Когато всичко свърши: Изкуството да напуснеш навреме е, всъщност, изкуството да обичаш себе си

Когато всичко свърши
Любов и партньорство

Когато всичко свърши: Изкуството да напуснеш навреме е, всъщност, изкуството да обичаш себе си

Умението да прекратите навреме и без друго умиращата връзка и да приключите всичко деликатно,  е цяло изкуство. Не всеки човек умее това. Но пък винаги може да се усъвършенства и научи, нали?

Едно от уменията, на които, за съжаление, не ни учат отрано, е огромната роля на самоуважението и по-специално способността да казваме „Не“ навреме, да спираме това, което не ни харесва, да излизаме от токсичните взаимоотношения и да се отдадем на това, което ни носи удоволствие.

Да знаеш не значи да можеш

Наясно сме колко е важно да можем да се откажем от това, което не ни харесва, но не винаги сме подготвени да направим това сами.

Изкуството да напуснеш навреме

Изкуството да напуснеш навреме е, всъщност, изкуството да обичаш себе си, да се приемаш, да се уважаваш и да се грижиш на първо място – за себе си.

Всички наши взаимоотношения с другите хора се случват през призмата на това, че умеем да ценим себе си. В зависимост от това как се отнасяме към себе си, ние изграждаме взаимоотношения с външния свят, започваме да се отнасяме по различен начин към нашите два най-важни ресурса – енергия и време.

И това правило работи и в двата случая. Начинът, по който се отнасяте към себе си и какво мислите за себе си, определя не само отношението ви към света, но и отношението на света към вас.

Ако не уважавате и обичате себе си, тогава защо другите трябва да го правят ? Промените в отношенията с другите, промените в света около нас, могат да започнат само и единствено от нашето Аз.

А след като сте започнали да се отнасяте по различен начин, ще бъдете изненадани как целият свят около вас ще бъде преобразен.

Оставянето във времето е важно изкуство

Благодарение на това, че приемаме себе си такива, каквито сме тук и сега, ние преминаваме към качествено ново ниво на живот.

Започваме да оценяваме всичко, което имаме, не само хората от нашата среда и нещата, но също така разбираме високата стойност на собствения си живот. Както казват мъдреците от Изтока, щастието е вътре в нас, безполезно е да го търсим навън.

Човек, който постоянно се стреми към външни облаги, кариера, автомобили и къщи, никога няма да постигне щастие, защото го търси на грешното място.

Само като се научите да цените себе си и това, което е сега, можете да почувствате опияняващия дух на свобода и удоволствие от живота. Точно затова сега ще говорим за това как можете да дадете приоритет на избора си и по този начин да подобрите качеството си на живот.

Трябва да тръгнете навреме. Как да разберете кога е време?

Как да разберете кога е време да спрете да правите нещо или да общувате с някого?

Всички знаем да тръгваме навреме, но наистина ли разбираме истинското значение на тези думи? Всъщност, възможността да напуснеш и да откажеш, когато е подходящ моментът, е един от най-важните уроци, които всеки от нас трябва да научи.

Не е достатъчно лесно да се научим да оставяме всичко, което е било построено и сега е разрушено. Кой се нуждае от руини? Защо да влачим тежестта от миналото в новия си ден?

Може би ще възникне въпросът: Как да разберем, че е дошло времето за напускане? Усеща се. Или на нивото на тялото, или на нивото на съзнанието. Или ще се стремим несъзнателно да избягваме нещо / някого, или ще почувстваме психосоматично отхвърляне под проявата на всякакви възможни заболявания.

А истината е, че винаги знаем, че всичко е свършило и трябва да продължим напред, но се страхуваме да си го признаем.

Много по-удобно е да живееш в миналото, отколкото смело да се срещаш с новото.

Напускането, когато дойде времето, се отнася за всичко, с което човек поне по някакъв начин се е сблъсквал в живота си.

Откажете се от лошите навици, избягайте от болезнените връзки, от работното място, което не носи удоволствие, а само раздразнение и изтощава силите.

Оставете мястото, където не искате да бъдете, но трябва.

Възможност да се откажете от омразни дейности, дори просто да откажете да предложите на приятели да пият в бар – точно това е лична свобода. Това косвено се свързва с усещането за лични граници.

Има определена линия, през която не пропускаме да минават други хора, това е нашата територия.

Няма по естествено и  нормално нещо от стремежа ни да не позволяваме на някои хора да се приближават по-близо, отколкото ние искаме, да имаме някакви собствени планове и желания, свързани с отказ на някакви желания на други хора.

Това не означава, че сте лош човек или егоист. Това просто означава, че цените себе си и времето си.

Способността да напуснеш в точното време говори за здравословно отношение към себе си и своите граници.

Как да си тръгнете правилно?

Няма единен стандарт за това как правилно да се избягват нежелани събития или хора.

Всеки трябва да намери най-удобния начин за себе си. Основната цел е да се отървете от ненужното, за да улесните приемането на необходимото.

Хората винаги се страхуват да загубят. Най-често мислим как да получим повече и как да го направим, за да запазим всичко, което вече имаме.

Рядко обаче на някой му хрумва, че може да бъде и благодат, ако остави миналото зад себе си. Представете си, че животът ви е огромна раница зад гърба ви, която трябва да съдържа само това, от което наистина се нуждаете, нещо, което улеснява живота или поне носи удоволствие.

Но ние влагаме всичко там: стари оплаквания, безполезни връзки, нелюбима работа и много други неща, от които стъпката ни се забавя и има проблеми със гърба.

И въпреки че всичко е казано образно, но ефектът от натрупаните проблеми и отговорности много прилича на тежка раница на гърба. Той ни навежда към земята, като не ни позволява да стъпваме леко и свободно.

Затова е много важно да се научите да пускате старото, да приемате новото и да отричате това, което не искате да виждате в раницата на живота си.

Поради факта, че не държим някой или нещо близо до нас, се прави размяна. Пускаме нещо, получавайки нещо ново в замяна. Нов опит, нови запознанства, нови впечатления, ново Аз.

Трябва да можете да давате шансове да бъдете щастливи не само за себе си, но и на другите.

В една връзка, която изтощава вас и партньора ви, е време да помислите да се откажете от тази връзка. Явно отношенията ви са надживели времето си и не ви носят удоволствие.

Вие, също като партньора си, имате равно право да бъдете щастливи. Да се ​​научиш да пускаш е важно умение, което винаги ще те отведе до нещо ново. Позволете на себе си и на партньора си да влезете в друга връзка, в която ще ви е удобно точно толкова, колкото всеки от вас се нуждае.

Не се дръжте като удавник за сламка, ако няма спокойствие, ако няма уважение и доверие един към друг.

Защото една връзка винаги е взаимодействие, тоест взаимно си влияете. Връзките включват реципрочност и обмен.

Предполага се, че и двамата вече са възрастни и зрели хора, които знаят как да ценят и ценят важното за тях, както и които знаят как да пуснат или напуснат връзката, когато са я надживели.

Няма нужда да отлагате и да чакате

Няма нужда да отлагате и да чакате, докато обстоятелствата станат напълно непоносими. А въпреки всичко го правим често.

Само вие създавате живота си и само от вас зависи какво ще получите от него – удоволствие или страдание. Всички ние сме част от нечий живот, една глава или по-голямата част от книга. В това състояние на поток човешките съдби са силно преплетени и се влияят една от друга.

Нашият избор, действията, които правим, могат да повлияят на човек, който може да е от другата страна на земното кълбо. Това винаги трябва да се помни. Не се страхувайте да си тръгнете.

Не губите. Всичко, което можем да вземем със себе си, са единствено впечатления и спомени.

Способността да се освободиш стартира процеса на пренаписване на житейския сценарий.

Затова не дръжте вече замрелите и непотребни неща, хората или обстоятелствата близо до себе си. Оставете живота да се развие и времето да си отиде.

Tagged , , ,
на горе