Защо е важно да приемаме фолиева киселина?

Защо е важно да приемаме фолиева киселина
Добра форма

Защо е важно да приемаме фолиева киселина?

Защо е важно да приемаме фолиева киселина, съветват експерти. Фолиевата киселина (витамин B9) е водоразтворим витамин и не се произвежда в тялото. Фолиевата киселина е необходима на бременните жени, тъй като предотвратява вродени малформации на плода. Какви други ползи има от витамин B9, какви са неговите дозировки и странични ефекти?

Витамин B9 работи в процеса на делене на клетките, образуването на азотни основи, които са част от ДНК, развитието на червените кръвни клетки. Фолиевата киселина се съдържа в зелените листни зеленчуци, постното месо, млякото и яйцата. Наличието на фолат в храните не осигурява дневната нужда. Добавянето на фолиева киселина може да помогне.

Защо е важно да приемаме фолиева киселина?

Фолиева киселина (витамин В9) – защо е толкова важна?

Чудотворните зеленчуци: 12 ползи за здравето от магданоза

Пчелите са в беда! Не позволявайте да бъдат унищожени! Светът няма да е същият без тях!

Трябва ли да приемате добавки с фолиева киселина?

Фолиевата киселина е създадена от човека версия на фолата. Човешкото тяло не може да произвежда това вещество самостоятелно.

Фолатът работи при възстановяването на генетичната информация (включително ДНК). Пример: с вредното въздействие на слънчевите лъчи върху кожата, UV радиацията уврежда генетичния код на клетките на дермата. А фолатът ви позволява да елиминирате получените щети.

Подпомагане на клетъчното делене

Всички клетки в тялото ни непрекъснато се делят. Фолиевата киселина осигурява здравословно клетъчно делене и правилно копиране на генетична информация.

Осигуряване на производството на протеини и червени кръвни клетки

Фолиевата киселина подпомага трансформацията на хомоцистеин в метионин, който участва в производството на протеини. В допълнение, фолиевата киселина осигурява узряването на еритроцитите (червените кръвни клетки), поддържайки тяхната здравословна концентрация в кръвта.

Препоръчителна доза фолиева киселина

Нормалната доза фолиева киселина е 400 mcg на ден, съобразена с държавата на пребиваване. По принцип, нормата от 1000 mcg не предизвиква странични ефекти. СЗО е обявила доза фолат от 400-800 mcg на ден за жени, които планират да заченат дете.

Фолат за бременни жени

Приблизително 50% от жените имат дефицит на витамин В9 (фолат). Ако планирате бременност, приемането на фолиева киселина в продължение на три до четири месеца преди оплождането намалява вероятността от малформации в развитието на плода с около 80%. Защо фолиевата киселина е необходима в процеса на раждане и опитите за зачеване?

Важен е за пълното развитие на гръбначния мозък и мозъка на плода. В ранните етапи на бременността плодът изглежда като група от клетки. Те ще бъдат разделени на т.нар. клъстери. Клъстерите образуват гънки, част от които създават невралната тръба – основа на гръбначния и главния мозък. Ето защо, е важно да започнете да приемате добавка с фолиева киселина предварително.

Липсата на витамин В9 може да има следните последици за бременната жена: отлепване на плацентата, преждевременно раждане, анемия, патология на невралната тръба на плода, хидроцефалия и други малформации.

Странични ефекти на фолиевата киселина

Добавките с фолиева киселина се понасят добре от организма. Няма известни странични ефекти от тази добавка. Има само единични случаи на гадене, повръщане, лошо храносмилане при употреба на фолиева киселина.

Ако възнамерявате да приемате фолиева киселина, важно е да се запознаете с информация какви други витамини и микроелементи има в нейния състав. Допълнителните компоненти на добавката може да имат друг препоръчителен прием, освен самата фолиева киселина.

infomax-logo-50-15-HWНа годишнина на Уитни Хюстън събират средства с благотворителна цел

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged
на горе