Невероятен вкус от старите тефтери!
Препоръчително е продуктите да са със стайна температура.
Необходими продукти за блатовете (3 броя):
- Яйца (домашни) – 8 броя;
- Захар – 2 ч. ч.;
- Брашно – 2 и ½ ч. ч.;
- Лимонада – 250 мл.
- Бакпулвер – 10 гр.;
- Ванилия – 3 броя;
- Какао.
Забележка: Използвайте домашни яйца, ако имате тази възможност. Вместо лимонада, можете да замените с газирана вода или компот.
Необходими продукти за домашния крем (1 доза и половина):
- Прясно мляко – 1,5 литра;
- Захар – 15 с.л.;
- Жълтъци – 6 броя;
- Брашно – 6 с.л. (пълни с връх)
- Ванилия – 3 броя;
- Масло – 90 гр.
Забележка: Приготвям от крема 1 доза и половина, защото обичаме тортата да е богата на домашно кремче.
Необходими продукти за сиропа (в съотношение 2:1 в полза на водата):
- Вода – 2 ч.чаши;
- Захар – ½ ч.чаша;
- Ванилия – 1 брой.
Забележка: Умишлено намалявам захарта, за да не се получи тортата „тежка“ за консумация.
Начин на приготвяне:
В подходящ съд смесете двете съставки и сложете на котлона. Отстранявайте образуваната пяна. След като заври отстранете от огъня. Не го сгъстявайте.
- За декорация: Настъргайте с едрото на рендето млечен шоколад. Вие може да използвате смлени/натрошени орехови ядки, шоколадови или цветни пръчици, плодове.
Начин на приготвяне на блатовете:
С помощта на миксер разбийте яйцата. Препоръчително е, преди това, да чуквате едно по едно яйцата в купичка, с превантивна цел, ако има развалено. Добавете захарта, ванилиите и лимонадата или друго по ваше желание. Прибавете предварително пресятото брашно, заедно с бакпулвера. Бъркайте до получаването на гладка и еднородна смес.
Готовата смес за блатовете разделете на три равни части. Ако желаете вашата торта да бъде с различен по цвят блат, то тогава използвайте какаото и оцветете една част.
Изпечете блатовете, по отделно, на 180° до готовност. Използвайте тавичка, като на дъното поставите хартия за печене.
Начин на приготвяне на домашния крем:
Вземете подходяща купа, в която предварително разбийте отделените жълтъци, с 200 мл. от прясното мляко и брашното. Бъркайте енергично, докато не получите гладка смес.
Изсипете в тенджера останалото количество прясно мляко, 1,3 литра. Към него добавете захарта и ванилиите. Сложете на котлона до завиране. След като течността заври, задължително отстранете от котлона. Вземете купичката с разбитите жълтъци, бавно и на тънка струйка, бъркайки, добавете към горещото мляко. След като смесихте двете части на крема, върнете обратно тенджерата на огъня. Необходимо е да бъркате непрекъснато и енергично. В противен случай, кремът ще стане на бучки или ще загори, така в тортата ще се усеща неприятен дъх. След като заври, добавете маслото. Нека се разтопи и отстранете от котлона. Домашният крем за вашата торта е готов. Оставете го настрана, да изстива, като периодично го разбърквате. С процесът на охлаждане, ще започне постепенно да се сгъстява.
Забележка: В случай, че ви се образуват бучки в крема. Разбийте ги с помощта на миксер.
Сглобяване на тортата:
В подходяща форма поставете първия блат, който трябва да е изстинал. Надупчете го с помощта на вилица и залейте с малко от топлия сироп. Почакайте, да изстине и тогава нанесете част от сгъстения крем. Разстелете с помощта на силиконова шпатола. По желание можете да наредите резенчета банани, преди да поставите следващия блат. Добре допълва и обогатява, на вкус и аромат, домашната торта.
Продължете към следващата стъпка на сглобяване. Вземете кафявият блат, ако сте направили такъв и повторете същото действие, както при първия.
Върху последната част от тортата, не редете резенчета банани. За завършек използвайте по-голямо количество от крема. След като е напълно изстинал, украсете с къдричките млечен шоколад или по ваше желание.
Забележка: Пригответе вашата домашна торта ден преди събитието, за което е предназначена. Оставете я за една нощ, да „отлежи“, в хладилника.