Защо Мъжкото ледено хоро е свещена традиция в Калофер?
Величествена България

Защо Мъжкото ледено хоро е свещена традиция в Калофер?

Всяка година в ледените води на Тунджа се извива мъжко ледено хоро под звуците на гайди, което събира стотици хора за празника. Традицията на мъжкото ледено хоро в Калофер е сравнително млада и се отбелязва от 90-те години до днес. Богоявление или Йордановден се чества в Калофер по този уникален начин още от 70-те години с прекъсвания, заради забрани. Има доказателства, че традицията ни връща назад във времето, още преди Одвобождението от турско робство.

Ето защо Мъжкото ледено хоро е свещена традиция в Калофер:

1 Информация за Калоферското хоро

Освен хвърлянето на кръста във водата, калоферци влизат в ледените води на Тунджа и извиват мъжко хоро в реката под съпровод на музика.

Мъжкото ледено хоро в Калофер е единствено по рода си. То не се среща никъде другаде в България. Всяка година на 6 януари Богоявление, стотици хора се стичат в града на Ботев, за да наблюдават обичая в студените води на Тунджа.

Защо Мъжкото ледено хоро е свещена традиция в Калофер?
Ледено хоро

Калоферци са будни, силно вярващи и продължават традицията за празнуване на Богоявление по този неповорим начин. Показват уважение към религиозния празник и обичаите, свързани с Йордановден. Това е вдъхновяваща възстановка на българските народни традиции и фолклор.

2 Обичаят „Леденото хоро“

Обичаят „леденото хоро“ е една забележителна традиция в България. Подготовката започва още от 5 януари, когато се изгражда специален бент в реката, за да се образува яз. По традиция кметът на града кани всички участници вечерта у дома си, за да ги почерпи. Рано сутринта на 6 януари започват да се събират всички  мъже, гости и зрители на този забележителен обичай, за да се подготвят за участие в събитието. Първи във водата влизат музикантите с гайди, зурни и тъпани, след това всички мъже и младежи, които са облечени в народни носии и носят българския трибагреник. На събитието присъства и свещеникът, който в 8 часа дава знак, с който започва хорото. Традиционно мъжете пеят песните: „Залюбила е Василка“ и „Тунджа, Тунджа“.

Защо Мъжкото ледено хоро е свещена традиция в Калофер?
Ледено хоро

Леденото хоро предшества хвърлянето на кръста във водата – традиция, която се изпълнява в цяла България на този ден. Свещеникът хвърля кръста във водата и неженени младежи се хвърлят във водата, за да го извадят. Този, който го извади ще бъде здрав и силен през цялата година.

В Калофер, свещеникът хвърля кръста и един от участниците в леденото хоро го изважда. Тук е по-различно и по традиция, кръстът се дава на най-младия участник в хорото. Обикновено, това е малко момче, носено на раменете на баща си. Ритуалът продължава около 40 минути, след което мъжете излизат от реката. Участници в мъжкото ледено хоро в Калофер споделят, че за пръв път са влезли във водата още на 7 години и също са били носени на раменете на бащите си. Казват, че този ритуал повдига българския дух и пази българските традиции живи. Показва мъжествеността и силата на българите.

Обичаят има голяма популярност в цяла България и извън страната. Хорото на Богоявление събира стотици хора, за да видят смелостта на калоферци. Всички искат да се докоснат до българския дух и патриотизъм, които се реят над Калофер и Стара планина. Много медии отразяват и снимат леденото хоро в Тунджа, което добива голяма популярност.

3 Богоявление

Ритуалът на Мъжкото ледено хоро се свързва с един от най-големите християнски празници Богоявление. На 6 януари православната църква празнува кръщението на Божия син в река Йордан от Йоан Кръстител. В този ден небето се отваря, Свети дух слиза от небето върху Христос като гълъб и се чува глас: „Този е Моят възлюбен син, в Когото е Моето благоволение.“

Ритуалите преди и на Йордановден са свързани с водата – освещаване на кръста, водата и света. На този ден се освещава вода и светената вода се носи в къщи – ръси се, пие се за здраве, пази се за лек. От тук идва и традицията да се ръсят имениците с вода за здраве и благоденствие. Празникът носи името Водици, Водокръщи и др.

Участниците в ритуала казват, че мъжкото ледено хоро е пречистване. Водата отмива лошото. Човек остава само с вярата и храбростта. Калофер е известен не само като родния град на Христо Ботев, но и със запазената традиция на леденото хоро. Много хора от други части на България идват на този ден, за да станат част от този празник.

Коледуване – обичай за здраве, плодородие и късмет

infomax-logo-50-15-HWБоян Биолчев за „Господ слиза в Атина“

Tagged , , , , ,
на горе