6 правила за финансите ви, които да следвате, ако сте над 30

6 правила за финансите ви, които да следвате, ако сте над 30
Интересно

6 правила за финансите ви, които да следвате, ако сте над 30

Когато натрупате достатъчен житейски опит, идва ред да създадете свои правила за финансите ви, които да следвате, за да диктувате бюджета си успешно. Това е важен момент в етап от живота, когато вече сте самостоятелни и трябва да мислите за семейство и как да се грижите за него.

След като навършим 30 години, финансовото ни планиране придобива друг характер. Разходите стават малко по-сериозни, ако имаме късмет, печелим малко повече, тъй като разширяваме бизнеса си или се изкачваме по корпоративната стълбица, и може би спестяваме за по-големи цели като дом или семейство.

infomax-logo-50-15-HW Софи Маринова е влюбена като ученичка

infomax-logo-50-15-HW Диляна Попова: Да, има мъж до мен! Вече не мога да крия, че сме заедно

Това означава, че през това десетилетие се въвеждат някои нови правила за финансите ви, които да следвате. Ето някои от тях:

Харчете стратегически

Това е едно от основните правила за финансите ви. Ако думата „бюджет“ ви кара да настръхнете, това е нормално. Но когато навършим 30 години, е важно да сме овладели финансовите основи – да знаем точно откъде идват приходите ни и къде точно отиват. Стратегическото харчене означава да съобразим ежедневните си навици с дългосрочните и краткосрочните си приоритети.

правила за финансите ви

Познайте застраховката си

Застраховката е друга важна част от важните правила за финансите ви. Вероятно на всички ни се е случвало да се сблъскаме със здравословен проблем, неотложен ремонт на колата или нещо с апартамента, което е изисквало използването на застраховка.

На този етап от живота ни е по-важно от всякога да знаем какво точно покриват тези планове, колко харчим за тях и дали рисковете и начинът ни на живот съответстват на това, за което плащаме. Мислите ли да имате деца? Сега е чудесен момент да прегледате наличните си планове и да знаете какво може да бъде покрито по пътя.

Имайте завещание

Вие, да, вие, се нуждаете от завещание. Малко хора биха включили това сред основните правила за финансите ви. То не е толкова сложно, колкото си мислите, а на някои места дори предлагат бърз проект безплатно. Ако имате активи, домашни любимци или зависими лица и сте на 30 години, това е важна част от цялостния ви финансов план.

Макар че може да ви се струва малко стресиращо или рано да мислите за това на този етап от живота, изключително състрадателен жест е да мислите за бъдещите грижи за тези, които обичате.

правила за финансите ви 2

Първо изплатете дълга

Много хора в наше време теглят кредити. Дългът с висока лихва ни лишава от възможността да се възползваме максимално от дисциплинираните усилия за спестяване. Ако сме в този лагер, когато навлизаме в зряла възраст, е полезно да започнем да мислим за структуриран план за изплащането му.

Независимо дали се придържате към един или друг набор от стъпки за успешно изплащане на дългове, един човек знае, че това е сред важните правила за финансите ви.

Създайте фонд за спешни случаи

Спестяванията са първата спирка след погасяването на дълговете. Няколко хиляди лева могат да допринесат за сигурността при неочаквани житейски предизвикателства. Експертите се различават в мненията си за това каква сума трябва да бъде заделена.

Ако имате деца, работите в нестабилна индустрия или планирате голяма бъдеща покупка, може да ви е от полза да спестите до шест месеца от разходите за живот. Добре е да започнете да спестявате от малък фонд, който може да ви помогне да преодолеете изненадите в живота. Това също е сред основните правила за финансите ви.

правила за финансите ви

Инвестирайте в ценни вещи

Този етап от живота е добър момент да започнем да инвестираме в по-качествени неща в живота си. Независимо дали става дума за мебели, преживявания от пътувания или гардероб, който ни помага да покажем най-доброто от себе си на работа, 30-те години са време за харчене за стойност.

Следващият път, когато се изкушим да хвърлим 100 лева в магазин за дрехи, запазването на мантрата „харчи за стойност“ може да бъде добър начин да правим правила за финансите ви на този етап от живота.

Вижте още:

Четирите зодии, които обичат да водят останалите

Четири неща, които трябва да знаете, преди да си паднете по Дева

Зодиите, които се влюбват в тялото вместо в душата

Три съвета как да спрете да губите себе си във връзката

Какви плодове пасват най-добре на зодията ви

Мъжките гафове, които отблъскват жените

Четирите зодии, които не толерират лъжи

Колко зла е всяка зодия – класация от 1 до 12

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе