Причини за липсата на интимност във връзката ви
Любов и партньорство

Причини за липсата на интимност във връзката ви

Половата интимност в нова връзка често е доста фантастично преживяване – случва се постоянно, вълнуващо е да опознавате тялото на другия и двамата обикновено не можете да се наситите един на друг. Ако наистина имате късмет, тези отношения може да продължат по този начин и в дългосрочен план.

Обикновено липсата на желание за полов контакт във връзките настъпва с течение на времето. Напълно нормална е да не го правите в продължение на няколко седмици или месец и това не означава непременно, че имате проблем в отношенията си, а просто че това не е нужно, за да се чувствате комфортно заедно.

Ако обаче този вид интимност е изчезнал напълни, вероятно има причини за това. Според психолози, сред те са свързани с начина на живот и като цяло здравето, променящи се нагласи или дори скриване на тайни негодувания към партньора ви. Много пъти дълбоко в себе си имаме представа за корените на всеки проблем, но да не искаме да го признаем. Първата стъпка е да идентифицирате основната причина за случилото се, защото едва тогава може да се справите с проблема. Ето най-честите такива според експертите:

Единият или и двамата сте стресирани

Въпреки че живеем в доста напрегнато ежедневие, понякога може да имате чувството, че преминаваме от задача към задача без почивка между тях. Ако двамата сте много стресирани или много заети, това може да се отрази негативно на интимния ви живот. Ако това е проблемът, най-доброто, което можете да направите, е да общувате и да споделите нуждите си на партньора си. Няма нищо страшно, двойките често преминават през такива фази, така че това може да е просто стресиран период в живота ви, който ще отмине. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да си дадете време.

Имате различни желания в леглото

През повечето време в отношенията между двама души единият от тях ще има по-силно желание за интимност от другия и това не всеки път е мъжът, противно на общоприетите схващания. Без значение кой партньор иска го иска повече, ако вашите желания са наистина неравномерни, това може да постави достатъчно стрес върху връзката и да доведе до суша в леглото. Когато нещата са различни, е трудно да проработят. За да запазите отношенията си, специалистите препоръчват отново да поговорите с партньора си, вместо да се обвинявате взаимно. Възможно е също така с течение на времето някои неща в партньора ви да са се променили, което да влияе и на любовните отношения. Физическите и психическите разстройства – като депресия и тревожност също могат да намалят либидото ви, като понякога всичко отминава след определено време. Ако обаче промените са резки, за всеки случай се консултирайте с вашия лекар.

Интимните ласки вече не са приоритет за единия партньор

След като сте във връзка от дълго време, е лесно да оставите други неща да имат предимство пред интимните ласки. Може би ви харесва да гледате вечер филм заедно или обичате да  прекарвате време със семействата си, което е чудесно, но не и за любовния ви живот. Поемете инициативата. Дори и да ви изглежда нагласено, нещата всъщност може да станат много вълнуващи. Като го третирате като събитие и си давате нещо, което да очаквате с нетърпение, ще бъде по-лесно да се настроите, когато дойде времето.

Открили сте идеалната формула за вашата връзка

Липсата на достатъчно интимност в живота ви не означава непременно, че нещо не е наред. Може да сте открили формула, която е работеща и за двама ви. Дори и в началото да е било различно, като при всяко нещо, е нормално и в отношенията в леглото да има някакви колебания. Ако обаче с партньора ви сте в хармония и това ви устройва, значи няма за какво да се притеснявате.

Един от двамата е получил много откази

Да речем, че в началото на вашата връзка вие сте били доминиращият партньор, но сега не е така. В даден момент усещате, че са минали няколко месеца, без с половинката ви да сте били интимни. Липсата на инициатива от негова страна може да ви накара да започнете да се чудите дали всъщност това не е знак, че той вече не е привлечен от вас. Ако вие или вашият партньор сте особено чувствителни към отхвърляне, това може да доведе до застой в леглото. Ако дълго време само единият е поемал инициативата, то другият може до такава степен да е свикнал с това, че да не смее да направи първата крачка, за да не бъде отхвърлен. Бъдете нежни един с друг и не се страхувайте да говорите.

Може да има скрит проблем

Ако все още не можете да обясните липсата на интимност във вашата връзка, може да има нещо в основата, което все още не е излязло на повърхността. Това означава, че може би е време да се консултирате със специалист. Може да помислите за помощ при брачен съветник, психолог или гинеколог например. Не се страхувайте да помолите за помощ. Въпреки това, най-доброто, което можете да направите, е да общувате помежду си, да разберете защо се случва и заедно да поправите нещата.

Tagged , , , , , ,
на горе