Отношения на доверие: Как да бъдете родителят, с когото децата ви искат да говорят?

Отношения на доверие: Как да бъдете родителят, с когото децата ви искат да говорят?
Психология

Отношения на доверие: Как да бъдете родителят, с когото децата ви искат да говорят?

Отношения на доверие: Как да бъдете родителят, с когото децата ви искат да говорят, съветват психолози. Когато детето дойде при вас за подкрепа, съвет или помощ, важно е да не го отчуждавате с неправилно поведение или дума. В крайна сметка, доверието е толкова крехко нещо. Как да станем точно такъв родител, за когото детето ще е на първо място, ако нещо го притеснява.

На срещата с детски психотерапевт най-често срещаното оплакване на родителите е: „Той/тя просто не говори с мен“. Болезненото чувство на отчуждение вреди както на възрастния, така и на детето. Емоционалната и психологическата стабилност на малък човек е свързана с нивото на близост в отношенията с родителите. В идеалния случай детето трябва да споделя почти всичките си преживявания, когато нещо го разстрои. Ако това не се случи, значи не сте толкова близки, колкото трябва.

Да открием себе си: ключ към успех и богатство

Четирите зодии, които идеализират своите родители

Първата любов. Как родителите да помогнат на децата си да я преодолеят?

Как да заздравите емоционалната си връзка с детето?

В психологията има две поведения, при които родителите, без да го осъзнават, се намесват в комуникацията и се отдалечават от детето: това е отричането на чувствата и желанието за утеха, което замества истинската емпатия.

Детето се чувства нещастно, когато изпитва негодувание, разочарование, безпокойство, объркване. Той отчаяно се нуждае от подкрепата на родителите си. Но мама и татко често не забелязват негативните преживявания на детето или не ги смятат за нещо важно. И първият им импулс е да кажат на детето, че не трябва да изпитва определени чувства. Трябва да се избягват фрази към детето, като: „Не се притеснявай“, „Махай го от главата си!“, „Не се притеснявай“. Чувайки нещо подобно от вас, детето изпитва срам от чувствата си и това засилва болезнените му преживявания. Освен това, виждайки, че родителите му не могат да го разберат, то се чувства самотно. И стига до извода, че опитът му да се довери на възрастните само влошава ситуацията.

Какви типични реакции към негативните чувства на децата трябва да се избягват:

Не се притеснявай толкова!

Не се сърди!

Не бъди толкова тъжен!

Не се ядосвай толкова!

Ти си твърде чувствителен.

Избий го от главата си!

Научете се да съчувствате на детето си. Бъдете уважителни към неговите емоции. Чувствата не могат да грешат. Как изглежда емпатичният отговор:

Тревожен ли си Разбирам.

И аз бих се притеснил на твое място.

Разстроен ли си? Нека се опитаме да намерим изход.

След като проявите съчувствие, детето ще се убеди, че е разбрано. Ще заздравите невидимата връзка с него. Често истинската емпатия е всичко, от което едно дете има нужда. И ще се почувства по-добре, когато срещне тази симпатия. Когато се убеди, че родителите му го разбират, ще се почувства сигурно, ще се успокои и ще може спокойно да обсъди ситуацията с вас.

Родителите често се притесняват, че детето ще се научи да се самосъжалява, да играе ролята на жертва. Затова те не бързат да проявяват съчувствие. Но именно уважението към чувствата на детето ще го предпази от всепозволеност, хленчене и манталитет на жертва. От друга страна, изкушението да го успокоят и да поемат отговорността за проблема насърчава родителите да предпазят детето от негативни чувства, вместо да го научат да се справя със стреса само.

Ситуация: вечерта, на път за вкъщи след футболна тренировка, 7-годишен син признава: „Мамо, днес играх най-зле в отбора. Аз съм най-лошият играч. Прекарах почти цялата тренировка на пейката.“

Имате две възможности: комфорт и съпричастност. Искайки да го утешите, вие казвате: „Горкото ми! Ще говоря с треньора. В края на краищата, не е съвсем честно да не те пусне в играта за цялата тренировка!“

Емпатичният отговор е малко по-различен: „Разбирам колко си наранен. Не е приятно да се чувстваш като един от най-лошите играчи. И аз се чувствах по същия начин. Дръж се, ще си по-добър.“

Когато утешавате, предлагате да промените съществуващите правила за всички и да направите отстъпка на детето, което постепенно ще го научи да играе ролята на жертва в живота си.

Емпатичният отговор включва родителят да премине от това как се чувства към това какво преживява детето. Това се нарича емоционално приспособяване. Родител, който помни какво е да се чувстваш непълноценен, е в състояние да разбере детето си. Когато сте емоционално настроени към детето си, то изпитва чувство на сигурност. Това позволява на детето смело да опитва отново и отново. Емпатията постепенно изгражда устойчивост. Такова дете няма да се счупи при първите проблеми. Бъдете духовно близо до детето си. Съчувствайте му, подкрепяйте го с всички сили и го вдъхновявайте за нови неща. Вашата награда ще бъде наистина безценна.

infomax-logo-50-15-HW Криза ли? Българинът харчи и се весели като за последно

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , , , ,
на горе