Побеляваме ли от стрес?
Здраве и красота

Побеляваме ли от стрес?

Едно от малкото сигурни неща в живота ни е, че рано или късно косата ни ще побелее. Но има ли някакъв начин да спрем или поне да забавим този процес?

Учените са започнали да изучават как по-специално стресът може да доведе до преждевременно побеляла коса. И има няколко лесни стъпки, които можете да предприемете сега, за да ги предотвратите.

Защо косата побелява?

Различни цветове коса, а накрая – всички ставаме бели – защо? Научно казано, бялата коса не е съвсем различен цвят – всъщност, е универсална липса на цвят. Вашата генетика ви дава определен цвят на косата за целия ви живот. С напредване на възрастта обаче космените фоликули се борят да произведат същите силни пигменти, както в началото. Побеляването на косата просто означава, че тялото ви не генерира пигмент със същата скорост, както някога.

Стресът причинява ли просребряване на косата?

Има няколко фактора, които потенциално могат да ускорят процеса на побеляване на косата. И един от тях е стресът.

Ново проучване на Харвардския университет от 2020 г. наблюдава връзката между стреса и побелялата коса. По-специално, изследователите са проследили как различните видове стрес, независимо дали физически или психологически, причиняват промените в цвета на косата. В проучването са използвани животински субектите, които били изложени на различни стресови фактори. В края на тестовете те показали признаци на преждевременно посивяла козина.

Работещата теория е, че когато тялото е изложено на непрекъснат стрес, то може да предизвика хаос върху нервната система и да изкара химикалите и хормоните от равновесие. Това увеличава разрушаването във вътрешността на космените фоликули. На свой ред това може да повлияе на производството на меланин, който е отговорен за придаването на естествения пигмент на косата ви.

Какви други фактори причиняват побеляване на косата?

Здравните експерти посочват и лошата диета, както и приема на някои лекарства като потенциални причини за преждевременно побеляване. Учените обаче вярват, че генетиката играе много по-голяма роля за промяната на цвета на косата ви с напредване на възрастта, отколкото всичко останало.

Можете ли да победим бялата коса?

Докато естественият цвят на косата не може да бъде променена без помощта на боя, има много начини, с които да забавите побеляването й.

Уверете се, че вашата диета е богата на желязо, калций, кератин, набор от витамини от група В, цинк и витамин D. Ако сте пушачка, отказът от цигарите може също да удължи естествения цвят на косата ви.

Но по отношение на ежедневния живот, едно от най-добрите неща, които можете да направите, е да намерите практики за управление на стреса. Дали това ще бъде правенето на йога или медитация всеки ден, или отделянето на няколко минути за четене на списание или книга, или за любимо хоби в края на дългия ден, решавате вие.

Tagged , , ,
на горе