Най-добрите професии за интроверти
Психология

Най-добрите професии за интроверти

Ако сте от типа личности, които обичат да работят самостоятелно, вършите задачите си по-ефективно без външна намеса, а шумната среда ви пречи, знайте, че не сте сами. Много от хората избягват големите тълпи и предпочитат да не се включват в проекти, които изискват много съвместна дейност. Някои от най-успешните от тях са намерили кариери, които им позволяват да поемат контрола над работата, като се възползват максимално от уникалния си набор умения. Ето и някои професии, подходящи за интроверти:

Компютърен програмист

Свикнали сме програмистите обикновено да са мъже, но тенденцията сочи, че все повече жени започват да навлизат в тази сфера. Работните места в компютърното програмиране придобиват по-голяма гъвкавост от всякога и са идеални за технически грамотни хора, които предпочитат да работят самостоятелно.

Ландшафтен дизайнер

Ако вашата градина изглежда като от списание, помислете за превръщането на тази дейност в кариера. Ландшафтните дизайнери са креативни хора с голяма визия и организаторски умения за превръщане на мечтата в реалност. Освен това обикновено комуникацията е директна или ви се налага да работите само с малък екип от хора.

Библиотекар

Библиотекарите сортират и складират книги, но също така помагат за организирането на събития в библиотеката, съдействат на хората при намирането на материали за четене и справки, както и за работа с библиотечните технологии. За социалните интроверти или тези, които все още се радват на човешко взаимодействие, докато им е нужно време да се презареждат сами, тази кариера може да им помогне да намерят добрия баланс.

Научен изследовател

Научните изследвания изискват методично планиране и задълбочен анализ, както и много часове, прекарани в лаборатория. Това означава, че може да е идеалната кариера за интроверти, които обичат да се впускат в задача за дълги периоди от време. Въпреки че има включен компонент за презентация, областта е подходяща за тези, които обичат да работят самостоятелно или в малки групи, а не като част от голям екип.

Писател или редактор

Малко индустрии работят по-добре от разстояние от тези, свързани с писането или редактирането. Тези от вас с креативни наклонности могат да се справят добре в тази област, особено ако обичате да работите по проекти със свое собствено темпо, без много надзор.

Психотерапевт

Работата като психотерапевт изисква задълбочено мислене, съпричастно слушане и фокусиране върху конкретен човек – всички умения, които интровертите имат в изобилие. Те имат естествено чувство за съпричастност и способност да вникват в проблемите, като така наистина успяват да помогнат на останалите.

Tagged ,
на горе