В сезона на настинките и грипните вируси, е жизненоважно да преосмислите диетата си в полза на вит.С
Човешкият организъм е уникална машина. Фактът, че витамин С не се натрупва в организма буди огромен интерес. Този витамин е водоразтворим, т.е. излишното количество се изхвърля от тялото чрез урината. Затова всеки ден и за предпочитане във всяка хранителна дажба в чинията ви трябва да има храни, съдържащи витамин С. В края на краищата, той е този, който укрепва имунната ни система и помага да се преборим с болестите.
Чрез кои храни можете да попълните запасите на тялото с аскорбинова киселина?
Ето класацията:
Номер 12 – карфиол:
В 100 гр. карфиол се съдържа 70 mg. витамин С! Крем-супа, печен на фурна, суров с масло и черен пипер. Насладете се на този зеленчук.
Номер 11 – червена офика:
Знаете ли, че съдържа повече вит. С от малините – 100 mg. на 100 грама? Това алено зрънце укрепва перфектно кръвоносните съдове, което е важно при повишената температура, която се бори с микробите.
Номер 10 – копър:
Популярната у нас подправка съдържа 100 mg. аскорбинова киселина. Добавете полезният копър към ястията, защото е богат и на етерични масла.
Номер 9 – брюкселско зеле:
Брюкселското зеле е отлична храна във всеки смисъл. Първо, то съдържа 120 mg. витамин С, и второ – голямо количество калий, затова си струва да се консумира от пациенти с хипертония, трето – този зеленчук не образува газове и къркорене в стомаха, за разлика от обикновеното зеле.
Номер 8 – броколи:
Освен вит. С, броколите съдържат каротин и много вещества, които предотвратяват натрупването на лош холестерол в организма. Този зеленчук е с високо съдържание на фибри, ниско съдържание на калории (около 30 калории на порция), а изследванията показват, че броколите имат и противоракови свойства .
Номер 7 – зелен пипер:
Зеленият пипер съдържа 150 mg. аскорбинова киселина, каротин и фитостерол. Всичко това събрано в едно, е от голяма полза за имунитета, зрението и липидния метаболизъм.
Номер 6 – магданоз:
Ароматната подправка (150 mg.) се смята за кралицата на билките, в нея се съдържат толкова много полезни компоненти, че някои диетолози препоръчват да я консумирате във всяко хранене.
Номер 5 – ябълки:
Яжте с наслада и не боледувайте! 165 mg. вит. C на 100 гр. продукт. Проучванията показват, че тези, които консумират много ябълки, са с по-добра функция на белите дробове.
Номер 4 – морски зърнастец (облепиха):
Много заведения са въвели в менюто си чайове от облепиха и мед, и има защо. Тази напитка не само затопля, но и лекува. 200 mg. аскорбинова киселина на 100 гр. не е за подценяване!
Номер 3 – касис:
20 зрънца касис на ден – и забравете за вирусите! Освен това, зрънцето не губи своите полезни свойства по време на обработка или консервиране!
Номер 2 – червен пипер (зеленчук):
В 100 гр. червен пипер се съдържат, забележете, 4 пъти повече вит. С от портокалите! Никога не се отказвайте от консумацията на този здравословен зеленчук!
Номер 1 – шипки!!!
Тези, които помнят детството си на село помнят, че нито един есенно-зимен сезон не минаваше без шипков чай и шипков мармалад. Абсолютен рекордьор по съдържание на вит. С – 650 mg. на 100 гр. плод!!! Заслужава челната позиция против настинки и вируси.
Бъдете здрави, скъпи читатели!