Родителски фрази, които улесняват разговора с детето

Родителски фрази, които улесняват разговора с детето
Психология

Родителски фрази, които улесняват разговора с детето

Има няколко родителски фрази, които улесняват разговора с детето.Говоренето с деца е толкова лесно. Те имат мисли за всичко и разказват истории на километри. Те виждат света в съвсем различна светлина и могат да задават достатъчно въпроси, за да запълнят цял следобед.
Но понякога намирането на правилните думи за разговор с деца може да се окаже истинско предизвикателство. Когато избирате как да отговорите на маркера на стената или на привидно безкрайната битка „защо не мога“, или когато просто поддържате здравословна комуникация с деца, които не искат да говорят, думите не идват толкова лесно.

В трудни ситуации разочарованието и/или претоварването ни сякаш се раздуват и замъгляват всякаква цялостна структура на изречението, което сме могли да съставим. Натискът е голям, трябва да „използваме думите си“, но всичко, което можем да съберем, е невербално изказване, наподобяващо нещо средно между ръмжене и глуха въздишка.

Открихме, че в тези наистина трудни моменти за родителите е полезно да имат в задния си джоб няколко познати и ефективни фрази за нежно възпитание. Думи, които вече са били внимателно подбрани, преди да сме загубили разсъдъка си.

Искате да излезете с него? Поканете го

Родителски фрази, които улесняват разговора с детето

1. „В същото време…“

родителски фрази
Родителски фрази, които улесняват разговора с детето снимка: pinterest

Използването на думата „но“ може да усложни и без това напрегнатите разговори. Често тя се възприема като отричаща всичко, което е било преди това, и може да създаде объркване и да нарани чувства. Изразът “ Обичам те, но…“ или „Съжалявам, но…“ звучи като „Обичам те, но не достатъчно“ или „Съжалявам, но не съвсем“.
Вместо това използвайте израза „в същото време“. Това е от тези родителски фрази, които потвърждава, че и предишното, и последващото съществуват заедно.

„Обичам те. В същото време не мога да ти позволя да нараняваш други хора.“ „Съжалявам, че си разстроен. В същото време бягството не е безопасно“.

2. „Виждам….“

„Виждам две деца, които искат една и съща играчка.“
„Виждам, че изглеждаш много разстроен…“
Излагането на наблюденията ви в момента, в който се сблъскате с проблема, ви помага да не обвинявате или да правите предположения. А това прави всички по-отворени към решаването на проблемите, защото започвате от мястото, където се опитвате да разберете, а не от мястото, където се опитвате да обвинявате.
Просто започнете, като опишете това, което виждате, по напълно безпристрастен начин. След това поканете децата да ви помогнат да попълните останалото. Тези родителски фрази ще ви помогнат да се справите по-лесно с разговорите с децата ви.

3.“Разкажи ми за…“

родителски фрази
Родителски фрази, които улесняват разговора с детето снимка: pinterest

Подобно на № 3, ключът към тези родителски фрази е да не предполагате. Независимо дали се опитвате да разберете какво се случва в кавга между приятели, или сте любопитни за работата, която се извършва в една картина или блокова структура, по-добре е да поискате мнението на детето, отколкото да правите предположения.

„Разкажи ми за твоята картина…“ работи по-добре, отколкото „Какво прекрасно мече!“. „Разкажи ми за това, което се случи…“ работи по-добре, отколкото да скочиш веднага с: „Не мога да повярвам, че си я ударил!“ (особено когато мечката всъщност е била куче). (особено когато ударът е предшестван от два часа подигравки.)

4. „Обичам да те гледам…“

родителски фрази
Родителски фрази, които улесняват разговора с детето снимка: pinterest

Това е една от чудесните родителски фрази, която да държите в готовност за всекидневно, проактивно изграждане на взаимоотношения (което винаги се отплаща, когато времената са трудни).
Просто да дадете на детето да разбере, че го наблюдавате и му се радвате, може да допринесе много за изграждането на положителна самооценка у него.

Понякога най-доброто, което можем да направим, за да мотивираме добро поведение и да изградим добри взаимоотношения, е просто да забележим прекрасното добро, което вече съществува.
„Обичам да те гледам как играеш с братята си.“ „Обичам да те слушам как свириш на пиано.“ „Обичам да те гледам как строиш с лего.“
Това е проста фраза, която позволява на детето да разбере, че го забелязваме, и същевременно ни напомня да забавим темпото достатъчно, за да бъдем забележители.

5.“Какво мислиш, че можеш да направиш….“

родителски фрази
Родителски фрази, които улесняват разговора с детето снимка: pinterest

Като опитни специалисти по решаване на проблеми, може да се изкушаваме да се впуснем веднага и да решим всеки проблем. Но е важно да дадем на децата възможност да поемат отговорност и да се упражняват в процеса на решаване на проблеми.
„Какво мислиш, че можеш да направиш, за да помогнеш на сестра си да се почувства по-добре?“ „Какво мислиш, че би могъл да направиш, за да оправиш нещата с приятеля си?“ „Какво мислиш, че би могъл да направиш, за да се увериш, че всеки ще получи ред?“ „Какво мислиш, че можеш да направиш, за да се погрижиш за този разлив?“

Тези родителски фрази ще ви помогнат да общувате по-лесно с детето си.

 

Сега ще ви запознаем и въпросите,  които ще ви помогнат да общувате по-лесно с детето си и да го разберете по-добре

Родителски фрази, които улесняват разговора с детето
Родителски фрази, които улесняват разговора с детето, източник на снимка: https://www.freepik.com/

Като родител е вероятно да почувствате, че познавате децата си като пръста си. Знаете храните, които отказват да ядат, и тези, които ядат. Знаете физиономиите, които правят, когато са тъжни, и възклицанията, които издават, когато са във възторг. Накратко, това са хората, с които сте най-близки в целия свят.

Въпреки това хората – включително децата – постоянно се променят и развиват нови предпочитания, страхове, мисли и емоции . Следователно, за да продължите да познавате добре децата си, трябва да продължите да задавате въпроси, за да започнете разговори.

Прост въпрос като: „Какъв искаш да станеш, когато пораснеш?“ изглежда, че може да не предложи твърде много прозрение, но ако продължите да насърчавате дискусия по темата, може да се изненадате какво можете да научите.

Тези начални разговори могат също да помогнат на детето ви да развие характеристики като благодарност, въображение, емпатия и увереност.

Можете да повдигнете тези въпроси, когато сте в колата, на масата за вечеря или по всяко друго време, когато цялото семейство може да се съсредоточи върху разговора. Можете дори да направите игра от него. Разпечатайте куп въпроси и ги нарежете на отделни ленти хартия, след което накарайте детето си да избере въпрос, за който да говори.

За да опознаете по-добре детето си

Родителски фрази, които улесняват разговора с детето
Родителски фрази, които улесняват разговора с детето, източник на снимка: https://www.freepik.com/

Задаването на конкретни въпроси за живота, мечтите, емоциите и ценностите на вашето дете може да ви помогне да опознаете и разберете човека, когото отглеждате. Може също така да ви даде указания за неща, върху които може да искате да работите с детето си, или области, в които то би могло да има нужда от малко насоки.

Така или иначе, вие непременно ще напуснете разговора с чувство на учудване от всичко, което научавате за човека, в който се превръща детето ви.

Ето няколко начални въпроса за разговора, които могат да ви помогнат да продължите да опознавате детето си:

Какво мислите за стиловете на облекло, които са популярни днес?

Кое според теб е най-важното качество, което може да притежава един човек?

Какви черти търсиш в приятелите?

Кой беше най-смущаващият ти момент?

Кой е най-добрият ти приятел? Защо точно той е най-добрият ти приятел?

За подобряване на семейните отношения

Родителски фрази, които улесняват разговора с детето
Родителски фрази, които улесняват разговора с детето, източник на снимка: https://www.freepik.com/

Вашето дете трябва да чувства, че е важен член на семейството. Може да е интересно да разберете какво мисли вашето дете относно това, че е част от вашето семейство.

Докато децата растат, те често гледат семействата на приятелите си или семействата по телевизията и се чудят какво би било, ако бяха отгледани в различна среда. Може да ви отвори очите да чуете мислите им за това какво ценят във вашето семейство, както и за нещата, които биха искали да са различни.

Вместо да спорите или защитавате нещата, които може да са малко трудни за вашето семейство, задайте на детето си няколко допълнителни въпроса.

От друга страна, може да бъдете чест и дори изненадани да научите какво обича и цени детето ви в това, че е част от вашето семейство.

Ето някои въпроси, които могат да предизвикат интересни разговори за вашето семейство:

Смяташ ли, че дисциплината и последствията в нашето семейство са справедливи?

Ако можеш да създадеш три семейни правила, какви биха били те?

Кои са най-важните неща, на които те научихме?

Какво най-много харесваш във вашите братя и сестри?

Кои според теб са най-важните качества на добрия родител?

Коя е любимата ти семейна традиция?

Кое е любимото ти нещо в нашето семейство?

Какво трябва да правим повече като семейство?

Ако детето ви няма братя и сестри, но е близко с братовчедите си, вместо това задавайте въпроси относно тяхното участие във вашето семейство.

За да помогнете за нарастване на благодарността

Родителски фрази, които улесняват разговора с детето
Родителски фрази, които улесняват разговора с детето, източник на снимка: https://www.freepik.com/

От подобрено физическо здраве до по-добри взаимоотношения, проучванията постоянно показват многото ползи от практикуването на благодарност. В днешния свят отглеждането на благодарно дете може да бъде предизвикателство. Децата, които имат това, от което се нуждаят (или повече), могат лесно да приемат възможности като ходене на училище за даденост.

Ето някои начални разговори, които могат да култивират благодарност:

Кои са някои неща, за които е лесно да се оплачем, но всъщност имаме късмет? (Например, дъждовните дни може да развалят плановете ни, но те помагат на растенията да растат и дават на животните вода за пиене).

Кои са нещата, които не си имал като дете, за които си щастлив, че имаш?

Кои са някои неща, от които не се нуждаете, но сте наистина щастливи, че имате?

Кои са нещата, които можете да правите, които други хора може да не могат или да не могат да правят?

За какво се чувствате благодарни днес?

Задаването на въпроси, които култивират благодарност – и превръщането в навик да помагате на детето си да изглежда от добрата страна – е от ключово значение за отглеждането на дете, което се чувства благодарно за това, което има.

За подпомагане на развитието на въображението

Родителски фрази, които улесняват разговора с детето
Родителски фрази, които улесняват разговора с детето, източник на снимка: https://www.freepik.com/

След като децата надраснат играта на преструвки , използването на въображението им може да намалее. Можете да помогнете за разпалването на креативността на вашето дете с няколко прости въпроса.

Ето няколко начина на креативен разговор, които ще помогнат на детето ви да прояви малко повече въображение:

Ако можеш да притежаваш някаква суперсила, каква би била тя? Защо точно това би избрал?

Ако спечелите 100 лв, какво би направил с тях?

Ако напишеш книга, за какво ще е тя?

Ако вашите домашни любимци можеха да говорят, какво биха казали?

Кой цвят според теб е най-щастливият?

Защо те кара да се чувстваш щастлив?

За да помогнете за развитието на емпатия

Родителски фрази, които улесняват разговора с детето
Родителски фрази, които улесняват разговора с детето, източник на снимка: https://www.freepik.com/

Децата понякога се хващат да мислят, че те са единственият човек в семейството (или света!), който има значение. Можете да се преборите с егоцентризма, като помогнете на детето си да мисли повече за другите, както и като му помогнете да гледа от гледната точка на друг човек.

Ето някои въпроси, които могат да помогнат на детето ви да развие емпатия .

Имахше ли възможност да бъдеш мил с някого днес?

Как мислиш, че се чувстват децата, които дразнят другите? Как мислиш, че се чувстват децата, които се дразнят?

Как мислиш, че се чувстват другите хора, когато си мил с тях?

Ако можеш да промениш едно нещо в света, какво би било то?

Кой се дразни в училище? Защо ги дразнят? Някой застъпва ли се за дразненето на децата?

За подпомагане на развитието на умствена сила

Родителски фрази, които улесняват разговора с детето
Родителски фрази, които улесняват разговора с детето, източник на снимка: https://www.freepik.com/

Децата могат да развият умствени мускули, докато се учат как да управляват емоциите си, да регулират мислите си и да предприемат положителни действия. Въпреки че е важно да им се дават редовни упражнения, които изграждат умствена сила, задаването на целенасочени въпроси също може да им напомни за стратегиите, за да бъдат психически силни.

Ето няколко лесни начални разговора, които могат да помогнат на децата да изградят умствена сила :

Как си помагаш да се изправите пред страховете си?

Кое чувство мислите, че е най-неудобно – срам, гняв, страх или нещо друго?

Когато мозъкът ви кара да мислите негативни мисли – като „никога няма да успеете“ или „никой не ви харесва?“ – кои са някои неща, които можете да си кажете, за да промените тези мисли?

Да помогне за развитието на етично мислене

Родителски фрази, които улесняват разговора с детето
Родителски фрази, които улесняват разговора с детето, източник на снимка: https://www.freepik.com/

Задаването на въпроси относно етични проблеми може да помогне на децата да опознаят своите ценности и да развият морал .

Ето няколко начални разговора, които могат да помогнат на детето ви да мисли и формира своята етика.

Ако вашият приятел забрави да донесе обяд, трябва ли другите деца да споделят с него обяда си?

Добре ли е да се надпреварвате в училище или в спорта?

Има ли момент, в който би било добре да откраднеш от някого?

За да развиете увереност на детето си

Родителски фрази, които улесняват разговора с детето
Родителски фрази, които улесняват разговора с детето, източник на снимка: https://www.freepik.com/

 

Важно е децата да разпознават своите таланти, способности и умения. Задаването на въпроси, които им помагат да идентифицират силните си страни, може да им помогне да разберат, че използват добре своите таланти.

Ето някои начални разговори, които могат да повишат увереността на вашето дете :

Как можеш да промениш света?

С какво се гордееш най-много?

Кое е нещото, в което си добър?

 

Ето няколко начални разговора, които могат да помогнат на детето ви да мисли повече за бъдещето и да развие амбицията да създаде живота, който желае, и да постигне целите си:

Ако можеше да постигнете някаква цел, колкото и невъзможна да изглежда, коя би била тя?

Какъв искаш да станеш като пораснеш?

Назови едно нещо, което искаш да постигнеш, преди да завършите училище?

Къде бихте искали да живеете някой ден? Къща на село, апартамент в града, във ферма, в имение, в каравана, която винаги е на път, или някъде другаде?

В заключение за добро поддържане на разговорите с детето си

Въпросите и началото на разговора трябва да са естествени, а не разпит. Ако бързо задавате въпроси към детето си, е по-вероятно то да бъде претоварено и да се затвори.

Ограничете „големите въпроси“ до един или два на ден. Отделете време да говорите с детето си за неговите мисли и идеи и му покажете, че сте заинтересовани да чуете какво има да каже. Вашето дете ще се наслаждава на разговорите ви заедно, когато осъзнае, че цените мнението му – дори когато е различно от вашето.

Tagged ,
на горе