Подпухнали очи- как да се справим с тях
Здраве и красота

Подпухнали очи- как да се справим с тях

Почти всеки се е сблъсквал със състоянието подпухнали очи. Обикновено торбичките под очите не са причина за безпокойство, но могат да ви накарат да се чувствате неуверени относно вашата визия.

Те също могат да бъдат и признаци на заболяване или някои нездравословни навици, които трябва да обмислите да промените. В повечето случай причината за подпухнали очи не е сериозна. Това може да се дължи на липсата от достатъчно сън, плач, алергии, прекомерен прием на сол и др.

Появява се в резултат на натрупване на течност и възпаление в тъканите около очите, което се нарича периорбитален оток.

Има много начини да намалите подпухналостта около очите си. Някои лекарства са прости, като пиенето на повече вода. Други са по-ангажирани, като получаване на козметична хирургия.

Какво причинява подпухнали очи?

подпухнали очи
Подпухнали очи- как да се справим с тях снимка: pinterest

Една от основните причини за подпухнали очи е стареенето. Кожата под очите ви е много тънка, което засилва всички промени, които могат да настъпят в тялото ви с възрастта.

С течение на времето тъканта на клепачите може да отслабне. Това може да доведе до падане на мазнината в горния ви клепач , която да остане в долния клепач.

Освен това е по-вероятно течността да се задържи в долния клепач с възрастта. Задържането на течности е известно като оток. Тънката кожа около клепачите ви може да доведе до много изпъкнало задържане на течности, което води до подпухнали очи.

Може да забележите, че очите ви изглеждат по-подпухнали, когато станете сутрин. Това може да е резултат от оток. След като се събудите и започнете да мигате, може да забележите, че очите ви започват да изглеждат по-малко подпухнали.

В допълнение към стареенето има и други причини, поради които може да имате подпухнали очи, като например:

-генетика
-задържане на течности
-алергии
-твърде много слънце
-не достатъчно сън
-нездравословна диета
-плач
-други здравословни състояния

Ето няколко съвета и трикове, за да се опитате да се отървете от подпухнали очи:

1. Спете достатъчно

подпухнали очи
Подпухнали очи- как да се справим с тях снимка: pinterest

Редовното записване на добър нощен сън ще ви помогне да намалите вашите подпухнали очи. Възрастните се нуждаят от около 7 до 9 часа сън на нощ. За да сте сигурни, че спите достатъчно, създайте рутина за лягане и се придържайте към нея.

Важно е да запомните, че вашата рутина преди лягане започва много преди да легнете да спите. За да си починете добре през нощта, препоръчваме:

Придържайте се към график за сън.

Спрете да пиете кофеин поне 6 часа преди лягане.

Спрете да пиете алкохол преди лягане.

Приключете с вечерята около 3 часа преди лягане.

Завършете упражненията няколко часа преди лягане.

Изключете електрониката 1 до 2 часа преди лягане.

2. Подпрете се

подпухнали очи
Подпухнали очи- как да се справим с тях снимка: pinterest

Спете с няколко възглавници под главата си, за да избегнете утаяване на течност около очите. Ако не можете да спите под ъгъл върху клиновидна възглавница или купчина възглавници, опитайте да повдигнете малко главата на леглото си за същия ефект.

За да направите това, поставете купчина книги или друг клин под краката на леглото си от страната, където подпирате главата си. Ако забележите разлика в това колко често или силно очите ви се подуват, помислете за по-стабилно решение, като щрангове за легло. Този начин ще ви помогне да се справите с вашите подпухнали очи.

3. Обърнете внимание на алергиите си

Говорете с Вашия лекар, ако имате целогодишни или сезонни алергии. Алергиите могат да причинят зачервяване, и подуване на очите ви. Това може да ви накара да търкате повече очите си, което води до допълнително подуване.

Вашият лекар може да ви помогне да създадете план за лечение за облекчаване на симптомите с подпухнали очи. Това може да включва капки за очи и лекарства без рецепта или лекарства с рецепта.

4. Пийте достатъчно вода

подпухнали очи
Подпухнали очи- как да се справим с тях снимка: pinterest

Подпухналостта на очите може да е резултат от дехидратация. Уверете се, че пиете много вода всеки ден, за да поддържате кожата си здрава. Общото правило е да пиете осем чаши вода дневно.

За да останете на път, помислете за настройка на почасово напомняне на телефона си. Можете също така да използвате бутилка за вода за многократно пълнене, обозначена с конкретни часове, за да ви помогне да пиете достатъчно вода през целия ден. Това ще ви помогне да се справите с вашите подпухнали очи.

5. Избягвайте алкохола

подпухнали очи
Подпухнали очи- как да се справим с тях снимка: pinterest

Опитайте се да ограничите или избягвате алкохола и други напитки, които могат да ви дехидратират. Дехидратацията може да доведе до подпухнали очи, така че може би е най-добре вместо това да изпиете чаша вода.

Ако сте уморени от обикновена вода, вливането й с пресни плодове е чудесен начин да останете хидратирани и освежени. Опитайте да добавите избрания от вас плод към бутилка с вода за влива вода, която издържа цял ден.

6.Яжте повече калий

Калият може да помогне за намаляване на излишните течности в тялото ви, така че може да искате да увеличите приема на калий. Можете да направите това, като добавите към диетата си банани, боб, кисело мляко и листни зеленчуци.

Ако вече ядете диета, богата на калий, говорете с Вашия лекар дали нивото на калий е наред, както е, или можете безопасно да добавите калиева добавка към ежедневието си. Калият е изключително полезен и може да ви помогне да се отървете от подпухнали очи.

7.Използвайте хладен компрес

подпухнали очи
Подпухнали очи- как да се справим с тях снимка: pinterest

Можете да намалите вашите подпухнали очи, като поставите хладна кърпа върху клепачите си за около 10 минути. Това може да помогне за изтичане на излишната течност под очите ви.

Компрес от пакетчета зелен или черен чай също може да свърши работа. Чаят съдържа антиоксиданти и кофеин, които могат да намалят възпалението и да свият кръвоносните съдове.

8.Опитайте околоочен крем

подпухнали очи
Подпухнали очи- как да се справим с тях снимка: pinterest

 

На пазара има много кремове за очи, които могат да облекчат вашите подпухнали очи. Някои съставки, които трябва да търсите в околоочния крем, включват лайка, краставица и арника. Всички те съдържат свойства, които могат да намалят възпалението и да стегнат кожата.

Кремовете за очи и гримът с кофеин също могат да помогнат за намаляване на подпухналите очи.

9.Торбички чай.

подпухнали очи
Подпухнали очи- как да се справим с тях снимка: pinterest

Стар изпитан метод. Дали чаят е зелен или черен няма голямо значение, и двата вида съдържат кофеин, който свива кръвоносните съдове и намалява подпухнали очи. Накиснете две торбички чай в гореща вода за 3-5 минути, охладете ги в хладилника и си направете компрес на очите с тях. Можете да си ги подготвите от предишната вечер.

10.Ледени кубчета.

подпухнали очи
Подпухнали очи- как да се справим с тях снимка: pinterest

И най-обикновените ще ви свършат работа, но ако подходите стратегически, можете да си приготвите ледени кубчета със зелен чай за още по-добър ефект. Дръжте ги във фризера, за да са ви винаги под ръка в случай на нужда.

Упражнения за лице и техники за масаж – ролерите за лице са начин да приложим масаж, който може да помогне за подобряването на лимфния дренаж. Също така може да опитате техники като гуа ша, за да помогнете за детоксикацията на лимфните пътища. Това ще ви помогне да се справите с подпухнали очи.

11.Алое вера

подпухнали очи
Подпухнали очи- как да се справим с тях снимка: pinterest

Екстракт от Алое Вера присъства в любимите ни кремове, шампоани и балсами, но той е и чудесно средство за намаляване на подпухнали очи. Просто разделете на две едно листенце от растението и намажете с тях околоочния контур. Престойте така поне половин час. Дори няма необходимост и от изплакване, стига да не прилагате някакъв по-специален грим.

12.Прясно мляко

Неслучайно Клеопатра се е къпела в прясно мляко. Надали можете да си позволите подобен лукс, но спокойно можете да напоите две кръгли тампончета с прясно мляко и да постите с тях 10 мин. Важно е млякото да е студено и след като усетите, че се затопля от допира с кожата ви, да го подновите. То ще ви помогне да се справите с вашите подпухнали очи.

13.Краставица

подпухнали очи
Подпухнали очи- как да се справим с тях снимка: pinterest

Краставицата също помага при подпухнали очи. Тя често се използва и в различни разкрасителни процедури. Резенът краставица върху очите предоставя охлаждащ ефект, в същото време стяга кожата и помага за свиването на кръвоносните съдове в областта под очите. Кръгчета краставица следва да се поставят върху всяко око за около 5 – 10 минути.

Недостигът на вода в организма е сред причините за подпухнали очи, така че приемайте достатъчно през деня. Ако държите лицето Ви да не е подпухнало сутрин, организирайте си бедно на сол меню вечер – избягвайте и колбасите и пушените деликатеси. Възможно е такъв ефект да се получи и от консумация на тестени изделия, в това число хляб, спагети и др. Наблюдавайте се и ако установите подобна зависимост се насочете към консумация на здравословни зърнени култури. Не прекалявайте и с алокохола.

Този проблем засяга всяка възрастова група, но се засилва с остаряването, защото кожата ни губи еластичността си и така се отпуска.

Ако имате торбички под очите си, това е знак да обърнете внимание на вътрешното си здраве, както и на външното. Погрижете се за себе си и външния си вид!

Tagged , ,
на горе