Какво е полезно да ядем при подут корем
Здраве и красота

Какво е полезно да ядем при подут корем

Подут корем е неприятно състояние, което често е свързано със запек и забавен чревен транзит. Основните фактори, които допринасят за това, включват неподходяща диета, недостатъчен прием на течности, лоши хранителни навици, заседнал начин на живот, стрес и промени в околната среда.

Подуването на корема след хранене обикновено се причинява от излишното производство на газ или нарушения в движението на мускулите на храносмилателната система. Това състояние често може да причини болка, дискомфорт и чувство, че сме натъпкани. Освен това може да направи корема да изглежда по-голям.

Това състояние често включва прекомерно количество твърди вещества, течности или газове в храносмилателната система. При някои хора обаче издуването се причинява най-вече от повишена чувствителност. Просто се чувства така сякаш има повишено налягане в корема, въпреки че няма. Около 16-30% от хората съобщават, че редовно изпитват това състояние.

Въпреки, че подуването на корема понякога е причинено от сериозни медицински състояния най-често се причинява от диетата и някои храни или съставки към които имате непоносимост. В тази статия ще разгледаме кои храни трябва да избягваме и кои са полезни за облекчаване на подут корем.

Как някои храни могат да облекчат подут корем?

подут корем
Какво е полезно да ядем при подут корем снимка: freepik

Какво подхранва цялото това подуване? Най-вероятно това е свързано с вътрешни газове, които се натрупват във вътрешностите ви поради запек.

Придвижването на нещата може да се постигне чрез коригиране на това, което ядете и пиете. Двата големи ключа? Уверете се, че чинията ви включва богати на фибри храни и че консумирате достатъчно вода. Това ще ви помогне да предотвратите появата на подут корем.

Какво е полезно да ядем при подут корем?

1.Авокадо

подут корем
Какво е полезно да ядем при подут корем снимка: freepik

Авокадото е много питателно , съдържа а добра сума фолат и витамини С и К във всяка порция.

То също е богато на калий , основен минерал, участващ в регулирането на баланса на течностите и нивата на натрий , за да се предотврати задържането на вода и подут корем.

Нещо повече, те са с високо съдържание на фибри , които се движат бавно през храносмилателния ви тракт, за да поддържат редовността и да помогнат за предотвратяване на запек и подуване на корема.

2. Краставица

Краставиците са съставени от около 95% вода. Яденето на храни с високо съдържание на вода може да ви помогне да останете хидратирани и да задоволите ежедневните си нужди от течности.

Това може да предотврати задържане на вода и подут корем, причинено от дехидратация.

3. Кисело мляко

подут корем
Какво е полезно да ядем при подут корем снимка: freepik

Киселото мляко е пълно с пробиотици, полезни бактерии, които играят ключова роля за здравето на червата.

Според изследвания , пробиотиците могат да подобрят честотата и консистенцията на изпражненията, за да насърчат редовността.

Освен това пробиотици са показани за намаляване на подут корем, причинен от състояния като синдром на раздразнените черва, често срещано заболяване, което засяга дебелото черво.

4. Горски плодове

Плодове като ягоди , боровинки и къпини съдържат антиоксиданти, витамини и минерали.

Те също са с високо съдържание на фибри. Къпините , например, съдържат почти 8 грама (g) фибри на чаша (150 g) .

Увеличаването на приема на фибри може да подобри здравето на червата и да омекоти изпражненията, за да предотврати запек и подут корем.

5. Зелен чай

подут корем
Какво е полезно да ядем при подут корем снимка: freepik

Зеленият чай е чудесен вариант да ви помогне да останете хидратирани и да предотвратите задържането на течности.

Той е пълен с антиоксиданти като епигалокатехин галат, който може да неутрализира вредните свободни радикали и да намали възпалението.

Той също така съдържа кофеин , който стимулира движението на храносмилателния тракт и действа като естествено слабително за поддържане на редовността. Това означава, че кафето може да помогне за намаляване на подут корем .

6. Целина

Целината е питателен зеленчук, съдържащ около 95% вода .

В допълнение към високото съдържание на вода, целината съдържа манитол, вид захарен алкохол , който омекотява изпражненията за насърчаване на редовността чрез изтегляне на вода в храносмилателния тракт.

Освен това коренът на зеленчука се счита за естествен диуретик . Това означава, че увеличава производството на урина, за да премахне излишната вода и натрий от тялото ви, което може да помогне за облекчаване на подут корем.

7. Джинджифил

подут корем
Какво е полезно да ядем при подут корем снимка: freepik

Джинджифилът е билка, известна със способността си да успокоява храносмилателния дистрес.

Например, изследвания показват, че джинджифилът може да ускори изпразването на стомаха, за да предотврати подут корем.

8. Банани

Бананите са популярни със своя вкус, преносимост и удобство.

Те също така са много хранителни и отличен източник на фибри, с 3 g фибри намерени в 1 среда (118 g) банан.

Освен това те са богати на калий , хранително вещество, което поддържа здравословния баланс на течностите. На свой ред това може да предотврати подут корем.

9. Папая

подут корем
Какво е полезно да ядем при подут корем снимка: freepik

Папаята е вид тропически плод, известен със своя сладък вкус и гладка, кремообразна текстура.

Той не само има високо съдържание на вода, но и осигурява много фибри във всяка порция.

Той също така съдържа ензим, наречен папаин , който помага на тялото ви да разгражда аминокиселините . Това насърчава здравословното храносмилане и може да помогне за поддържане на подут корем.

10. Аспержи

Аспержите са чудесен източник на фибри , осигурявайки почти 3 g във всяка чаша (134 g) порция.

Също така съдържа добро количество инулин , пребиотично влакно , намиращо се в различни храни.

Проучвания показват, че инулинът може да поддържа здравето на червата и да увеличи редовността, което може да помогне за предотвратяване на подут корем.

11. Овесени ядки

подут корем
Какво е полезно да ядем при подут корем снимка: freepik

Наслаждаването на купичка овесени ядки сутрин може да бъде лесен и ефективен начин за борба с подут корем.

Това е така, защото овесът е пълен с фибри, хвали се 4 g във всяка порция от 1/2 чаша (40 g).

Освен това те съдържат специфичен вид фибри, наречени бета глюкан , които имат мощни противовъзпалителни свойства.

12. Ананас

Ананасът е тропически плод, който опаковки сериозен удар в храненето, с много витамин С, манган и витамини от група В във всяка порция.

Ананасът също така съдържа бромелаин , ензим, който отдавна се използва в традиционната медицина за лечение на храносмилателни разстройства.

В някои изследвания , доказано е, че бромелаинът се бори с възпалението , което подобрява проблеми като подут корем.

13. Куркума

подут корем
Какво е полезно да ядем при подут корем снимка: freepik

Куркумата често се използва за освежаване на кърита, супи и гарнитури.

Той съдържа съединение, наречено куркумин , което е проучено широко за своите противовъзпалителни ефекти.

Според някои изследвания , куркуминът може да помогне за подобряване на здравето на червата и намаляване на симптомите на IBS, включително газове, запек и подут корем.

Какво причинява подуване на корема?

подут корем
Какво е полезно да ядем при подут корем снимка: freepik

Подуването се случва, когато стомашно-чревният (GI) тракт, който минава през цялата ви храносмилателна система, се изпълни с газ или въздух. Може да причини болка в стомаха, заедно с газове и къркорене. Коремът ви понякога дори изглежда по-голям. Подут корем също може да е признак за задържане на вода.

Временното подуване може да има много различни причини:

Запек
Яденето на храни, които причиняват газове
Напълняване
С киселинен рефлукс
Имате цикъл
Преяждане
Поглъщане на въздух (от дъвка, пушене или прекалено бързо хранене)

Подуването на корема може да бъде облекчено чрез правилно хранене и добри хранителни навици. Избягването на храни, които предизвикват газове и забавят храносмилането, както и увеличаването на консумацията на фибри, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, са ключови за поддържане на здравето на червата. Малки промени в диетата и начина на живот могат да доведат до значително подобрение на чревната функция и общото благосъстояние.

Какви храни трябва да избягвате?

подут корем
Какво е полезно да ядем при подут корем снимка: freepik

Диета за повишено образуване на газове предполага 100% изключване на мазни храни от менюто, включително:

свинска мас;
заквасена сметана, сметана, масло;
масло и маргарин;
мазни сосове;
кисели краставички и консерви;
пушени продукти (колбаси, колбаси, други месни деликатеси);
богати сладкиши и десерти на сметанова основа.

Освен това от диетата трябва да се изключат бобови растения, груби зърнени храни (перлен ечемик, просо), гъби и яйца. Консумацията на пържени и печени храни е неприемлива. Лютите подправки също са изключени. Такива видове зеленчуци като зеле, ряпа, лук, чесън могат да причинят ферментация, така че те също са изключени от ежедневната консумация. Прекалено сладките плодове (банани, круши, грозде, пъпеш) се премахват от диетата по време на лечението на подут корем, както и газираните напитки.

Яденето на правилната храна е важно за предотвратяване на подуване, но също така е важно да се храните бавно. Поглъщането на храната ви може да изпрати много въздух в стомаха ви, което може да доведе до това усещане за балон.

Поглъщащите газирани напитки могат да имат същия ефект като всички тези мехурчета, които удрят корема ви.

Газовете произвеждани от бактериите в червата са основните причини за подуване на корема. Има много различни видове бактерии, които живеят там и те могат да варират при отделните хора. Изглежда логично, че броят и видът на бактериите могат да имат нещо общо с производството на газ и има някои проучвания в подкрепа на това.

Няколко клинични проучвания показват, че някои пробиотични добавки могат да помогнат за намаляване на производството на газове и подуване на корема при хора с храносмилателни проблеми.

Други изследвания обаче показват, че пробиотиците могат да помогнат за намаляване на газовете, но не и за симптоми на подуване на корема. Това може да зависи от индивидуалния случай, както и от вида на използвания пробиотичен щам.Ако имате хронично подуване на корема, което причинява сериозни проблеми и дискомфорт или внезапно се влошава определено посетете лекар. Винаги има вероятност за някакво сериозно медицинско състояние и диагностицирането на храносмилателни проблеми може да бъде сложно.

В много случаи подуването на корема може да бъде намалено или дори елиминирано с прости промени в диетата.

Tagged , ,
на горе