любов ли е или приятелство
Любов и партньорство

Как да разберем любов ли е или приятелство

Казват, че тайната на перфектната връзка е, че партньорите трябва първо да бъдат най-добри приятели и след това всичко останало. Психолозите многократно напомнят, че ако те се възприемат по този начин, връзката им продължава много по-дълго. И припомнят признаците на дълбокото приятелство.

Привличане

Привличането един към друг не е задължително да е сексуално или романтично. Най-добрите приятели са склонни също да се привличат един към друг. И хората, които са приятели от много години, могат при раздяла да изпитват същите чувства като влюбените.

Близост

Когато се отворим за някого, споделим своите мечти, мисли, цели и планове, тогава този човек естествено става много по-близък до нас от останалите. Е, ако получим същата откровеност в отговор, възниква силна връзка, основана на доверие и разбиране. И това е възможно както между приятели, така и между влюбени.

Уважение

Здравословните романтични отношения се изграждат на взаимно уважение, както и приятелствата. Но не може да се твърди, че ако се възхищавате на любимия човек, тогава изпитвате към него нещо различно от приятелски чувства. Приятели, на които можете да се възхищавате и да се радвате на техните успехи, само ще ви направят по-добри, вдъхновявайки ви за нови постижения, а взаимното уважение няма да ви позволи да се откажете дори в най-трудните ситуации.

Подкрепа

Осигуряването на взаимна подкрепа е голямо предизвикателство както в приятелствата, така и в романтичните отношения. Помага ни да процъфтяваме, да се развиваме, променяме и търпим всичко, което ни се случва.

Удоволствие

Да се ​​наслаждавате на компанията на другия и да се забавлявате заедно, да се смеете на едни и същи шеги и да чакате новата си среща с нетърпение – това все още не означава, че имате връзка. Но това определено е сигурен знак, че сте много, много добри приятели.

По какво любовта се различава от приятелството?

Първата и основна разлика е полът. Но дори и тук границите вече са частично размити. Съществуват обаче и други аспекти на връзката, които отличават влюбените от близките приятели.

Общи цели

Само романтични двойки са ангажирани в планирането на съвместно бъдеще. И въпреки че между приятелите възгледите си за религията, политиката и начина на живот също може напълно да съвпадат, целите им в живота не са еднакви.

Време и внимание

В романтичните връзки партньорите посвещават много внимание един на друг, което не се случва дори и при най-силните приятелства.

Двамата избират да се фокусират един върху друг, а вниманието, което получават от другия, ги кара да се чувстват комфортно.

Взаимозависимост

Според експерти, степента на взаимозависимост между партньорите може да се счита за определящ фактор в романтичните отношения. Да, приятелите са зависими един от друг, но животът на влюбените е дълбоко преплетен. Във връзка двамата разчитат все повече един на друг и в крайна сметка заместват „аз“ и „ти“ с „ние“.

Мечти и очаквания

В здравословната връзка партньорите са очаровани един от друг. Имат големи очаквания и идеи за любимия човек. Мечтаят за съвместното си бъдеще. Именно тези мечти отличават любовта от обикновеното приятелство.

Влияние

Разбира се, приятелите влияят върху вземането на решения, целите и плановете, предпочитанията и перспективите, но мнението на любимия човек се зачита повече, отколкото на всеки друг. Склонни сме да правим партньорите си част от нашето усещане като личност, да възприемаме себе си през призмата на любимия човек. С приятелите това е невъзможно.

Tagged , , , ,
на горе