Ако нещо ни липсва: 6 неща, без които семейното щастие е невъзможно

стъпки към семейно щастие
Любов и партньорство

Ако нещо ни липсва: 6 неща, без които семейното щастие е невъзможно

На какво се крепи семейното щастие? Някой ще каже любов, преданост, друг, че интимността е най-важна, трети ще добавят, че опитът или моделът на поведение на родителите в детството са решаващи.

Всички сме различни и имаме уникални черти на характера, темперамент и други навици или недостатъци. Но можем да бъдем щастливи заедно, стига да се съобразяваме с някои важни неща. Например, като тези по-долу, без които семейното щастие е невъзможно.

Доверие

Колкото и банално да звучи, но доверието си остава градивен елемент от на всяка връзка. Хората, които си имат доверие, си осигуряват огромно спокойствие в отношенията. Например, няма да се измъчват от ревност и съответно да тормозят партньора си с това, влошавайки отношенията, вместо да ги подобряват.

Основното нещо е да не се дава шанс доверието в човека до вас да бъде подкопано по някакъв начин. Именно взаимното доверие е това, което полага солидна основа за дълги и щастливи отношения.

Честност

Можем да кажем, че доверието и честността си вървят ръка за ръка. Те са много свързани помежду си. Защото в една връзка, ако има лъжа, това я разклаща из основи, което означава, че няма доверие.

И още нещо – ако човек постоянно лъже, той не може да бъде възприет сериозно. Трудно е да се разчита на него и, разбира се, да му се повери нещо много важно, особено пък сърце и душа.

Много е важно да има лоялност и преданост на партньорите един към друг. А когато един човек е честен, той е честен до края. И никога няма да си позволи да предаде близкия си.

Уважение

Това е един от базовите елементи, върху който двойките надграждат. Чрез изградено и поддържано през годините уважение много двойки живеят щастливо до дълбока старост. Ако уважението е налице, то и конфликтите са по-редки и без унизителни обиди и упреци.

Комуникация

Това е нещо, което е също много важно в отношенията между любящите хора. Според статистиката половината от развеждащите се двойки посочват причината за развода като липса на комуникация, внимание или просто факт, че няма за какво да си говорят.

Затова не забравяйте да общувате помежду си през целия ден. Разкажете вашите събития от деня, дори и най-незначителните, споделете какво ви вълнува с близкия човек. Нека и той го прави.

Колкото повече общувате помежду си, толкова по-лесно започвате да разбирате партньора си и се сближавате.

И също така е необходимо не само да общувате, но и да участвате активно в живота на вашата половинка, категорични са психолозите. А именно подкрепата, оценянето на положителните страни, даването на съвети се цени най-много от човека до вас. А не наставленията, оплакванията и вечното недоволство. Ако последните са вечни спътници в ежедневието, то тогава е добре да се преразгледат горните ключови фактори за успешна връзка. Недоволството от съжителството не е съвместимо с тях. Ако има любов, честност и доверие, тогава за какви оплаквания говорим? Ето това са нещата, върху които е добре човек да се замисли, ако иска да си осигури хармонична и здравословна връзка.

Интимността във връзката

Това също е много важен аспект за една връзка, който в никакъв случай не трябва да се подценява. Това се отнася не само за интимния живот на партньорите, въпреки че е сериозна предпоставка. Докато се опознавате и сте запленени един от друг всичко е прекрасно.

Но когато страстта отмине с времето, това не е краят на всичко. Който си мисли така и дори е склонен да си осигури подобни вълнуващи преживявания с друг партньор е в дълбоко заблуждение. Всичко ще се нареди, нужно е само повече нежност, прегръдки, приятни думи и романтиката ще се завърне непременно. Тези неща укрепват отношенията и им дават топлина. Дори и страстите да са по-слаби, те се заместват от други неща и като цяло липсата им не се усеща.

И, разбира се, любов

За къде сме без нея? Всяка връзка започва с любов. Ето защо и когато ги питат какво е важно в една връзка, хората винаги първо отговарят „любов“, игнорирайки всички предишни точки. И защото имат предвид, когато има любов, се предполага, че има  всичко останало. За съжаление, често пъти обаче това не е така.

Казват, че няма перфектни отношения. Но когато партньорите са доволни един от друг във всички или поне в повечето аспекти, описани по-горе, това е, което обикновено наричаме „щастие в любовта“.

Съвет от психолога:

Ако искате да поправите отношенията си, разберете какво е важно във връзката ви.

След това започнете да коригирате, но не партньора си, а със себе си. Никой не е в състояние да промени друг, защото промяната идва от вътре, тоест единствено ние сме способни да променим себе си, няма как това да свърши друг.

Следвайте горните съвети, мислете активно, поставете си цел и ще налучкате правилния път. Пожелаваме ви да изградите силна, истинска и топла връзка с вашия любим човек. И да я запазите такава завинаги.

Tagged , , , ,
на горе