Напоследък все повече се пише и говори за банановия хляб. Тази здравословна храна (банановия хляб) се превръща в един от най-популярните десерти. Оказва се, че банановия хляб е не само вкусен, но и с ползи за здравето.
5 супер бързи рецепти за ЗАКУСКА
Лесни и експресни маслинови соленки
„Мързелива“ пица на тиган. Само 10-15 минутки и готово!
Какви са ползите за здравето от банановия хляб?
Модерният десерт се превърна във вкусна и полезна алтернатива на обикновените сладкиши.
Кратка предистория за банановия хляб.
Банановият хляб е традиционно американско ястие. Приготвят го, не само защото е лесно и необичайно, а и за да се използват бананите по този начин. Факт е, че този плод не може да бъде замразен, но се разваля доста бързо. За да не изхвърлят плодовете, домакините започнали да използват леко потъмнелите банани за банановия хляб.
Ползите от банановия хляб
Банановият хляб може да се отнесе към храните с полезна сладост. Особено, ако замените захарта в рецептата с мед или кленов сироп, а пшеничното брашно с пълнозърнесто.
Опитните диетолози съветват, че можете да използвате бананово брашно без глутен от зелени банани, вместо пшенично брашно. Също така можете да използвате бадемово брашно или кокосово брашно.
Зеленото бананово брашно има високо ниво на фибри, които са храна за полезните бактерии в червата. Освен това, гликемичният индекс на такъв хляб ще бъде оптимален, защото ще има много по-малко смилаеми въглехидрати.
Докато обикновеното пшенично брашно, съчетано с банани, ще доведе до повишаване на гликемичния индекс.
Моля задължително имайте в предвид тази информация:
Хората с наднормено тегло, проблеми с въглехидратния метаболизъм и диабет, трябва да бъдат особено внимателни при консумацията на бананов хляб.
Класическа рецепта за банановия хляб
Необходими продукти:
-пълнозърнесто или бананово брашно – 250 гр.;
-банани – 3 бр.;
-масло – 90 гр.;
-бакпулвер – 1 пакетче;
-яйца – 2 бр.;
-захар – 150 гр.;
-щипка сол;
-ванилов екстракт – ½ ч.л. или 1 ванилия.
Начин на приготвяне на банановия хляб:
Бананите трябва да бъдат обелени и намачкани с помощта на вилица. Добавете към тях разтопеното масло.
Разбийте яйцата и ги добавете към получената маса. Продължете и добавете захарта, бакпулвера, солта, брашното и ваниловия екстракт (ванилията).
Бъркайте до получаване на хомогенна маса.
Готовото тесто за банановия хляб се изсипва в подходящ съд за печене с намаслено дъно и се слага във фурната, която е предварително загрята на 180 градуса.
Оставете да се пече за около 40-45 минути.
Накрая извадете банановия хляб от фурната и го оставете да се охлади, около 10-15 минути.
Сервирайте и се насладете на този вкус и аромат. Добър апетит!