Полезни съвети срещу сърбеж и чувствителна кожа на тялото

Полезни съвети срещу сърбеж и чувствителна кожа на тялото
Здраве и красота

Полезни съвети срещу сърбеж и чувствителна кожа на тялото

Невродермитът има много лица. Докато някои хора с атопчни екземи (повтарящи се кожни възпаления) страдат от суха кожа през по-голямата част от живота си или реагират чувствително на материали като вълна, при други засегнати оплакванията се проявяват на фази в мъчителен сърбеж, болезнени втвърдявания или остри възпаления, които се поддават трудно на лечение.

Невродемитът е хронична болест, която е нелечима. Но човек може да направи много, за да облекчи симптомите й и да живее със заболяването добре. За това ефективна помощ предлага природата.

Растителни масла за храносмилането

Страдащите от невродермит често пъти не могат оптимално да усвоят и използват витамините от В-група. Поради факта обаче, че те са основополагащи за здравето на червата, засегнатите трябва винаги да внимават за достатъчното им набавяне в организма, а през зимата също за жизненоважната доставка на витамин D. Те се нуждаят и от допълнителна порция омега-3 мастни киселини, които се съдържат в изобилие във висококачествените растителни масла като лененото и конопеното.

За сметка на това по-внимателни трябва да бъдат при консумацията на храни с богато съдържание на хистамин, които засегнатите често пъти избягват и сами вследствие на негативния си опит с тях. Най-вече консумацията на червено вино се свързва с обостряне на състоянието и интензивни атаки от сърбеж, но също при рибата, морските дарове и месото.

Опасна ли е прекомерната грижа за кожата?

Ежедневната грижа за кожата изисква индивидуален баланс, който трябва постоянно да се напасва към външните условия и вътрешните състояния на организма. От една страна кожата трябва да бъде оптимално снабдена с влага и мазнини, от друга е важно да се стимулира способността й за саморегулиране, за да се поддържа естественият й мастно киселинен защитен слой по най-добрия възможен начин. При прекомерна грижа обаче, чувствителната кожа може да влоши състоянието си.

Понякога топлият душ и кремът за тяло й се отразяват добре, понякога употребата на предназначено за душ растително масло е по-добре да се втрива заедно с водата. В друг период пък е възможно отново да се предпази най-добре с помощта на богат на мазнини балсам за тяло. За правилния избор на грижа при всички случаи помага да се развие добро усещане за текущите нужди на кожата.

Помощ при остър сърбеж

Сърбящата кожа се нуждае от ефективна грижа. При налично възпаление или екзема, посещението при дерматолог е задължително – инфекцията винаги трябва да се лекува. При ранно прилагане сърбежът може да бъде овладян с дъбова кора. Тя може да бъде използвана под формата на мехлем или при остри състояния като налагания и компреси, които донасят бързо облекчение. Лечебните и поддържащите средства за грижа от природата могат да предложат много възможности за индивидуално облекчаване на оплакванията. При системните заболявания като невродермит това е безценно.

Олио за душ и тяло

Съставки: масло от коноп, пореч или вечерна иглика; няколко капки етерично масло с медицинско качество от лавандула, мащерка или роза според предпочитанието.

Начин на приготвяне: 150 мл. растително масло се смесва с 4-5 капки етерично масло.

Употреба: Грижата с растителни масла е особено подходяща за превантивно лечение и защита на чувствителната и суха кожа. Олиото се нанася непосредствено след почистването върху все още влажна кожа, като леко се втрива в нея. За употреба като душ олио трябва да се смеси в съотношение 1:1 с неутрална измиваща субстанция.

Балсам с дъбова кора

Съставки: 50 г база за мехлем от аптеката на естествена основа като масло от ший, ланолин или пчелен восък; 1 с.л. хамамелис (кора и листа); 1 с.л. дъбова кора.

Начин на приготвяне: От хамамелиса и дъбовата кора се прави отвара (около 150 мл вода, минимум 10 мин. варене). Базата за мехлем се втечнява на парна баня и се обединява с отварата, като двете течни съставки трябва да са с една и съща температура, докато се бъркат със стерилна стъклена шпатула или пръчка. После сместа се пълни в чисто стъклено бурканче. Ако се затваря добре и се използва чиста шпатула, балсамът е годен за употреба от 3 до 4 месеца.

Употреба: За грижа на екстремно сухи участъци по кожата. Подходящ преди всичко за превантивна защита.

Tagged , , ,
на горе