Бъдни вечер 24 декември – традиции и обичаи в България
Величествена България

Бъдни вечер 24 декември – традиции и обичаи в България

Вечерта преди Рождество Христово е най-светлият празник за християнското семейство. На Бъдни вечер – 24 декември, народът не само очаква Рождението на Спасителя, но нарича за здраве, плодородие и берекет.

Как да украсите всекидневната за Коледа?

Идеи за еко подаръци за Коледа

Как да подредите масата за Коледа?

Ето какви са традиции и обичаи на Бъдни вечер:

Празникът

Според народната митология, името Бъдни вечер произлиза от бдение или бъднини, бъдеще. Цялата природа и хората са затаили дъх преди Коледа и очакват чудото да се случи. Всички растения и животни са притихнали. Легендата разказва, че само кукувицата не престанала да кука, трепетликата – да трепери и реката – да тече. Затова и били наказани от Богордица – кукувицата да кука само три пъти в годината, трепетликата – все да трепери, а реката – да лъкатуши по тесни пътища.

Бъдни вечер носи още името Малка Коледа, Мали Божич, Суха Коледа. На този ден се ражда новото слънце, нов Бог и празникът обединява езическите вярвания с християнската вяра.

Хлябът и бъдникът

В българската традиция трапезата на Бъдни вечер трябва да е скромна и постна. Основно място в нея заемат хлябът и бъдникът. Обредният хляб се нарича боговица, божичник, богова пита, вечерник. Бъдникът е дебело дърво, (дъбово или крушово), което трябва да има всеки дом. Той изразява връзката между небето и земята в тази магична нощ. Бъдникът е символ на изобилието, което ни очаква с Рождество Христово. Дървото се миросва за берекет и плодородие, запазване на живота и увеличаване на силите.

Обредният хляб се меси от младо момиче, облечено в празнични дрехи, закичено с китка босилек или чемшир. Тестото се меси с мълчана вода. Брашното се пресява три пъти, като за животните и пчелите се меси отделен хляб. Трапезата се прекадява, стопанинът разчупва хляба над главите, за да са високи класовете. Първото пaрче се отчупва за Богородица, второто – за къщата, а после се разчупва и раздава според възрастта. Хвърлят се житни зърна нагоре, за да бъде високо житото.

Ако някой стане от трапезата, трябва да ходи приведен. Отделят се хапки за починалите близки.

След като се раздигне трапезата, сламата се изгаря и докъдето огрява огънят, дотам няма да падат гръмотевици.Част от сламата се слага върху плодните дръвчета за берекет. Бъдникът остава да гори в огнището цяла нощ. Въгленчета от бъдника се слагат във вода и се смята, че тя гони зли сили и болести.

Трапезата

По традиция, старите българи подреждали трапезата върху слама, която е символ на яслите, в които е положен младенецът при раждането му. Трапезата на Бъдни вечер е символ на плодородие и изобилие – слагат се храни, които набъбват, за да се множат благата. За повече късмет се слагат – питка с паричка, пуканки, царевица, боб, ошав. Вечерята пресъздава магията за плодородие. Колкото повече са ястията, толкова повече ще бъде късметът и изобилието за стопаните и къщата. Ястията трябва да бъдат нечетен брой – 7, 9, 11 и всички трябва да бъдат постни. Слагат се хляб, плодове, сарми с кисело зеле и ориз, пълнени чушки, зелник, ошав, чесън, орехи, печен боб, тиквеник, жито, орехи, мед, грозде. Може да се приготви баница с къмети.

Обредните хлябове са правят за празника, за къщата и за коледарите. Украсяват се с елементи като кръст, грозд, кръг, цвете, лък, които се отличават за всяка домакиня.

Символи на трапезата

Трапезата на Бъдни вечер е изградена от „символи“. Всичко трябва да носи плодородие, късмет и изобилие.

Бъдникът – символ на връзката между небето и земята, силата на рода. Ако бъдникът е дъбово дърво, той е символ на връзката ни с прадедите. Дъбът се счита за свещено дърво. Ако бъдникът е от крушово дърво, той е символ на изобилие, богатство, плодородие.

Дрян – здраве и дълголетие. Дрянът се смята за най-здравото дърво. Той цъфти рано и затова е символ на радостта и живота. Има важна роля в целия новогодишен обреден цикъл. От него се изработват красиви и цветни сурвачки.

Бъдни вечер 24 декември – традиции и обичаи в България
Снимка: https://www.pinterest.com/

Чесън – избавя от болести и злини, самодиви. Силно средство против уроки, магии.

Мед – символ на мирен и сладък живот. Лекува различни болести.

Орехи – здраве и силен живот.

Сол – солта е много важен елемент от трапезата. Сол, хляб и вино са свещени за българите и присъстват в много обреди. Солта пази от болести, лоши очи, магии. Помага за оздравяването.

Елха – украсената елха е символ на живота и връзката на небето и земята. Мястото, където поставяте елхата замества огнището в старите къщи. Едно от най-тачените и свещени места в дома. Затова цялото семейство се събира около елхата, там е връзката между световете, там се чуват най-добре пожелания, наричания, молитви.

Бъдни вечер 24 декември – традиции и обичаи в България
Бъдни вечер

Украсата на елхата е символ на изобилие и благослов. Кръглите играчки са символ на Космоса, плодовете – на изобилие, звездата на върха е символ на очакваното Рождество Христово, свещичките – символ на светлината и слънцето в нашия дом. Коледното дърво внася празнично настроение, топлина и уют в дома.

Гадания и предсказания

Ако пепелта от бъдника е много на сутринта, много плодородие ще има.

Ако сребърната паричка е в парчето питка, отчупено за Богородица или къщата, годината ще бъде добра за всички.

Ако листа от бръшлян под възглавницата, на сутринта са свежи и зелени, момъкът ще бъде много здрав.

Пепелта от дванадесет въглена за дванадесетте месеца предсказва каква реколта ще има.

Гадае се по орехи, които са наречени на всички в къщата. Ако при счупване орехът остане цял, човекът ще има здраве и късмет.

Имен ден имат: Евгения, Евгени, Женя, Малин, Малена, Благородна

Бъдни вечер 24 декември – традиции и обичаи в БългарияНаправи си сам чудни коледни украси

Tagged , , , ,
на горе