Отново в офиса след работата от вкъщи – как да се справим с предизвикателството

Отново в офиса след работата от вкъщи – как да се справим с предизвикателството
Психология

Отново в офиса след работата от вкъщи – как да се справим с предизвикателството

7:30 сутринта е и алармата ви звъни. Бавно се измъквате от комфорта на леглото си. Заради хаоса от COVID-19 се наслаждавате на допълнителни часове сън спрямо това, което включва обичайната ви сутрешна рутина. При работата от вкъщи отделяте бързи 10 минути в миене и обличане, преди да скочите пред компютъра си точно навреме за планираната среща на екипа в 8 сутринта през Zoom. Не е трябвало да се тревожите за трафика сутрин, имали сте свободата да тренирате на обяд и с удоволствие сте хапвали направо от хладилника си цял ден. Звучи познато, нали?

Тъй като бизнесите постепенно започнаха да се приспособяват към ситуацията с пандемията, все повече ръководители решават да върнат служителите си обратно в офиса. Това обаче може да крие доста предизвикателства. Затова ви предлагаме и някои съвети за работодателите и служителите, за които предстои отново да работят от офиса:

 

Препоръки за работодателите

 

  1. 1. Бъдете реалисти

Работата от вкъщи дава повече свобода през целия ден на вашите служители. Работодателите трябва да разберат, че преходът от домашна обстановка към традиционен 8-часов работен ден в офиса в началото ще бъде труден. Нереалистично е да се мисли, че нормалността на работата в офиса ще върви гладко като начало. Тези, които дълго време са работили от дома си, ще се почувстват уморени през първата си седмица обратно в офиса. Доброто настроение и движението на персонала ви ще освежи мисленето им, за да помогне отново да се приспособят към офис среда на бюро.

  1. 2. Възстановете духа

За някои служители, които са отсъствали седмици или месеци, идеята за връщане на работа може да бъде обезпокоителна. Причината са многото промени, които са станали в този период, като например освобождаване на техни близки колеги, промяна на ръководството или критериите за оценка на работата. Ето защо е важно мениджърите да инвестират в усилия за възстановяване на духа на работното място. Вслушвайте се в служителите си и ги успокоявайте, когато имат притеснения. Насърчавайте постиженията им, поощрявайте ги и очертайте положителна визия за бъдещето. Също така може да стопите ледовете и с някой тийм билдинг или вечеря.

  1. 3. Доверете се на служителите си

Независимо от усилията, които сте положили, трябва да дадете време на персонала си да се приспособи към ситуацията. Всеки е преживял по различен начин пандемията от COVID-19 и не трябва да ги подлагате на допълнителен стрес. Работодателите, загрижени за производителността, трябва да имат доверие в своите екипи.

Препоръки за служителите

 

1. Направете менталната промяна

Независимо дали ви е харесвала работата от вкъщи или не, ще ви трябва време за психологическата промяна. Въпреки че може да не сте съгласни да се върнете в офиса, възползвайте се от възможностите да видите своите колеги и приятели отново. Възползвайте се максимално от ресурсите, които ви се предоставят в офис среда и ще направите по-голямо впечатление на вашите шефове, като покажете устойчивост и ентусиазъм за вашата работа. Все пак не забравяйте, че мениджърите ви също вероятно ще бъдат под голям натиск заради поредните промени.

2. Подобрете ефективността си

Дистанционната работа е нова концепция за много хора и фирми. Някои бяха подготвени, други – не толкова. Положителното е, че много хора смятат, че тяхната производителност у дома е била същата, ако не и по-висока от тази в офис среда, защото са можели да разпределят по-правилно времето си и не са се притеснявали, че някой постоянно ги наблюдава. Внесете този манталитет и стремеж, когато се върнете в офис среда. Научете се да управлявате задачата си така, както бихте направили от вкъщи. Работете по-умно, а не по-трудно.

3. Представете своите знания

Едно от малките предимства, които COVID-19 донесе за бизнеса, е укрепването на сътрудничеството между отделните екипи и системи. Това създаде по-продуктивна работна рутина и засили по-здравословните практики. Работата от вкъщи накара хората да придобият нови знания и умения, като сега е времето те да покажат наученото и да адаптират този подход и към офис среда.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе