Високо напрежение: Вредни ли са токчетата за здравето?

Високо напрежение: Вредни ли са токчетата за здравето?
Добра форма

Високо напрежение: Вредни ли са токчетата за здравето?

Колко често избирате обувки на висок ток? Няма съмнение, че са много красиви, кракът изглежда по-дълъг, по-тънък, а походката придобива очарователна съблазнителност. С тяхна помощ жената е грациозна и елегантна. Всеки знае, че красотата изисква жертви, но дали пък те си заслужават. Нека да видим какво е мнението на лекарите:

Слабините и органите  

Когато сте на токчета – все едно вървите по въже. Жената е принудена постоянно да поддържа баланс и да улавя баланса. Тъй като центърът на тежестта е изместен напред, долната част на гърба неволно се огъва, като освен това е неестествено. Такива отклонения в медицината се наричат лордоза или гръбначно изкривяване, което води до болки в кръста и вреди на вътрешните органи в тазовата област, като се променя и естественото здравословно състояние. Освен това се нарушава и кръвоснабдяването. Освен отвътре тялото се променя и отвън, като проблема с отпуснатия корем, който не изчезва дори и след строга диета.

Плоскостъпие

Когато сте на висок ток, вие реално ходите на пръсти. В това положение петата е практически неактивна, но натоварването на предната част на крака се увеличава със 75%. Неравномерното натоварване на стъпалото води до отслабване на някои мускули и прекомерно на други. Слабите мускули на стъпалото водят неизбежно до плоски стъпала. Лекарите отбелязват, че ните са 10 пъти по-склонни да страдат от плоскостъпие, отколкото мъжете. Това се дължи, наред с други неща, на любовта към токчетата.

Не считайте плоскостъпието за просто неприятно недоразумение. Това, на пръв поглед, безобидно заболяване води до много сериозни последици.

– връзките на краката произхождат от тазовите мускули. Тъй като тялото ни е свързана система, когато една от връзките във веригата се поврежда, цялата верига се срутва. Същото се случва и с тазовите мускули, които бързо отслабват при плоскостъпие. Това води до възпаление на тазовите органи, дисфункция на яйчниците, изместване на вътрешните органи.

– здравият крак засяга директно шията. Плоското стъпало не може да бъде амортисьор. Цялото  натоварване при ходене удря гръбначния стълб и особено шийните и гръдните области. Шийните прешлени са компресирани, прищипват кръвоносните съдове и нервите, които отиват в мозъка. Мозъкът има дефицит в храненето, работи в щадящ режим.

Какво да правите?

Едно от нещата, които със сигурност не трябва да правите и да си обуете удобните чехли. Меките, равни обувки са почти толкова опасни за тялото колкото и високите токчета. Петата трябва да е твърда и със средна височина, за да бъдем по-точни: 3-4 см. Една от най-новите тенденции при обувките е много полезна за малък нисък ток с различни форми от „стъклена“ до заострена и скосена.

Лекарите препоръчват упражнения

Ако трябва да носите висок ток за повече стил, опитайте се да не го носите повече от 4 часа. Лекарите препоръчват да правите и масаж на стъпалата, използвайки кокалчетата на юмрука, разтривайте краката си с кръгови движения от върховете на пръстите до петата, от подбедрицата до коляното и от коляното до слабините. Краката трябва да бъдат повдигнати по-високо, например на облегалката на стол или диван – това стимулира потока на лимфата и отпуска мускулите.

За профилактика на плоскостъпието, укрепване на свода на стъпалото, ще ви помогнат две прости упражнения с твърди остри топки с диаметър 7-9 см. Докато стоите, е необходимо да натискате топката с усилие, като постепенно се движите от върховете на пръстите към петата. Много е важно натискът да е силен, сякаш се опитвате да „ударите“ топката на пода.

Докато стоите, изпълнявайте хващащи движения с пръсти, опитвайки се да стиснете топката. По същия начин обърнете специално внимание на усилията.

Упражненията се изпълняват в продължение на 20 минути с редуващи се крака. Преди да изпълнявате, не забравяйте да изпарите добре краката си, като добавите 1 супена лъжица сол и сода към гореща вода.

 

 

Tagged , , ,
на горе