни свойства, маслото трябва да попадне по някакъв начин в организма. Това може да стане чрез инхалации, компреси, масаж и разтриване, жабурене, капки, вана и много други.

Tagged , ,
на горе