Има рецепта за бульон, богат на колаген и протеини, който подпомага храносмилателната система, подобрява вида на кожата и регулира кръвната захар. Вижте как да си приготвите този засищащ, много питателен и противовъзпалителен бульон
Бульоните са популярен избор при диети за отслабване поради ниското им съдържание на калории и способността да осигурят ситост. Тези бульони са известни със способността си да помагат за пречистване на тялото, елиминиране на токсините и ненужните течности . Освен това бульоните са отличен източник на витамини и минерали, което ги прави много здравословен вариант за тези, които искат да отслабнат.
Днес искаме да ви разкажем за един домашен и противовъзпалителен бульон, който е много лесен за приготвяне и с малко съставки, който ще ви помогне да подобрите храносмилането си , да премахнете токсините от тялото, да регулирате кръвната захар, да подобрите външния вид на кожата си и като бонус – насърчава на загуба на тегло .
Супа за изгаряне на мазнини: лека и супер засищаща
Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как
Средиземноморската диета набляга на натурални, необработени храни
Вълшебният бульон, който намалява възпалението и ни помага да отслабнем
КАКВО Е ПОЧИСТВАЩ И ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛЕН БУЛЬОН?
Почистващите и противовъзпалителните бульони обикновено се правят от зеленчуци и подправки, което ги прави много питателни и лесни за смилане от тялото . Но също така е обичайно да се добавят съставки и храни, богати на протеини, за да се увеличи консумацията на основни хранителни вещества и да се активира метаболизма .
Тези бульони могат да помогнат за намаляване на възпалението , подобряване на храносмилането, намаляване на холестерола и високите триглицериди . Те са много добър вариант при леки диети , чиято цел е да отслабнете, тъй като освен че са съставени от голямо разнообразие от свежи и здравословни съставки, те ни предпазват от похапване между храненията или преяждане благодарение на засищащия им ефект .
КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯТ БОГАТ НА КОЛАГЕН ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛЕН БУЛЬОН?
Един от най -добрите бульони за включване в диета за отслабване, като например в добре познатото периодично гладуване , е този, приготвен от пилешки кости , богат на животински протеин и един от най- добрите източници на колаген .
Това е бульон, богат на калций и други хранителни вещества, полезни за здравето на костите, който също помага за подобряване на храносмилането, укрепва имунната система и насърчава здравето на ставите , известен също като традиционен домашен лек, използван от години за борба с болести като настинки или храносмилателни проблеми .
КАКВО Е ПИЛЕШКИ КОСТЕН БУЛЬОН И ЗА КАКВО СЛУЖИ?
Костният бульон е супа с пречистващи и противовъзпалителни свойства , стига да е част от общ балансиран хранителен план и в правилни дози. За да бъде ефективен и много питателен и здравословен , препоръчително е да го приготвите с кости и съединителна тъкан от пасищно пилешко , тъй като токсините могат да се натрупат много лесно в костите. Добавят се вода, билки, подправки и понякога зеленчуци, за да се придаде повече вкус.
Когато готвите кости, съдържащият се в тях колаген става чудесен съюзник за здравето на кожата и косата и протеин, известен като желатин. Този желатин съдържа аминокиселини, които насърчават здравето на ставите, което спомага за укрепването на съединителната тъкан . В допълнение, костният бульон е богат на глицин и глутамин, аминокиселини, които помагат за поддържане на баланса на чревната флора, предотвратявайки диария и запек.
КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ ПИЛЕШКИЯ КОСТЕН БУЛЬОН?
Ползите от бульона от пилешки кости са многобройни, стига да е направен с правилните съставки и да се приема подходящото количество . Това са най-забележителните:
ТОЙ Е ЕНЕРГИЧЕН И ЗАСИЩАЩ
Костният бульон ни позволява да контролираме апетита си благодарение на голямото количество основни вещества, които съдържа, особено минерали, които преминават от костите в бульона. Ето защо е толкова полезен при диети за отслабване, тъй като засищащият му ефект ще ни помогне да намалим количеството храна и калории през деня, ако го приемаме като придружител или като единствено хранене.
ПОДОБРЯВА ЗДРАВЕТО НА КОЖАТА
Бульонът от пилешки кости подобрява вътрешната лигавица, тоест лигавицата на червата; както и здравето на външното покритие, благодарение на богатия му принос на колаген .
ПОДОБРЯВА ХРАНОСМИЛАНЕТО И НАМАЛЯВА ВЪЗПАЛЕНИЕТО
Аминокиселините в колагена помагат за възстановяването на чревната стена и намаляват признаците на системно възпаление , според проучване , публикувано в научното списание „American College of Chest Physicians“ .
Освен това бульонът от пилешки кости съдържа глицин , който „стимулира производството на солна киселина, която е от съществено значение за доброто храносмилане и за предотвратяване на разпространението на микроби като SIBO.
ПОДОБРЯВА ЗДРАВЕТО НА КОСТИТЕ
Благодарение на количеството колаген и калций в пилешките кости, нашите кости и стави могат да бъдат полезни по този начин и дори да ни помогнат в борбата с болките в ставите .
РЕГУЛИРА КРЪВНАТА ЗАХАР
Глицинът, аминокиселина, присъстваща особено в костния бульон, участва в производството на глюкоза в черния дроб и следователно в регулирането на кръвната глюкоза.
ПОМАГА ВИ ДА ЗАСПИТЕ И ПОДОБРЯВА НАСТРОЕНИЕТО ВИ
Глицинът е инхибиторен невротрансмитер, който намалява тревожността, предизвиква състояние на спокойствие и подобрява съня , според анализ , публикуван в научното списание „Сън и биологични ритми“ , поради което много хора след консумация на пилешки костен бульон редовно твърдят, че са забелязали подобряване на качеството на съня и настроението им .
КОГА ДА ПИЕМ БУЛЬОН ОТ ПИЛЕШКИ КОСТИ?
Идеалното е да изпиете чаша пилешки костен бульон преди основните хранения – и между храненията, ако се чувствате гладни –, без да забравяте, че останалата част от вашата диета също трябва да е здравословна и балансирана : плодове, зеленчуци, протеини, фибри, бобови растения и т.н.
Можете да приемате 1 чаша бульон от пилешки кости на ден. Ако целта ви е да отслабнете , препоръчително е да го разделите на две порции, една преди обяд и една на вечеря , за да се възползвате от всичките му предимства и да усетите онзи засищащ ефект, който ще направи ястията ви по-малко засищащи и следователно ще съдържа по-малко калории.
КАК СЕ ПРАВИ БУЛЬОН ОТ ПИЛЕШКИ КОСТИ?
За да получите пълната гама от хранителни вещества от пилешките кости, идеалното е да ги готвите за минимум 24 часа на бавно готвене. За да приготвите натурален бульон от пилешки кости, ще ви трябва:
- – Пилешки кости и месо с кожа, пасищни или био.
– Зеленчуци като целина, моркови, ряпа и др.
– Вода, сол, ябълков оцет и подправки на вкус.
– Уред за бавно готвене или обикновена тенджера.
Стъпките, които трябва да следвате са:
Кокалите се пекат около 30 минути на ниска температура.
Нарежете зеленчуците, сложете всички съставки в тенджера с вода и варете на слаб огън (за предпочитане 24 часа).
Оставете да изстине и отстранете костите и зеленчуците.
Изсипете в стъклени буркани и загрейте бульона , преди да го изпиете или да го използвате в други рецепти.
КОЛКО ДЪЛГО ИЗДЪРЖА КОСТНИЯТ БУЛЬОН В ХЛАДИЛНИКА?
Костният бульон може да се съхранява в хладилник четири или пет дни. Ако имате остатъци, които не можете да използвате в рамките на този период, можете да ги замразите, за да ги консумирате по друго време.