Страх от отхвърляне – същност, признаци и влияние върху нас

страх от отхвърляне
Любов и партньорство Психология

Страх от отхвърляне – същност, признаци и влияние върху нас

Повечето хора имат сериозен страх от отхвърляне. Никой не иска да бъде отблъснат. Независимо какво правите в живота си, дали се срещате с хора или кандидатствате за работа, неизбежният страх от отхвърляне винаги си проправя път към вътрешността на главата ви, гризейки всякаква самоувереност, която може да имате.

Това е естествен страх, който в някаква степен изпитва всеки, дори и най-уверените сред нас. Това е просто реакция на тялото ни, за да се предпази от емоционални щети. Знаем, че отхвърлянето боли, и не бихме искали нищо повече от това никога да не ни се налага да го изпитваме. Но това просто не е реалистично. Истината е, че животът е изпълнен с отхвърляне. Всички ние трябва да се справяме с него, независимо колко силен е страхът ни. Да предположим обаче, че вашият страх от отхвърляне е прекалено голям и се превръща в огромен проблем в живота ви. В такъв случай има различни неща, които можете да направите, за да заглушите негативните мисли.

За да разберем какво е страх от отхвърляне, трябва да сме наясно първо какво представлява самото отхвърляне?

Когато някой е отхвърлен, той е изключен от социални взаимоотношения или взаимодействие. Макар че обикновено го свързваме с взаимоотношенията, можем да бъдем отхвърлени и за неща като намиране на работа. Дори тогава човекът, който ви е интервюирал, ви отхвърля, като не ви наема на работа. Отхвърлянето може да бъде активно или пасивно. Ако е активно, ще се използват поведения като тормоз, подигравки, наричане с имена или обиден език. Ако обаче е пасивно, то може да доведе до мълчаливо отношение или просто до игнориране на лицето. Накратко, отхвърлянето е неприемане от обществото. То е липсата на усещане, че другите искат да ни включат в живота си. Преди всичко отхвърлянето води до негативни чувства в човека, който е отхвърлен. То може да породи чувство на враждебност, депресия, оттегляне, тъга или дори ревност.

Когато изпитвате страх от отхвърляне, ще се чувствате нервни и притеснени от възможността някой да ви отреже. Това може да се отнася за работа или покана за среща. Съществуват буквално безкрайни сценарии, при които човек може да бъде отхвърлен. Въпреки че повечето хора не обичат да бъдат отхвърляни, всички ние имаме различни нива на интензивност, когато става въпрос за страха от това. За някои той е буквално осакатяващ и променящ живота им до такава степен, че те на практика избягват живота изобщо. За други това е само за момент, след което те свиват рамене и продължават живота си. Ако страхът ви от отхвърляне е толкова силен, че влияе негативно на живота ви, това е проблем и трябва да се научите как да го преодолеете.

Защо се страхуваме от отхвърляне?

Чудили ли сте се някога защо отхвърлянето е толкова неприятно? Всичко е започнало още в древността. Хората са социални животни. От момента на раждането си до деня на смъртта си ние винаги ще копнеем за компанията на своите събратя. Да бъдеш част от група някога е било по-необходимо и важно, отколкото сега. Древните култури са били изграждани и поддържани от групата. Почти невъзможно е било един човек сам да събира храна и да се защитава.

Вместо това групата е била тази, която е давала възможност на всички да оцелеят. Ако се отделите от групата си, със сигурност ще умрете. Следователно у хората са заложени както потребността да принадлежат, така и инстинктът за избягване на болката, така че сме склонни да избягваме отхвърлянето. В резултат на това естественото ни поведение на свързване ни предразполага да търсим и да създаваме нови взаимоотношения. Това може да е нещо толкова елементарно като да помогнем на непознат, когото едва познаваме, или нещо по-дълбоко като влюбване. Като се има предвид, че обичаме компанията на други хора, ние естествено искаме да принадлежим и не бихме искали да бъдем отхвърлени. Отхвърлянето означава да бъдем изключени, да бъдем откъснати от общуването с другите или просто да бъдем „нежелани“.

Това често е един от най-големите страхове на човек. Човек би направил всичко възможно, за да не бъде отхвърлен. Вашият страх от отхвърляне е една от основните движещи сили, които оказват влияние върху социалното поведение, начина, по който възприемаме себе си, и начина, по който създаваме нови взаимоотношения. Житейският опит, свързан с отхвърлянето, може да промени или разруши възприемането ни на този въпрос. Например човек, който е бил силно отхвърлен, може да бъде травмиран и да развие чувство на несигурност и страх от отхвърляне. Да не бъдеш избран за нещо или от някого, което наистина искаш, е тежко. Това може дори да ви накара да започнете да мислите, че проблемът е във вас, а не в тях. Това е често срещано поведение след отхвърляне и намирането на мотивацията и духа ви отново може да бъде труден процес.

Трябва да отделите време, за да проучите ситуацията, за да се поучите от нея и да израснете. Това ви дава възможност да направите промени, където е необходимо, и да станете по-сигурни с човека, който сте, така че следващия път отхвърлянето да не ви хвърли в такъв ужас. Въпреки че отказът за среща или да ви повишат в длъжност не са ситуации на живот и смърт, мозъкът ви все още реагира така, сякаш са такива. Ето защо се чувствате толкова изгубени и отчаяни, когато сте отхвърлени. Всеки има страх отхвърляне в някаква степен, но прекомерният страх от отхвърляне ни кара да възприемаме нездравословно поведение, за да го избегнем.

страх от отхвърляне
Страх от отхвърляне

Ето някои от основните причини, поради които хората биха направили всичко възможно, за да избегнат отхвърлянето.

Хората се страхуват от отхвърляне, защото се чувстват неприятно

Никой не иска да премине през срама, разочарованието и самооспорването, които се случват, след като бъде отхвърлен. Когато сте отхвърлени за първи път, първото нещо, което си задавате, е: „Защо?“. Дали е заради външния ви вид? Начинът ви на обличане? Начинът, по който говорите? Това са някои от въпросите в главите на хората със страх от отхвърляне.

Хората имат страх от отхвърляне, защото то намалява самооценката ви

Ако бъдете отхвърлени от някого, сте склонни да гледате негативно на себе си. Отхвърлянето ви кара да мислите, че сте неадекватни или непривлекателни за общуване. За разлика от това приемането и одобрението повишават нашето его и увереност. Ако искате да получавате похвали и сте свикнали с подобно отношение, то един лош момент определено може да се отрази зле на вашето самочувствие. Това ще засили вашия страх от отхвърляне, защото вече ще знаете колко неприятно е това чувство.

Отхвърлянето означава да си сам

Получаването на отхвърляне поражда у човека идеята, че е сам. Никой не иска да бъде изолиран, така че естествената реакция на човек на отхвърлянето е да го избягва. Това може да бъде прието кат предателство, а с развиването на страх от отхвърляне може да стигнете до депресивни състояния.

Страх от отхвърляне – същност, признаци и влияние върху нас

Причини за страха от отхвърляне

Както обсъдихме по-рано, нашият страх от отхвърляне е твърдо заложен в мозъка ни с цел оцеляване. Нивото, на което изпитваме този страх, може да е било създадено в ранното ни детство в зависимост от това колко отхвърлени сме се чувствали от родителите си и други близки хора. Но има някои общи причини за страх от отхвърляне, които са сходни за всички нас.

Кариера/бизнес

Кариерата на човек е много важна, защото това е начинът, по който той изхранва себе си и семейството си и по който поставя покрив над главите си. Тя е нашата спасителна линия. Без да печелим пари, може да умрем от глад. Отхвърлянето на възможност за работа или уволнението от настоящата работа може да предизвика у човека много тревоги и страхове. Това означава да бъдете отхвърлени както в професионален, така и в личен план. Отхвърлянето им може да засегне не само тях, но и семейството им. За това човек иска да запази работата си и да се развива в нея ако това е възможно. Конкурентната среда на съвременния бизнес до голяма степен е развила страх от отхвърляне в служителите и те искат да имат стабилна работа, за да нямат проблеми във финансов аспект.

Социални ситуации

Тъй като човешкият инстинкт е да бъдеш приет като част от социална група, това несъмнено би било причина за страх от отхвърляне. Виждаме това навсякъде, особено при явлението натиск от страна на връстниците. Социалният натиск от страна на връстниците ви може да ви накара да правите неща, които обикновено не бихте направили. Хората се поддават на това поведение, защото не искат да бъдат отхвърлени от своята социална група. Този страх от отхвърляне може да се види най-вече в ученическите години, където всеки се стреми да бъде забелязан и да е част от ядрото и сред най-популярните деца.

Връзки

Ние не само искаме да бъдем част от социална група, но и имаме дълбоко желание да имаме емоционално интимни връзки с отделни хора, особено романтични. Често срещан е страх от отхвърляне във връзка. Никой не обича да бъде разкъсван, особено когато не иска да се разделя с някого. Повечето хора имат чувството, че това е лична обида и че нещо не е наред с тях.

Нови приятелства

По-лесно е да се придържате към хората, които вече познавате, защото те вече са ви отхвърлили. Ето защо за някои хора е толкова трудно да се изложат на показ и да се запознаят с нови хора. Когато се запознавате с нови хора, има много неизвестни. Вие не ги познавате, а те не познават вас. Тази несигурност може да попречи на хората да се опитват да развиват нови приятелства.

Tagged , ,
на горе