Дразнещите хигиенни навици у дома, с които трябва да се разделите- втора част

Идеи за дома

Дразнещите хигиенни навици у дома, с които трябва да се разделите- втора част

Използвате една и съща гъба, за да почистите цялата баня

 

Дезинфекциращите кърпички за еднократна употреба са чудесни за бързо избърсване на мивката в банята. Но те едва ли съдържат достатъчно дезинфектант за почистване на цяла баня. Докато стигнете до тоалетната седалка и дръжките, дезинфекционните качества изчезват и вие просто разпространявате бактерии от една повърхност на друга.

За да бъде ефективно почистването, кърпичката трябва да съдържа достатъчно дезинфекционна влага, така че повърхността да остане мокра поне четири минути. За цялостно почистване използвайте няколко кърпички или чиста кърпа и достатъчно дезинфектант и воден разтвор.

Минавайте тоалетната чиния с отделна гъба, която изхвърляйте веднага след употреба. 

 

Натрупвате мръсните съдове в мивката

Колко време ще отнеме, за да поставите използваната чиния в съдомиялната, вместо в мивката? Оставянето на мръсни съдове в мивката е идеалното място за размножаване на бактерии и е джакпот за гладни насекоми. Научете всички в домакинството да поставят съдовете в съдомиялната машина или да ги измият на момента. Не е трудно, въпрос на навик… ползвате, изплаквате, слагате в миялната. Натрупаните съдове създават много повече работа – остатъците по тях засъхват, поставени един върху друг, те се цапат взаимно, а за капак получавате и мръсна мивка. 

 

Ходите с обувки вкъщи

Нужни са едва няколко секунди, за да се събуете, а чистенето с прахосмукачка и моп може да отнеме и часове. 

Да не говорим за бактериите и микробите, които ще проникват в жилищните помещения. Осигурете удобно място за събуване в близост до входа на дома ви – пейка или стол. Можете да поставите тава за мокри или кални обувки, за да не се разтичат по плочките ви.

Друга честа грешка, която обезсмисля събуването е да оставите чехлите там, където държите обувките или в непосредствена близост, така подметките им вече не са чисти. Когато почиствате цялата къща, не забравяйте да минете и подметките на домашните чехли, за да не разнесете боклука отново. Оставете калцуни до входа, за да ги предоставите на гостите или на техника. 

 

Съхранявате препаратите неправилно 

Прекарвате ли половината от определеното време за почистване, опитвайки се да намерите подходящите почистващи средства и пособия? Това е лош навик, който лесно се променя.

 

Съберете необходимите за почистване консумативи за всяка част от дома и ги съхранявайте близо до тази зона. Почистващите препарати за баня могат да се поставят в малка пластмасова чанта и да се прибират на рафт или под мивката. Създайте две кошници с консумативи, ако имате бани на горния и долния етаж.

 

Дръжте продуктите и инструментите за почистване на прах и мебели заедно. Перилните препарати оставете в близост до пералното помещение. Ако имате деца, не забравяйте да обезопасите.

 

Затрупвате хладилника с продукти

Отваряте вратата му и не можете да откриете нищо? Или трябва да извадите всичко, за да намерите онова, което търсите? Не знаете с какво разполагате и накрая се озовавате с три кашкавала – един нов от магазина плюс поне два мухлясали в дъното на рафта? Това показва, че не подхождате рационално към продуктите, хабите ги, а за капак прибирате и много остатъци, които няма да бъдат използвани.

Неправилно съхраняваната храна насърчава растежа на мухъл и бактерии и прави почистването на хладилника много по-голяма задача, отколкото трябва да бъде. Изходът е ясен: Купувайте само необходимото по списък с идеята какво ще го правите, например какво ще сготвите в следващите 2-3 дни, използвайте първо останалите наличности, преди да направите следващия голям пазар. 

Подреждайте продуктите по местата им, с лице на етикетите, за да знаете с какво разполагате. Поставяйте ги в подходящи кутии и съдове за съхранение, а не открити или случайно захвърлени.

 

 

 

Tagged , ,
на горе