Как да поддържате „огъня“ във връзката дълги години и да сте вечно влюбени един в друг

вечно влюбени един в друг
Любов и партньорство

Как да поддържате „огъня“ във връзката дълги години и да сте вечно влюбени един в друг

В началото на брака двойката изгаря от страст и любовта е по-силна от всякога. С времето обаче тези силни чувства започват да намаляват. Колкото повече хората се опознават, толкова повече недостатъци започват да виждат един в друг и постепенно започват да се разочароват. Често пъти дребните оплаквания се натрупват и това разваля връзката, а понякога дори се стига до най-неприятната развръзка.

Какво е решението?  Как да поддържате връзката си щастлива за дълги години напред? Нека да разгледаме съветите на психолозите и да видим кои от тях са приложими в нашия конкретен случай.

Кажете „Не“ на рутината

С течение на времето много от връзките потъват в дълбока рутина, поради което започват да стават безинтересни, скучни, сякаш автоматични. Това отчуждава хората един от друг и ето защо е толкова важно да се погрижите да избегнете монотонността във вашата връзка.

В самото начало на връзката хората са склонни да прекарват повече време заедно, увлечени са от приятното чувство да се опознават един друг и винаги са в очакване на нещо интересно. С течение на времето всички тайни са разкрити, картите са свалени на масата и отношенията помежду им започват да се развиват в друга посока. Те трябва да се грижат за себе си, за да не стане бракът им сив и скучен. И, за разлика от общоприетото мнение, това не е чак толкова трудно да се направи. Отделете мъничко време и помислете как да разнообразите живота с партньора си, с какви приятни изненади, неочаквани подаръци или пътувания може да го изненадате.

Общувайте повече един с друг

Най-голямата грешка във връзката е мълчанието. Много е важно не просто да говорим, а да бъдем абсолютно откровени. В близките отношения така наречената „добра лъжа“ не може да съществува – тя ще ги унищожи напълно. Не мълчете, ако нещо не ви харесва – колкото по-скоро решите проблема и стигнете до компромис, толкова по-бързо ще се развият отношенията ви с партньора.

Личен живот, пространство и развитие

Много двойки живеят така, сякаш след като са установили отношения  помежду си са се превърнали в един-единствен човек. Най-често жените се „разтварят“ в партньорите си, забравят за своите интереси, лично пространство и социален кръг. Това не е в полза и на двамата партньори – този, който се отдава изцяло, очаква същото и от половинката, а най-често не го получава. Единият партньор е нещастен, защото не отговаря на очакванията на другия, а другият – защото не получава толкова, колкото самият той дава.

Абсолютно приемане на партньора такъв, какъвто е

Повечето проблеми в отношенията между мъж и жена се раждат от факта, че всеки човек има свои собствени представи за „идеалния партньор“. Жените подсъзнателно очакват мъжът да бъде щедър, отговорен, силен, да решава всички проблеми (тук могат да бъдат изброени и още много характеристики на митичния „идеален“ мъж). Мъжете от своя страна очакват любимите им да останат толкова винаги така привързани и нежни и изобщо не подозират, че може след известно време жената до тях да разкрие неподозирани качества.

Ето защо, не е необходимо да чакате – ако сте женени или сте в сериозна връзка, забравете всичките си изисквания и се научете да приемате човека до вас такъв, какъвто е. Изхвърлете всичките си нереални очаквания от ума си и започнете да мислите как да изненадвате половинката всеки ден.

Абсолютното приемане е първият знак за истинска любов. Само то може да направи връзките силни и партньорите щастливи, за да останат заедно „докато смъртта ги раздели“.

на горе