Адвокат Расташки пред happywoman.bg: Най-важното, което трябва да знаем за просрочените и необслужвани кредити

Адвокат Расташки пред happywoman.bg
Лайфстайл

Адвокат Расташки пред happywoman.bg: Най-важното, което трябва да знаем за просрочените и необслужвани кредити

Адвокатска кантора „Расташки“ в София предлага юридически услуги, правна помощ и консултация от най-високо ниво. Ако се нуждаете от точни, коректни, опитни и добре познаващи закона адвокати, ще ги откриете тук.

Специално за читателите на happywoman.bg адвокат Расташки коментира най-важното, което трябва да знаем, ако имаме просрочени и необслужвани кредити.

Г-н Расташки, една от най-наболелите теми в момента е тази за просрочените необслужените кредити. Много колекторски фирми атакуват задлъжнелите граждани с различни заплахи и ако човек е неинформиран, това може да предизвика сериозен стрес. Ако давността на кредита е изтекъл, трябва ли нередовните кредитополучатели да се притесняват и какви законови действия могат да бъдат предприети срещу тях?

Отговор:

Действително гражданите с необслужени кредити често изпадат в неприятната ситуация да бъдат „притеснявани“ от колекторски фирми. Действията на фирмите за събиране на дългове се изразяват в многобройни обаждания по телефон и приканване за заплащане на дължимите суми като се стига дори до заплахи със съд и съдебни изпълнители или саморазправа. В някои случаи се касае за задължение с изтекла погасителна давност и колекторските фирми са наясно, че няма законов ред за събиране на дълговете. Именно за това прибягват до различни извънсъдебни методи за доброволно заплащане. Колекторските фирми не биха завели искова претенция пред съда, защото знаят, че е достатъчно длъжникът да направи възражение за изтекла погасителна давност, за да бъде отхвърлен искът им и да понесат разноски. Важно е да се знае, че ако длъжникът с необслужен кредит с изтекла погасителна давност няма възможност да го погаси или не желае да го прави, то не следва да заплаща никаква част от него (дори и един лев), защото плащането на каквато и да е сума се приема за потвърждение на задължението и от този момент започва да тече нова 5-годишна давност.

Ако гражданин има неизплатен кредит, но не работи и няма други доходи, чрез които да изплати задължението си, отново какви действия могат да бъдат предприети срещу него?

Отговор:

Когато става на въпрос за една или две просрочени вноски по кредит е разумно длъжникът да се свърже с банката – кредитор за намиране на разрешение на ситуацията. Банките предлагат различни условия като рефинансиране, предоговаряне, промяна в погасителния план, отсрочване и т.н., докато затрудненото лице намери източник на доходи.

В случаите, в които кредиторът вече е осъдил длъжника и е образувано изпълнително дело срещу него, е нужно да се познават правилата за несеквестируемост на вещи и доходи. В чл. 444 от Гражданския процесуален кодекс са посочени вещите, които не могат да бъдат предмет на принудително изпълнение. Така, например в чл.444, т.7 от ГПК, е посочено, че изпълнението не може да бъде насочено върху „жилището на длъжника, ако той и никой от членовете на семейството му, с които живее заедно, нямат друго жилище, независимо от това, дали длъжникът живее в него; ако жилището надхвърля жилищните нужди на длъжника и членовете на семейството му, определени с наредба на Министерския съвет, надвишаващата част от него се продава, ако са налице условията по чл. 39, ал. 2 от Закона за собствеността.“. Ако изпълнението е насочено върху трудовото възнаграждение или върху друго каквото и да е възнаграждение за труд, както и върху пенсия, несеквестируемата част зависи от минималната работна заплата за страната и броя на децата, които издържа длъжника.

Какво ще посъветвате като юрист всички хора, които имат допълнителни въпроси или по-специфични казуси и не знаят какво да предприемат?

Отговор:

Изключително важно е гражданите да предприемат навременни мерки, за да могат да получат адекватна защита и правна помощ. В практиката ми често се случва към мен да се обръщат клиенти, които са избързали да платят някаква част от задължението си като по този начин са подновили погасителната давност или са подписали споразумение, която я подновява или с което се отказват от давност. За успешното провеждане на защитата на длъжник е необходима своевременна намеса на адвокат-специалист, който най-добре може да прецени ситуацията.

Благодарим на адвокат Расташки за изчерпателните отговори. Напомняме на нашите читатели, че при нужда винаги могат да се обърнат за съдействие към Адвокатска кантора „Расташки“ в София , където ще получат навременна и компетентна специализирана помощ.

Интервю на Лора Костова

Tagged , , , ,
на горе