Прости съвети за пролетно почистване на дома

Прости съвети за пролетно почистване на дома
Идеи за дома

Прости съвети за пролетно почистване на дома

Едно от най-хубавите усещания след дълъг работен ден е да се прибереш в дом, който искри от чистота. Пролетта е сезонът, който предразполага към ново начало, зарежда ни с положително настроение и ни подтиква да освежим и жилището си. За да постигнете желания резултат обаче, често отнема много време, а и немалко усилия. Не е задължително да отделяте цял уикенд за чистене. Може да си направите предварителен план какво трябва да свършите, което все сте отлагали, като го правите стъпка по стъпка. Така хем няма да се уморявате, хем постепенно ще се доближавате до крайната цел. Ето и някои прости съвети за част от най-проблемите места в дома.

Прозорци

Чистенето на прозорците е от най-мразените от много домакини. Изчакайте облачен ден и започнете от сенчестата страна на къщата, тъй като прякото слънце може да доведе до ивици. Вдигнете щорите и измийте прозорците с препарат за почистване на стъкла и кърпа от микрофибър. След това спуснете щорите и сенниците и почистете с прахосмукачка.

Кухненска мивка

Често в кухненската мивка се задържат остатъци, които носят неприятна миризма. Опитайте да промушите няколко парчета лимонова кора в нея и пуснете отгоре студена вода, за да се отървете от нежеланите аромати.

Микровълнова печка

Напълнете голяма купа, подходяща за микровълнови печки, с една чаша вода и нарязан лимон, лайм, портокал или няколко супени лъжици оцет и я сложете вътре. Включете уреда на висока мощност за няколко минути или докато разтворът заври и прозорецът се задуши, след което го оставете да се охлади за 5 минути, преди да отворите вратата. Извадете и избършете отвътре и отвън с гъба.

Дъски за рязане

Ако смятате, че следите по дъските за рязане остават за постоянно, грешите. Разрежете лимон наполовина и прокарайте вътрешната му страна по дъската, за да помогнете за премахването на петна от храна и миризми. За по-силен ефект, първо я поръсете със сол или сода за хляб.

Хладилник

Освен че редовно забърсвате вътрешните стелажи на вашия хладилник, чистете добре също подвижните кошчета и рафтове от време на време. Извадете ги и ги измийте в топла сапунена вода, за да се отървете от бактериите и петната.

Тенджери и тигани

Размекнете изгорелите остатъци, като добавите вода и течност за съдове към вашите пособия за готвене и я оставите да къкри на котлона. Използвайте гъба за почистване или подложка, за да ги премахнете. Колкото и странно да звучи, кетчупът също помага за разтваряне на потъмнявания върху медни съдове и други медни аксесоари за готвене. Просто разтъркайте червения сос върху повърхността и добавете щипка сол, ако попаднете на изключително упорити петна.

Tagged , ,
на горе