Съвети как да направите моравата си по-зелена

Съвети как да направите моравата си по-зелена
Идеи за дома

Съвети как да направите моравата си по-зелена

Макар студеното време все още да ни изненадва неприятно, топлите месеци тепърва предстоят. Какво по-хубаво от това в слънчев ден да изпиете кафето си на двора в компанията на любим човек. Когато обаче моравата ви не е в добро състояние, насладата за сетивата няма да е пълна. Предлагаме ви някои съвети, с които да поддържате зеленината около дома си.

Изследвайте почвата

Наред със стандартните правила, които трябва да следвате, има и някои индивидуални особености, с които да се съобразите. На първо време може да изследвате почвата си, за да определите нивата на pH и на хранителните вещества. Високото рН е признак на твърде алкална почва, докато ниското рН означава, че тя е прекалено кисела. Тези нива могат да бъдат балансирани чрез добавяне на вар, за да се повиши или на сяра, за да се понижи.

Отстранете плевелите

Плевелите са сред най-големите проблеми, с които могат да се сблъскват собствениците на морави. И макар премахването им да е трудна задача, не е невъзможна. Опитвайте се да ги махате с корените възможно най-скоро, за да предотвратите разпръскването на семената и  да ограничите повторното им разпространение. Има и специални спрейове, които също ще ви помогнат в борбата с плевелите.

Не косете тревата прекалено много

Когато окосите тревата си твърде ниско, рискувате да я повредите. Дължината обикновено зависи от сорта, но ако се колебаете, най-добре е да спазвате т.нар правило за 1/3, т.е. никога да не режете повече от това наведнъж.

Поливайте сутрин

Дори не обичате да ставате рано, знайте, че ще ви се наложи поне един или два пъти седмично, ако искате да постигнете желаните резултати. Следобедното слънце е твърде силно и тогава не е подходящо за поливане, защото рискувате капките бързо да се изпарят и дори да не стигнат до почвата. Хубаво е да поливате и когато няма вятър, защото той също може да разнесе водата.

Tagged , ,
на горе